جنبش راه سبز - خبرنامه

جنبش راه سبز - خبرنامه


عاشقانه های سیاه

Posted:

امین ت

بنوش با من و شهرم، پیاله های سیاه

و شعر من که رمید پشت ناله های سیاه

صدا بلرزد و شاعر قلم به مرکب زد

که لاجرم بنویسم، ترانه های سیاه

قطار عمر و جوانی درون تونل ماند

که گیر کرده زمان در زمانه های سیاه

اگر چه در سر سبزت امید میروید

بپوش در غم آلاله، جامه های سیاه

سرش گرفته به بالا و گفت آنچه که دید

به مقصدش نرسیدند، نامه های سیاه

و رفت پای طنابی که خط پایان بود

گرفته حاکم شهرم، بهانه های سیاه

برید گردن سروهای سبز، آنگه گفت:

«امید آنکه بروید، جوانه های سیاه»

نفس نمی کشم اما تو خود قضاوت کن

که می هراسد از این حجم سایه های سیاه؟

که می هراسد از انبوه برگ های بلوط؟

که می هراسد از انبوه دانه های سیاه؟

اذان ز سرو و صنوبر شنو، نه از معبد

که نام حق نرسد از مناره های سیاه

نگیر خرده به شاعر، که عشق می فهمد

بهای شعر من و عاشقانه های سیاه

وقت است که برخیزیم

Posted:

ب. آرام

وقت است که بر خیزیم، دستان بر افشانیم

جهل و ستم و بیداد، از خانه برون رانیم


جام می آگاهی، بر جان وطن ریزیم

آگاه چو شود میهن، ما فاتح میدانیم


تا یکه و تنهاییم، آب دل صحراییم

با هم چو به جوش آییم، چون رود خروشانیم


شمعی به دل میهن، هر یک چو بیفروزیم

تاریکی و ظلمت را از خانه بتارانیم


با خنجر عشق و مهر، با دیو در آویزیم

بد سیرتی دیوان، از خانه برون رانیم


خوار و خس نومیدی، از خانه کنیم بیرون

وانگه گل امیدی با عشق برویانیم


برخیز که چون شمعی، سوزیم دل تاریکی
چون عاشق دلسوزیم، نورانی و تابانیم

چون نور بیفشاند، هر ذره در این وادی

از مشرق این میهن، خورشید بتابانیم


 

دانشگاه زنده است

Posted:

طراح : طراح سبز

فراخوان تشکل های دانشجویی جهت برگزاری مراسم ۱۶ آذر و روز دانشجو

Posted:

مسئولیتی که تاریخ بر دوش ما گذاشته، سکوت را برای همۀ ما حرام کرده است
  جرس: به مناسبت ۱۶ آذر و روز دانشجو،  درحالیکه نزدیک به صد تن از دانشجویان و فعالان دانشجویی کشور، کماکان در بازداشت به سر می برند، و فشار بر دانشجویان و تشکل های دانشجویی و احضار و توقیف و تهدید آنان همچنان ادامه دارد، دانشجویان دانشگاههای سراسرکشور، با صدور بیانیه هایی، به استقبال روز دانشجو رفته و خطاب به حاکمیت خاطرنشان کرده اند "هم‌کلاسی‌های ما را آزاد کن. دست از کینه و لجاجت بردار و بگذار همکلاسی هایمان به آغوش گرم دانشگاه بازگردند وگرنه ما نزد آن‌ها می‌رویم."      

 به گزارش منابع خبری و دانشجویی، فعالان دانشجویی دانشگاههای علامه طباطبایی، شهید بهشتی، فردوسی و آزاد مشهد، تهران و علوم پزشکی تهران، صنعتی بابل، مازندران، صنعتی امیرکبیر، صنعتی خواجه نصیر، بین‌المللی و آزاد قزوین و واحدهای دانشگاه آزاد تهران مرکز، شرق، علوم تحقیقات، صنعتی شریف و مجموعۀ دانشگاههای شهر تبریز، همچنین جبهه متحد دانشجویی، از جمله تشکل ها و فعالانی هستند که همانند سال های قبل، با صدور بیانیه هایی جداگانه، ضمن بزرگداشت و گرامیداشت آن روز، از برگزاری مراسم اعتراضی روز۱۶ آذر و پشتیبانی خود از اعتراضات مشابه خبر داده اند.


در همین حال، به گزارش منابع دانشجویی، دانشجویان فعالان دانشجویی دانشگاههای کشور، طی هفته های اخیر، و بویژه سه روز گذشته، ضمن پخش و نصب تراکت، پوستر، شبنامه، بولتن و همچنین روزنامه های تک برگیِ «دانشجـــو»، «کلمــه» و «اعتــمادملی»، به پخش بیانیه های دانشجویی و رهبران جنبش پرداخته و با شعارنویسی های خود، فضای امنیتی و پلیسی حاکم بر دانشگاهها را مورد بی توجهی قرار داده اند.

 

آذر، ماه دانشجویان است

اولین پیام داخل کشور به مناسبت گرامیداشت روز دانشجو، از سوی میرحسین موسوی منتشر گردید که وی خطاب به دانشجویان، آنها را همراهان پرمهر و شجاع جنبش سبز نامید و خاطرنشان کرد با توجه به ایجاد محدودیتها برای دیدار مستقیم وی با دانشجویان، لازم دیده که به عنوان قدردانی این پیام را برای آنها بفرستد. موسوی در تجلیل از دانشجویان، آنها را "دیده بان بیدار مخاطرات جامعه ایران" خواند و به مستبدان یادآوری کرد که به کارگیری زر و زور و تزویر، فاصله مردم را با آنها بیشتر می کند.

 

همچون گذشته با شما خواهم بود

مهدی کروبی نیز، در پیامی در همین رابطه و در گرامیداشت روز دانشجو، ضمن تاکید بر مقاومت و ایستادگی در مقابل قانون شکنان و تمامیت خواهان، خطاب به جوانان و دانشگاهیان گفته است: "تجربه نشان داده که فضای ترس و خفقان باقی نخواهد ماند. دروغ، تزویر و ریا هیچگاه پایدار نیست. لذا باید حضور خود را در صحنه حفظ کرد، چرا که خار چشم بدخواهان ملت ایران حضور در صحنه است. تمامیت خواهان و انحصارطلبان به دنبال ناامید کردن مردم هستند، اما جایی که امیدواری و ایستادگی در مقابل آن ها وجود داشته باشد، مسلما مجبور به عقب نشینی خواهند بود... بدانید همچون گذشته مهدی کروبی در کنار شما خواهد بود و تا پایان ایستاده است."

 

جمعی از فعالین دانشجویی دانشگاه های تهران

در آستانه روز دانشجو، جمعی از فعالین دانشجویی دانشگاههای استان تهران، فراخوانی جهت دعوت به برگزاری مراسم آن روز صادر کرده و خاطرنشان ساخته اند "برما دانشجویان آزادی خواه است که سکوت نکنیم و به انحا مختلف اعتراض خود را به استبداد نشان دهیم. بر مبارزین  دانشجویی است که با توجه شرایط دانشگاه  محل تحصیل خود برنامه های مستقل اعتراضی برگزار کنند. در حال حاضر تجویز یک شکل از حرکت های اعتراضی برای دانشگاه های مختلف با شرایط متفاوت نمی تواند نتیجه یکسانی داشته باشد. فعالین دانشجویی در دانشگاه محل تحصیل خود می بایست با در نظرگرفتن امکانات و محدودیت ها، ایده های جدید برای گرامی داشت روز دانشجو بپرورانند. برپایی تجمع و تحصن اعتراضی موثرترین راه برای تزریق روحیه مبارزه طلبی به شریان جنبش دانشجویی است. در صورت عدم امکان برگزاری تجمع، حرکات اعتراضی همه گیرتر و کم هزینه تر چون تعطیلی کلاس های درس و حتی تعطیلی دانشگاه و نیز شعار نویسی و پخش شب نامه های اعتراضی می تواند توسط فعالین دانشجویی در دانشگاه ها مورد توجه قرار گیرد."

 

سازمان دانش آموختگان ایران (ادوار تحکیم وحدت)

سازمان ادوار تحکیم وحدت نیز، به مناسبت فرارسیدن روز دانشجو، بیانیه ای صادر کرده و خاطرنشان می سازد "آذر این سالها سبز است و سبز یعنی تحمل، آگاهی، صبر، استقامت، نستوهی و بخشش. یعنی مدارا، یعنی حق گویی  یعنی حقیقت جویی و یعنی خواستن روزگار نیک و شرافتمندانه برای هر کس و همه کس و جنبش دانشجویی امروز حاملان اصلی تمامی این مفاهیم والا و زیباست. جنبشی که فعالانش به بند کشیده می شوند، ستاره دار می شوند و از تحصیل محروم می شوند، ضربه حبس های سخاوتمندانه و طویل المدت هشت ساله و ده ساله را ناعادلانه و ظالمانه بر گرده خویش حس می کنند، زجر می بینند و ستم می کشند. از اولیه ترین حقوق خویش محروم می شوند چنانکه حق بیمار شدن نیز ندارند چرا که درمان را نیز از ایشان دریغ می کنند و اما از درون زندان جور و جفا برای مردم خویش تنها یک پیام دارند: پیام آزادی برای همگان حتی آنانکه در بندشان کرده اند. پیام صلح، پیام دوستی و آرزوی زندگی شرافتمندانه  برای دشمنان خویش و این آرزو که  ای کاش رویای شیرین ما کابوس کسی نبود".

 

دفتر تحکیم وحدت (طیف علامه و غیر حکومتی)

 

در آستانه ۱۶ آذر و روز دانشجو، دفتر تحکیم وحدت (طیف علامه) نیز، با انتشار بیانیه ای، ضمن انتقاد از خفقان موجود در کشور، سرکوب اعتراضات مردمی، بازداشت و شکنجه فعالین سیاسی و دانشجویی و همچنین شرایط حاکم، از تمامی دانشجویان برای برگزاری هر چه با شکوه تر بزرگداشت و مراسم این روز، دعوت بعمل آورده و ضمن تقاضای آزادی تمامی زندانیان عقیدتی و سیاسی، خاطرنشان ساخت "هرگز از آرمان های بلند ملت ایران، برای دستیابی به دموکراسی و نابودی تمام آثار دیکتاتوری و استبداد در کشور، دست نخواهیم کشید."

 

 تهران و علوم پزشکی تهران

غیر از دانشجویان سبز دانشگاه تهران که دانشجویان را به اعتصاب و عدم حضور در کلاس ها در روز دانشجو دعوت کرده بودند، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه‌‌ تهران و علوم پزشکی نیز، طی بیانیه‌ای با اشاره به تاثیر حوادث بعد از انتخابات ریاست جمهوری ٨٨ و نقش دانشجویان در این رخدادها، مطالبات خود را در بیانیه ای چنین اعلام کردند "چه شده که ما این‌چنین سخت و سهمگین آسیب می‌بینیم و بر روح و جانمان ضربه می‌زنند؟ و چه چیزی در اعماق وجودمان و آرزوهایمان نشسته که چنین راهی را باید بپیماییم؟... امیدواریم ۱۶آذر امسال نیز شاهد حضور پرشکوه دانشجویان آگاه در صحنه‌ی مطالبات برحق‌شان باشیم."

 

انجمن اسلامی دانشجویان دموکراسی‌خواه دانشگاه تهران و علوم پزشکی، در بیانیه ای به مناسبت روز دانشجو، این روز را "نماد ایستادگی و همراهی دانشجویان با یکدیگر" دانسته و خاطرنشان کردند "این تشکل دانشجویی امیدوار است در افت و خیزهای روند آزادی خواهی و حرکت به جلوی ملت ایران، هر چه زودتر به نقطه و گره‌گاه های وصل و نشاط و تحرک برسیم و بتوانیم بار دیگر خودمان بر سرنوشت خودمان حاکم باشیم. . امیدواریم ۱۶ آذر امسال شاهد حضور پر شکوه دانشجویان آگاه در صحنۀ مطالبات بر حقمان باشیم و مسئولان و حاکمان نیز هوس به خاک و خون کشیدن فرزندان ملت را از خود به دور کنند."

 

گفتنی است درخواست مجوز برای تحصن و تجمع و مراسم انجمن اسلامی دانشجویان و تشکل های دیگری که منتقد و مخالف وضع موجود هستند، با بی توجهی و مخالفت مقامات انتصابی دانشگاه روبرو شده و جریان بسیج توانسته است مجوزی برای مراسم خود در دانشکده فنی کسب نماید.

  دانشگاههای فردوسی و آزاد مشهد

همزمان با تهران، فعالان دانشجویی دانشگاههای فردوسی و آزاد مشهد نیز، در جهت گرامیداشت ۱۶ آذر و مراسم روز دانشجو، با صدور اطلاعیه ای که در دانشجو نیوز منتشر شد، خاطرنشان کردند "۱۶ آذر در پیش است و اینک ماییم و گوی و میدان! حصن کاذبی که حاکمان برای خود دست و پا کرده اند، شکننده است و نیاز به همت جوانانی با دغدغه و بی ادعای قدرت و در عین حال جسور دارد که یقینا دانشجویان نسل جدید با کارنامه یک سال اخیر خود نشان داده اند که قابل این تاثیرگذاری هستند. لذا بایادآوری حماسه های سال گذشته و مقاومت جانانه  مردم و دانشجویان در برابر سرکوب عریان حکومت، ما دانشجویان سبز دانشگاههای فردوسی و آزاد مشهد اعلام می داریم برای بزرگداشت این روز طبق برنامه زیر عمل خواهیم نمود:

دانشگاه فردوسی مشهد:  دوشنبه ۱۵ آذر ساعت ۲۱، الله اکبر شبانه در خوابگاه دانشگاه
سه شنبه ۱۶ آذر ساعت ۱۲، تجمع اعتراضی از مقابل درب دانشکده مهندسی تا سازمان مرکزی و درب وکیل آباد
دانشگاه آزاد مشهد: سه شنبه ۱۶ آذر ساعت ۱۲، تجمع اعتراضی در مقابل ساختمان سلف سرویس این دانشگاه"

 

صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)

 

انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) نیز، طی فراخوانی که به مناسبت مراسم ۱۶ آذر منتشر نمود، با اشاره به وضعیت "مجید توکلی" دانشجوی زندانی آن دانشگاه، از عموم دانشجویان خواست تا در مراسم ۱۶ آذر و بزرگداشت روز دانشجو شرکت کنند و خاطرنشان ساخت "انجمن اسلامی دانشگاه امیر کبیر از عموم دانشجویان سراسر کشور دعوت می‌کند در مراسم روز دانشجو شرکت کنند تا همراه با یکدیگر فریاد بزنیم دانشگاه زنده است."

  دانشگاه آزاد تهران شرق

با نزدیک شدن به ۱۶ آذر، انجمن سبز دانشگاه آزاد واحد تهران شرق نیز، با انتشار بیانیه ای خبر از تجمع احتمالی در این روز را داده و در بیانیه خود آورده است "تشكل هاي دانشجويي با شكنجه، ظلم، تجاوزو تهديد سكوت نخواهند كرد وبه راه سبز واستوارشان ادامه خواهند داد زيرا به خوبي مي دانند با همبستگي و صبر خود ظلم را ريشه كن خواهند كرد."

  دانشگاه آزاد تهران مرکز

دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز نیز- که از فعال ترین دانشجویان در اعتراضات سال گذشته بودند- در آستانه فرا رسیدن روز دانشجوی امسال، اقدام به صدور بیانیه ای اعتراضی کرده و خاطرنشان ساخته اند "راه های مبارزه و مقاومت بسیار است. چه آنچه این راه ها فقط به حضور در خیابان نباید ختم شود. تمرین وتفکر و رسیدن به راه حلی جمعی و استقامت و از خود گذشتگی می تواند موجب اعتماد دانشجویان شود و سبب ساز حرکت های اثر گذار شود."

این بیانیه با دعوت به تجمع روز سه شنبه در آن دانشگاه در۱۶ آذر، از همکلاسی های خود خواسته است که در مقابل گام های ویرانگر استبداد ایستادگی کنند.

 

 

دانشگاه شهید بهشتی

فعالان دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی نیز، با صدور بیانیه ای به مناسبت روز دانشجو، ضمن اعتراض به وضعیت کنونی حاکم بر دانشگاه‌ها، حمله علوم انسانی، اخراج اساتید و دانشجویان، تعلیق و محرومیت از تحصیل دانشجویان را محکوم کرده و با بیان این که "مسئولیتی که تاریخ بر دوش ما گذاشته، سکوت را برای همۀ ما حرام کرده" آورده اند: "جنبش دانشجویی ایران، که پیشتاز نهضت آزادی‌خواهی و عدالت‌طلبی ملّت ایران است، اکنون در شرایط ویژه‌ای به سر می‌برد. چنگالِ تیزِ طمعِ شحنگان و قدرت‌پرستان، امروز عیان‌تر از همیشه در برابر دانشگاهیان گشوده شده است. از یک سو تن دانشجویان را به بند اسارت کشیده‌اند و از سوی دیگر با حمله به علم و دانش و تحدید و حذف آن، ذهن دانشجویان را محبوس می‌خواهند. زندان‌ها را آباد کرده‌اند و دانشگاه‌ها را ویران...حاکمیت باید بداند سکوت ظاهری دانشجویان و دانشگاهیان، سکون نیست، انتظار است...آذر بار سنگینی است بر دانشجویان. نیمه آذر در راه است و ما آذرها را در پس خود داریم."

  دانشگاه علم و صنعت

در آستانه روز دانشجویان ایران، دانشجویان سبز دانشگاه علم و صنعت نیز، این روز را "عزای علم و صنعت" عنوان کرده و خواستار "معرفی قاتلین فرزندان ملت و محاکمه آنها در برابر دیدگان مردم" شدند. دانشجویان سبز دانشگاه علم و صنعت در بیانیه خود در این زمینه تصریح نموده اند "ضمن محکوم کردنتهدید و بازداشت فعالین دانشجویی کشور و تقاضای آزادی برای تمام زندانیان سیاسی، در حمایت از خانواده مظلوم آسا و برای ارج نهادن به مقام انسانیت، روز ۱۶ آذر ماه که نماد پیوند دانشگاه و جامعه است را روز عزای علم و صنعت عنوان کرده و در ساعت ۱۲ ظهر روز سه شنبه ۱۶ آذر ۱۳۸۹ با نمادهای مشکی و سکوت به نشان پایبندی بر مبارزهی مسالمت آمیز، در پارک شهید آسا حاضر میشویم تا بر صبر و استقامت مان تاکید کنیم و نشان دهیم دانشگاه همواره زنده است."

 

گفتنی است کیانوش آسا، دانشجوی دانشگاه علم و صنعت و از شهدای جنبش سبز در اعتراضات سال گذشته بود.

  تربیت معلم تهران

به مناسبت روز دانشجو، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تربیت معلم نیز اقدام به انتشار بیانیه ای کرده و خاطرنشان ساختند: "امسال اما به حالی به استقبال آذر ماه می‌رویم که تلخ کامیمان بیش از پیش و زخم های نشسته بر جانمان جانکاه‌تر از قبل است. به یمن سایه سنگین دولت کودتا در یک سال و نیم گذشته، هر یک به قدر قرنی تجربه اندوختیم. تجربیاتی تلخ، به قیمت شهادت پاک‌ترین و مظلوم‌ترین لاله ‌های سرزمینمان، به قیمت به بند کشیده شدن دوستان و همسنگرانمان، به قیمت داغ گرانی که بر سینه‌ی مادران سرزمینمان نشست و به قیمت تغییر سرنوشت و مسیر زندگی خودمان. اگرچه بیش از این هم انتظار نمی‌رفت از حکومت تا دندان مسلحی که پاسخ گل‌های سپید آشتی را با گلوله می‌داد و ترور و تجاوز را پاسخی برای سکوت سبزمان می‌دانست. حاصل اما برای ما جز درد، کوله باری شد از تجربیاتی سبز که قطعا دست مایه‌ای برای آزادی و آبادانی فردای میهن خواهد بود."

  دانشگاههای چهارگانۀ تبریز

جمعی از فعالین دانشجویی دانشگاه های سراسری، علوم پزشکی، آزاد و صنعتی سهند تبریز نیز، در آستانه روز دانشجو طی بیانیه ای مشترک خاطرنشان کردند "در آستانه روز دانشجو اما دانشجویان بیش از هر طبقه دیگری تحت فشارهای امنیتی قرار دارند. دهها دانشجو غالبا به دلایل واهی در زندان به سر میبرند و عده کثیری از اساتید فرهیخته و برجسته بازنشسته شده و یا از تدریس محروم گشتهاند. سودای تصفیه دانشگاهها و انقلاب فرهنگی دوم آنچنان عقل از سر حاکمان ربوده که حتی صلاح خویش را نیز نمیبینند و در صدد آزمودن دوباره ایدههایی هستند که به صراحت تاریخ فرجامی جز شکست نداشتهاند. برخوردهای نابجا و کم سابقه امنیتی با سرمایههای آینده کشور همچنان ادامه دارد و روند سوق دادن میهن به ناکجا آباد به شدت در جریان است. ظاهرا بنای حاکمان بر این قرار گرفته که هر صدای اعتراضی را در نطفه خفه کنند و جامعهای یک دست، منفعل و گوش به فرمان بسازند..."

 

دانشجویان تبریز در این بیانیه مشترک همچنین آورده اند "ما به نمایندگی از طرف بخشی از دانشجویان دانشگاههای تبریز، ضمن محکوم نمودن برخوردهای مزبور همبستگی خود را با مبارزات حق طلبانهی تمامی دانشجویان آزادی خواه ایران اعلام نموده و ضمن حمایت از بیانیههای اخیر دانشجویان دانشگاه تهران و اعلام اعتصاب در روزهای ۱۵، ۱۶ و ۱٧ آذر، دانشجویان سبز دانشگاه های تبریز را نیز به اقدام مشابه فرا میخوانیم." 

 

صنعتی نوشیروانی بابل
انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل نیز با انتشار بیانیه‌ای خواستار آزادی دانشجویان زندانی آن دانشگاه شده و در بیانیه خود خطاب به حکومت خاطرنشان کردند "هم‌کلاسی‌های ما را آزاد کن. دست از کینه و لجاجت بردار و بگذار همکلاسی هایمان به آغوش گرم دانشگاه بازگردند والا نوشیروانی نزد آن‌ها می‌رود..."

  دانشگاه آزاد ساری

در همین راستا، دانشجویان و فعالان دانشجویی دانشگاه آزاد ساری نیز، در پیامی به مناسبت روز ۱۶ آذر اعلام کرده اند "در يادآوری ايستادگی ها و مبارزات دانشجويانی كه برای حقوق ملت ايران در چند دهه اخير خصوصاً در چندين ماه اخير در مقابل حاكميت مستبد ايستادگی كرده و خواستار حقوق مردم شده‌اند در تجمع  روز ۱۶ آذر شرکت خواهیم کرد و در مراسم اعتراضی شرکت خواهیم کرد تا به ديكتاتور نشان دهيم كه نمی توان مقابل رويش جوانه ها ايستادگی كرد وعاقبت ديكتاتوری چيزی جز شكست ديكتاتور نيست و اين ما هستيم كه با ايستادگی در مقابل استبداد به پيروزی می رسيم."

 

دانشگاه بین المللی قزوین

 جمعی از دانشجویان مستقل دانشگاه بین المللی قزوین نیز، با انتشار بیانیه ای به مناسبت ۱۶ آذر اعلام برنامه کرده و در بیانیه خود خاطرنشان ساخته اند "ما دانشجویان این دانشگاه در روز سه شنبه ۱۶ آذر، در اعتراض به شرایط حاکم و برای بزرگداشت یاران دبستانی مان، پس از اتمام کلاس های صبح (ساعت ١١:٣۰) و در محوطه میان دو دانشکده فنی و پایه  تجمع خواهیم کرد."  

دانشگاه پیام نور قزوین

دانشجویان سبز دانشگاه پیام نور قزوین نیز، در این رابطه آورده اند "...با توجه به فضای سیاسی موجود، ما پیش بینی میکنیم که ۱۶ آذر ماه امسال نقطه عطفی در تاریخ مبارزات سیاسی دانشجویان ایران خواهد بود و ما دانشجویان سبز دانشگاه پیام نور قزوین، ۱۶ آذر -  ساعت ۱۰ صبح – میدان قلم، در کنار دانشجویان دانشگاه آزاد قزوین حضور می یابیم و این روز را گرامی می داریم."

 

آزاد شهرری
فعالان دانشجویی دانشگاه آزاد شهرری نیز، با انتشار اعلامیه ای به مناسبت روز دانشجو، از شرکت در مراسم آن روز خبر داده و از تمامی دانشجویان آن واحد دانشگاه آزاد دعوت کردند در روز سه شنبه مقابل آن دانشگاه تجمع نمایند.

  دانشگاه علامه

دانشجویان معترض سبز دانشگاه علامۀ تهران نیز، با انتشار بیانیه ای به مناسبت ١٦آذر، "به عاملین استبداد در دانشگاه" هشدار دادند که "بیش از این نامتان را در تاریخ این دانشگاه ملازم نفرت دانشجویان و اساتید نگردانید".

آنها همچنین در بیانیه خود زندان اوین را "به دانشگاهی از نماد مظلومیت دانشجویان" تعبیر کردند.

  دانشگاه مازندران

به مناسبت فرا رسیدن روز دانشجو و همگام با تشکل ها و فعالان دانشجویی، انجمن اسلامی دانشجويان دانشگاه های مازندران نیز، با انتشار بیانیه ای، نسبت به وضعیت برخی از دانشجویان در بند انتقاد کرده و آورده است "اعلام مي داريم که از خواسته هاي به حق و قانوني ملت و خود پا پس نمي کشيم و در آستانه ي واقعه ي تاريخي ۱۶ آذر به حاکمان جمهوري اسلامي هشدار مي دهيم که از رفتار غيرقانوني و غير مدني خود دست بکشند و در فرصت باقي مانده با آزاد نمودن تمامي زندانیان سیاسی واعضاي به گروگان گرفته شده دفتر تحکيم وحدت از جمله مجید توکلی، ضیاءنبوی، محسن برزگر و... بیش از این خود را در مسیر سراشیبی سقوط نکشاند."

  دانشگاه صنعتی خواجه نصیر

جمعی از فعالان دانشجویی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر تهران نیز، با صدور بیانیه ای خاطر نشان کرده اند "چون همیشه پیش­گام در حرکت­های دانشجویی با فریاد دانشگاه زنده است و با یاد شرف و آبروی دانشگاه  میلاد اسدی  تا آخرین نفس در مسیر مبارزه با استبداد کنونی ایستادگی خواهیم کرد."

 

جبهه متحد دانشجویی (داخل کشور)

تشکل جبهه متحد دانشجویی نیز، در بیانیه ای به همین مناسبت آورده است " حکومت گمان می کند که با بازداشت و تبعید فعالین دانشجویی می تواند دانشگاه را به فضایی مرده و قبرستانی تبدیل نماید. خیر! تدارک دانشجویان آزادیخواه در تهران و دیگر شهرها در آستانه روز دانشجو نشان از عزم و اراده استوار آنها برای هر چه با شکوه تر برگزار نمودن مراسم روز دانشجو دارد... جبهه متحد دانشجویی ازدانشجویان و مردم آزاده ایران می خواهد که در روز دانشجو همبستگی خود را با دانشجویان دربند و زندانیان سیاسی اعلام نمایند.از هم میهنان برون مرز نیز انتظار می رود بواسطه آزادی عمل بیشتری که دارا می باشند  بغض های فرو خورده هم میهنان دربند خود را با صدای هر چه رساتر به گوش جهانیان برسانند... و از دانشجویان آزادیخواه می خواهیم در روز ۱۶ آذر با استفاده از روشهای نوین اعتراضی وعدم حضور در کلاس ها اعتراض خود را به حاکمیت سرکوب و شکنجه نشان دهند."

 

جبهه متحد دانشجویی (خارج از کشور)

در آستانه ۱۶ آذر و روز دانشجو، و در ادامه حمایت ها از جنبش و اعتراضات دانشجویی، تشکل "جبهه متحد دانشجویی" (خارج از کشور) نیز بیانیه ای در این خصوص صادر کرده و خاطرنشان نمود "حكومتی ها دانشگاه را با پادگان اشتباه گرفته اند ... اما دانشجویان همانگونه كه در گذشته هیچ گاه منقاد قدرت های حاكم نشدند، امروز نیز جز به راه آزادی و عدالت  در برابر هیچ  مرجع اجباری سر تسلیم فرو نخواهند آورد . ازاین رو ۱۶ آذر ماه همچون ۱۸ تیر ماه هر سال روزهایی برای فریاد و سردادن همه این سخن ها است ."

 

فعالین دانشجویی اصلاح طلب دانشگاه های سراسر کشور

در همین راستا، جنبش اتحادی فعالین دانشجویی اصلاح طلب دانشگاه های سراسر کشور نیز، به مناسبت فرا رسیدن روز دانشجو بیانیه ای را صادر نموده و آورده اند "...جنبش اتحادی فعالین دانشجویی اصلاح طلب به عنوان بخشی از جنبش دانشجویی کشور ضمن دعوت از دانشجویان برای شرکت در مراسم روز دانشجو به تمامی فعالین دانشجویی ایران این نوید را می دهد که در طول تاریخ هیچگاه ظلم پابرجا نمانده است...."
 

گفتنی است بهاره هدایت، عضو زندانی شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت نیز، طی پیامی از زندان، ضمن تاکید بر ادامه ایستادگی در برابر مستبدان گفته است: "ساییده شدیم و نشکستیم و سر خم نکردیم. همچنان ایستاده ایم، اگر چه با دل های تنگ و بی قرار ، نظاره گر تلاش مستبدان برای تاراج گلدانی هستیم که ما و گذشتگانمان برای پروردنش، خون دل به سینه فرو خورده ایم."

 

آخرین زندانی باقی مانده از وقایع کوی دانشگاه (۱٨ تیر)، بهروز جاوید تهرانی نیز، پیامی به مناسبت روز دانشجو صادر کرده و خاطرنشان نموده است "دانشجويان شجاع و پيشرو، دست در دست زنان و مردان و كارگران بايد در اين روز فرخنده يك صدا ديكتاتوری و استبداد مذهبی را محكوم و آزادی و دموكراسی را فرياد زنند تا اين روز بعنوان نقطه عطفی درحركت يك صد ساله دموكراسی خواهی ملت ايران در سالنامه های پرافتخارمان پررنگ تر گردد."


کیوان صمیمی، رضا شریفی بوکانی و علی صارمی، سه تن از زندانیان سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر کرج نیز در بیانیه ای به مناسبت روز دانشجو، خواستار آزادی دانشجویان زندانی شده و اعلام کردند "ما زندانیان سیاسی خواستار آزادی بی قید و شرط بهاره هدایت و مجید توکلی و کلیه دانشجویان دستگیر شده انتخابات جنجال برانگیز ٨٨ هستیم... ما هم همبستگی خود را به مطالبات قانونی؛ مدنی و صنفی دانشجویان و جنبش های دانشجویی اعلام می داریم و امیدواریم که دانشجویان سراسر کشور به مبارزات در راه خود ادامه بدهند و همیشه مقاوم و استوار باقی بمانند."

 

لازم به ذکر است در راستای فشار بر فعالین دانشجویی و تهدید برگزار کنندگان مراسم روز دانشجو، مسئولین دانشگاه تهران، آزاد تبریز و ورامین (پیشوا)، مانع برگزاری مراسم بزرگداشت روز دانشجو توسط تشکل های دانشجویی آن دانشگاه شده اند، بطوریکه انجمن اسلامی دانشگاه تهران هنوز موفق به کسب مجوز برای مراسم خود نشده، و مراسم بزرگداشت روز دانشجو، که هرساله توسط تشکل های دانشجویی منتخب دانشجویان در دانشگاه آزاد تبریز برگزار می شد، اما امسال با مخالفت مسئولین دانشگاه مواجه شده و هیئت نظارت بر تشکل های دانشجوییِ آن دانشگاه، درخواست های دو تشکل دانشجویی مستقل و منتقد «انجمن اسلامی دانشجویان» و «کانون وحدت دانشجویان» را رد کرده است.

 

مقامات انتصابی و امنیتی دانشگاه آزاد ورامین همچنین اعلام کرده اند که انجمن اسلامی این دانشگاه، اجازه برگزاری هیچ گونه مراسمی برای روز را ندارد.

 

فعالان دانشجویی جنبش سبز مقیم خارج از کشور

گروهی از دانشجویان و همچنین فعالان دانشجویی جنبش سبز مقیم خارج از کشور نیز، در آستانه روز دانشجو، طی فراخوانی از دانشجویان ایرانی سراسر جهان خواستار گرامیداشت این روز و سازماندهی مشترک برای برگزاری مراسم همزمان شدند و خواستار آن گردیدند که دانشجویان ایرانی خارج از کشور، پژواک فریاد حق‌طلبانه دانشجویان مظلوم داخل کشور در عرصه بین‌المللی شده و فعالیت‌های گسترده‌ای را برای دفاع از مطالبات جنبش دانشجویی ایران سازمان دهی کنند.

 

پشیبانی تشکل های سیاسی- مدنی از دانشجویان و روز دانشجو

شایان ذکر است همزمان با تشکل ها و گروههای دانشجویی داخل و خارج از کشور، سازمانها و تشکل های سیاسی، مذهبی و مدنی مختلفی نیز، با صدور فراخوان های جداگانه، ضمن گرامیداشت ۱۶ آذر و اعلام حمایت از جنبش دانشجویان کشور، خواستار حضور فعال همگان در اعتراضات و پشتیبانی از اعتراضات و مراسم دانشجویی شدند و همزمان سبزهای مقیم ژاپن، هلند، واشنگتن، انجمن همبستگی فعالان تبعیدی در ترکیه و جنبش سبز لندن نیز، تجمعات و مراسمی در روز ۱۶ آذر برگزار خواهند نمود.

 

در همین رابطه، جبهه ملی ایران (داخل و خارج)، هواداران جنبش مسلمانان مبارز، انجمن همبستگی فعالان تبعیدی در ترکیه، جنبش سبز لندن و گروه رای من کجاست، سبزهای مقیم ژاپن و هلند، دانشجویان ایرانی مقیم کالیفرنیا و واشنگتن، گروهی از دانشجویان و جوانان آبادان و خرمشهر، جمعی از فعالین تبریز، تشکل هواداران زندانیِ عقیدتی سید حسین کاظمینی بروجردی و همچنین جامعه مدرسین و طلاب قم و نجف(متقن)، با صدور بیانیه های جداگانه، روز دانشجو را گرامی داشتند.

  

  حمیدرضا ظریفی نیا  

 

امام اجازه تضعیف مجلس را نمی داد

Posted:

مرتضی الویری
  جایگاه مجلس درگفتگو با مرتضی الویری   از نظر امام خمینی مجلس جایگاه والایی دارد و از نظر قانون اساسی نیز این مطلب در اصول مختلف آن دیده می شود. به موجب قانون اساسی مجلس می تواند رئیس جمهور را که با رای مردم انتخاب شده است از کار برکنار بکند و رای عدم کفایت سیاسی بدهد؛ مجلس می تواند کابینه و اعضای هیئت وزرا را روی کار بیاورد و یا آن ها را استیضاح و برکنار کند؛ مجلس جایگاه قانونگذاری دارد و می تواند تمام تصمیمات کلیدی را بگیرد؛ مجلس حق تحقیق و تفحص درکلیه امور کشور را دارد؛ مجلس به موجب اصل 90 قانون اساسی مرجع رسیدگی به شکایت ها ی از سه قوه هست بنابراین فی الواقع قانون اساسی ما یک قانون اساسی پارلمانتاریستی و مبتنی و متکی بر پارلمان است.   اگر چه خود قانون اساسی که مکتوب و روشن و بدون ابهام است همیشه ملاک اصلی است اما علاوه بر آن شیوه و نوع فعالیت و حرکت امام هم دقیقاً بیانگر این است که ایشان شأن و منزلت مجلس را مد نظر داشته و براین باور بوده که حتی اگر نظری بیان بکنند به هیچ وجه مجلس موظف نیست که حتما به آن نظر تمکین بکند.  

پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران :مرتضی الویری از جمله فعالان سیاسی است که به واسطه دوران مبارزه و زندان پیش از انقلاب مورد توجه و احترام است. او در سال ۱۳۴۶ برای تحصیل در رشته مهندسی برق وارد دانشگاه صنعتی شریف کنونی شد و به انجمن اسلامی دانشجویان پیوست سپس مؤسس و عضو شاخص گروه فلاح شد که به مبارزه سیاسی علیه حکومت پهلوی می‌پرداخت. پس از انقلاب اسلامی این گروه به همراه ۶ گروه دیگر سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی را تشکیل دادند و الویری به نمایندگی از گروه فلاح در شورای مرکزی این سازمان عضویت داشت.

 

وی نماینده سه دوره اول مجلس شورای اسلامی در دوران حیات حضرت امام(س)، رییس سازمان مناطق آزاد تجاری، شهردار تهران و سفیر ایران در اسپانیا بوده‌است.با وی  به مناسبت روز مجلس گفتگویی انجام داده ایم که با هم می خوانیم :

 

با پیروزی انقلاب اسلامی اولین بحثی که درگرفت بحث بر سر ساختار نظام جدید انقلابی بود که با اصرار حضرت امام (س)، شکل فعلی بر مبنای جمهوریت و رای مردم شکل گرفت؛ علت اصرار امام بر این شیوه حکومت چه بود؟

 

در آغاز انقلاب اسلامی بسیاری از انقلابیون که در جریان مبارزات اسلامی بودند ذهن شان تشکیل حکومت اسلامی بود. حکومت اسلامی هم به این ترتیب که ما فکر می کردیم کسی که رهبری سیستم و نظام اسلامی را بر عهده می گیرد حتماً با شرایط کاملاً آزادی به رهبری و زعامت می رسد و بنابراین مورد نظارت دائمی مردم است. اما شیوه ای که از سوی حضرت امام مطرح شد سعی داشت که نظارت مردمی را در قدم اول نهادینه کند؛ به عبارت دیگر تشکیل جمهوری اسلامی و وجود عنصر جمهوریت در داخل آن این تفکر را در همان قدم اول به ذهن متبادر می کند که این نظام ولو اینکه عنوان اش اسلامی است ولی اگر جمهوریت وتکیه به رای مردم را  در بطن خود نداشته باشد فاقد مشروعیت است.

 

با توجه به موافقتی که جضرت امام با پیش نویس اولیه قانون اساسی کردند چنین بر می آید که امام سیستم حکومتی را یک مقوله عرفی می دانستند که متناسب با شرایط تغییر می کند ، اما این مقوله عرفی باید دو ویژگی داشته باشد. یکی اینکه بر آمده از آراء مردم باشد و دیگر اینکه با ارزش های اسلامی سازکار باشد.

 

 در همین ساختار سیاسی موجود، حضرت امام (س) به طور خاص برای مجلس جایگاه ویژه ای قائل هستند و آن را در راس امور قلمداد می کنند در حالی که چنین تعبیری درباره سایر نهادهای نظام جمهوری اسلامی وجود ندارد، نظرتان را در این رابطه بفرمایید و اینکه آیا قانون اساسی نیز همین جایگاه را برای مجلس شورای اسلامی قائل است؟

 

حضرت امام (س)در مقاطع مختلفی جایگاه مجلس را مورد تاکید ویژه قرار دادند  .مورد شاخص آن همان جمله کوتاه و ماندگار ایشان است که " مجلس در راس امور است " می شود گفت ساده ترین، کوتاه ترین و گویاترین جمله ای است که می توان جایگاه مجلس را به وسیله آن تعریف کرد؛ ولی از آن گذشته تصمیمات کلیدی که امام به مجلس ارجاع می دادند نشانگر این است که چقدر برای مجلس ارزش قائل بودند و جایگاه آن را برجسته می دیدند،؛ به عنوان نمونه اختلافاتی که مجلس اول با آقای بنی صدر به عنوان رئیس جمهور پیدا کرد در تمام آن موارد، حل اختلاف ها به نحوی صورت می گرفت که جایگاه مجلس همیشه تثبیت شده بود و به عبارت دیگر امام به نحوی موضع گیری می کردند که در نهایت ملاک تصمیم گیری را مجلس قرار بدهند. موضوع دیگر مسئله سرنوشت گروگان گیری در سفارت آمریکا بود. موقعی که بحث گروگان ها ادامه پیدا کرد و بعد مجلس تشکیل شد با این که در مراحل اولیه حضرت امام خودشان از گروگان گیری حمایت کردند و بعد حتی سران بعضی کشورهای اسلامی و کشیشی که برای وساطت آمده بود امام در آن زمینه ها موضع قاطع خودشان را داشتند ولی به محض این که مجلس تشکیل شد بلافاصله تصمیم گیری در مورد گروگان ها را به مجلس واگذار کردند . به عبارت دیگر یک مقوله ای که عملاً خود حضرت امام در آن ورود پیدا کرده بودند و مربوط به خودشان بود بعد از این که مجلس تشکیل شد به مجلس واگذار کردند.

 

از این موارد خیلی زیاد می توان مثال زد که حضرت امام حتی وقتی که مجلس مقابل نظر ایشان بود به نظر مجلس و نمایندگان مجلس احترام می گذاشتند  و اجازه تضعیف مجلس را نمی داد.؛ در مورد رای اعتماد مجلس به دور دوم نخست وزیری آقای میر حسین موسوی می توان این مورد را مشاهده کرد. در مجلس دوم موقعی که حضرت آیت الله خامنه ای مجدداً برای ریاست جمهوری انتخاب شدند تصمیم نداشتند که میرحسین موسوی را به عنوان نخست وزیر معرفی کنند اما امام تغییر و جابجایی میرحسین موسوی را به صلاح نمی دانستند و این را به کرات با کسانی که ملاقات داشتند در میان می گذاشتند . نهایتاً این پیغام حتی به صورت رسمی هم به مجلس داده شد که نظر امام این است؛ در آن مقطع 99 نفر از نمایندگان مجلس بر خلاف نظر امام به میر حسین موسوی رای منفی دادند . ما به عنوان افرادی که طرفدار حضرت امام بودیم این کار نمایندگان را یک کار خلاف نظر رهبری و مغایر با شاخصه های جمهوری اسلامی تعبیر می کردیم . اما در ملاقاتی که با حضرت امام صورت گرفت امام عمل 99 نفر را که برخلاف نظر او رای داده بودند برمبنای تشخصی افراد بر شمردند و ذکر کردند که اینها به وظیفه قانونی شان عمل کرده اند. این رویداد می تواند یک شاخص مهمی برای ما باشد که حتی در مواردی که امام نظر دیگری داشتند وقتی که نمایندگان مغایر آن نظر عمل می کنند این نظر را مورد تمجید و تحسین قرار می دهد. امام در این مورد به هیچ وجه نگفت که من حکم می کنم گفت نظرم این است و به عبارت دیگر با این موضع گیری امام قصد داشتند بگویند که نمایندگان مجلس باید به تکلیف قانونی خودشان عمل بکنند و نظر من خمینی هرگز نمی تواند نافی دیدگاه ها و نظرات کارشناسی نمایندگان مجلس باشد. از نظر تحلیلی و منطقی هم حساب بکنید همین طور است وقتی یک نماینده ای رای می آورد به هیچ وجه مجاز نیست که عقل و اندیشه وفکر و نظر خودش را تعطیل بکند به دلیل این که یک فرد دیگری ولو این که آن فرد حضرت امام خمینی باشد نظر دیگری دارد! و نکته بسیار مهم این است که امام این را برای آیندگان در لفافه هم باقی نگذاشت با این که در بین نمایندگان دودستگی شده بود و آن 99 نفر به عنوان ضد ولایت فقیه تلقی می شدند به طور صریح و روشن عمل آنها را مردود ندانستند. نتیجه ای که من می خواهم بگیرم این است که اولاً از نظر امام خمینی مجلس جایگاه والایی دارد و از نظر قانون اساسی نیز این مطلب در اصول مختلف آن دیده می شود. به موجب قانون اساسی مجلس می تواند رئیس جمهور را که با رای مردم انتخاب شده است از کار برکنار بکند و رای عدم کفایت سیاسی بدهد؛ مجلس می تواند کابینه و اعضای هیئت وزرا را روی کار بیاورد و یا آن ها را استیضاح و برکنار کند؛ مجلس جایگاه قانونگذاری دارد و می تواند تمام تصمیمات کلیدی را بگیرد؛ مجلس حق تحقیق و تفحص درکلیه امور کشور را دارد؛ مجلس به موجب اصل 90 قانون اساسی مرجع رسیدگی به شکایت ها ی از سه قوه هست  بنابراین فی الواقع قانون اساسی ما یک قانون اساسی پارلمانتاریستی و مبتنی و متکی بر پارلمان است.

 

 اگر چه خود قانون اساسی که مکتوب و روشن و بدون ابهام است همیشه ملاک اصلی است اما علاوه بر آن شیوه و نوع فعالیت و حرکت امام هم دقیقاً بیانگر این است که ایشان شأن و منزلت مجلس را مد نظر داشته و براین باور بوده که حتی اگر نظری بیان بکنند به هیچ وجه مجلس موظف نیست که حتما به آن نظر تمکین بکند.

 

یکی دیگر از فرمایشات امام در رابطه با مجلس این است که می فرمایند عدم تبعیت از مجلس و قانون موجب دیکتاتوری می شود. دیدگاه شما در این رابطه چیست؟

 

ببینید دیکتاتوری و انحصار گرایی دقیقا از جایی ناشی می شود که یک فرد بخواهد تمامی قدرت را در دست بگیرد واجازه ظهور افکار دیگر را ندهد. این حرکت در یک یا چند نفر معدود امکان حدوث و وجود جدی پیدا می کند اما این که یک مرتبه در یک جمع گسترده 300 نفره که با رای مردم هم انتخاب می شوند خوی دیکتاتوری تجلی پیدا کند بسیار ضعیف است. این جمع احساس می کنند که دوره بعد باید دوباره از مردم رای بگیرند بنابراین نمی توانند خلق و خوی دیکتاتوری در پیش بگیرند دائما با مردم سروکار دارند بنابراین می بایستی خواسته های مردم را مد نظر داشته باشند. اما این اتفاق برای یک فرد می تواند محتمل باشد بنابراین وقتی که امام روی مجلس تکیه می کنند فی الواقع بهترین راه مقابله با انحصار گرایی و دیکتاتوری هست.

 

چگونه مجلس و چگونه نماینده ای می تواند این جایگاه را که در راس امور باشد کسب کند و شایسته جایگاهی که قانون اساسی و حضرت امام مد نظر داشتند باشد؟

 

اولین شاخص برای این که مجلس بتواند کار خودش را انجام بدهد و در این جایگاه قرار بگیرد این است که نمایندگانش در یک انتخابات آزاد انتخاب شوند. وجود هر گونه محدودیتی به وسیله هر مرجعی می تواند ناقض آن آزاد اندیشی و استقلال مجلس باشد .  برای این که اگر شاخص های محدود کننده ای از بیرون دیکته شود خود به خود نماینده مراقب این است که مبادا از این شاخصه ها عدول بکند و دوره بعد حذف شود . درحالی که اگراین شاخص ها باز باشند و نماینده  فقط منافع ملی و رضایت مردم را مد نظر داشته باشد در بیان نظرات خود شجاع و جسور خواهد بود.

 

مطلب دوم داشتن بصیرت و آگاهی از طرف نمایندگان است. خدشه و ضربه پذیری به جایگاه مجلس زمانی شکل می گیرد که نمایندگان به علت فقدان و کمبود آگاهی نسبت به وضعیت موجود نتوانند موضوع را درست بشناسند و دچار اشتباه بشوند که خود به خود می تواند جایگاه مجلس را تنزل بدهد. یکی از دلایلی که من بارها ذکر کرده ام مجلس اول بهترین و قویترین مجلس دوران جمهوری اسلامی بود این است که اولاً نمایندگان مجلس اول از هیچ فیلتری عبور نکردند و در آزادانه ترین شرایط انتخاب شدند. این قدر این آزادی گسترش داشت که حتی حزب توده و مجاهدین خلق و نظایراینها هم آمدند و نامزد معرفی کردند البته مردم به آنها رای ندادند ولی این آزادی برای آنها وجود داشت که بتوانند وارد انتخابات بشوند و ضمناً کسانی توانستند خودشان را بدون هیچگونه محدودیت عرضه کنند که در کوره گدازان انقلاب حضور داشتند و مردم آنها را می شناختند. من فراموش نمی کنم یکی ازنمایندگان مجلس اول میزان زندان هایی را که نمایندگان دوره اول مجلس شورای اسلامی رفته بودند را جمع کرده بود این عدد به سیصد سال رسیده بود یعنی فی الواقع مجلس اول سیصد سال زندان رفته بود و حاضر شده بود برای این انقلاب آزادی خودش را از دست بدهد وآزادی را برای مردم به ارمغان بیاورد. ما چهره های تخصصی بالا در مجلس اول داشتیم و بدون هیچگونه حب و بغضی در مجلس فعالیت داشتند، شاید شما تعجب بکنید با این که مجلس اول یک مجلس کاملا ارزشی بود و نیروهای معتقد به انقلاب اسلامی در آن حضور داشتند رئیس کمیسیون بهداری مجلس آقای دکتر بیت اوشانا بود که نماینده اقلیت آشوری در مجلس بودند ولی به دلیل تخصص و جهات دیگر پزشکان مسلمان و با سابقه مجلس قبول کرده بودند که او رئیس کمیسیون باشد یعنی تا این میزان آزادی در مجلس حاکم بود. خود به خود یک چنین مجلسی توانست کارنامه بالا و قابل قبولی را از خود باقی بگذارد.

 

یکی دیگراز توصیفات حضرت امام در رابطه با مجلس این است که مجلس را عصاره فضایل ملت قلمداد می کنند که بسیار گویا و کلیدی است حال سئوال این است که چگونه مجلس می تواند عصاره فضایل ملت باشد و چه شرایطی برای این امر ضروری است؟

 

اگر در عمل یک انتخابات آزاد برگزار شود مردم طبیعتا می آیند و بهترین ها را انتخاب می کنند چون می خواهند وکیل انتخاب کنند یعنی مردم در جایگاه موکل می خواهند کسی را انتخاب کنند که این فرد بتواند از حقوق آن ها دفاع بکند وبرای آنها قانون تصویب بکند و از طرف مردم برقراردادهای بین المللی نظار ت بکند بنابراین خود به خود مردم تلاش می کنند زبده ترین و سالم ترین و قویترین افراد را به عنوان وکیل برگزینند؛ همان طور که هر فردی در زندگی شخصی اش نیز همین کار را می کند . ما اگر بخواهیم در یک پرونده حقوقی وکیل داشته باشیم سعی می کنیم مناسبترین فرد را انتخاب کنیم. لذا وقتی امام می فرماید که مجلس عصاره فضایل ملت است یعنی ملت سالم ترین و قویترین را بر می گزینند.

 

 مطلب دیگری که در جمله حضرت امام وجود دارد این است که امام به تشخیص مردم اعتماد و اعتقاد دارند . برخلاف برخی که تصور می کنند مردم نمی فهمند و صغیر و حقیر هستند و این صغیرها را بایستی کسی سرپرستی کند. نگرش این که ما به وسیله یک نهاد دیگری افرادی را الک بکنیم و بعد به مردم بگوییم که حالا شما بیایید به اینها رای بدهید نقض همین عبارت "مجلس عصاره فضایل ملت است" می باشد، چون اگر واقعا مجلس بتواند این جایگاه را داشته باشد یعنی مردم می توانند چنین کاری را بکنند و این انتخاب درست را انجام دهند. علت عشق و علاقه ای که مردم به حضرت امام داشتند این است که خود مردم می فهمیدند و می دانستند که امام برای آنها چه جایگاهی را قائل است .البته ممکن است مردم در جایی هم دچار اشتباه شوند و در یک گستره کشوری در یک شهری هم یک فردی با فریبکاری ودغل بازی بتواند وارد مجلس شود اما این شمولیت نخواهد داشت . یعنی از نظر حساب احتمالات هم اگر شما در نظر بگیرید احتمال این که یک مرتبه یک کشور 70 میلیونی همه شان دچار اشتباه شوند و همه نمایندگان ناسالمی را بفرستند صفر است . ولی ممکن است از مجموع نمایندگانی که انتخاب می کنند 5 نفر هم آدم ناسالمی در بیایید ولی ضرر این به مراتب کمتر است که ما بخواهیم این آزادی را از مردم سلب کنیم چون اگر مردم احساس کنند که خودشان قدرت انتخاب کامل ندارند اولاً انگیره آنها برای شرکت در انتخابات کاهش پیدا می کند ثانیا دقت و تعهد خودشان را هم برای گزینش بهترین از دست می دهند یعنی احساس می کنند که می بایست یک کار فرمالیته ای را برای رفع تکلیف انجام دهند.

 

به عنوان سئوال آخر بفرمایید چنانچه بخواهید یک جمع بندی از دوران حضرت امام و نوع سلوک و منش ایشان داشته باشید این جمع بندی چه خواهد بود؟

 

برای قضاوت درباره ایام انقلاب و آن شرایط بایستی به همان شرایط برگردیم و در همان فضا صحبت بکنیم. در سال های اول پیروزی انقلاب یک فضای افراطی در میان انقلابیون وجود داشت که حضرت امام تلاش داشتتند که این فضای افراطی و تند را آرام بکند.  بعد از انقلاب هم ما مشابه این موارد را داشتیم و می خواهم بگویم خود امام خمینی از ناحیه افرادی مثل من تحت فشار قرار می گرفت برای اینکه حرکت های تندتر و حادتری را انجام بدهد. به عنوان مثال در جریان گروگان گیری در داخل مجلس اول تلقی ما این بود که مسئله گروگان ها را نبایست به این سادگی ها حل بکنیم باید اینها را بیشتر نگه داریم تا بتوانیم امتیاز بگیریم و به آمریکا فشار بیاوریم و حتی جمعی از نمایندگان مجلس از جمله خود من موقعی که بحث گروگان ها و شرایط حل و فصل این موضوع مطرح بود جلسه مجلس را ترک کردیم .

 

الآن وقتی که مراجعه می کنم به آن موقع می بینم که صادقانه این کار را انجام می دادم ولی به دلیل نا آگاهی و نداشتن اطلاعات جامع تصور من این بود که باید اینگونه باشد، در مورد جنگ هم همین طور. این روزها می بینیم که خیلی ها انتقاد می کنند که چرا جنگ بعد از فتح خرمشهر ادامه پیدا کرد . این در حالی هست که بسیاری از همین افراد کسانی بودند که در موقعی که قطعنامه می خواست پذیرفته شود پذیرش قطعنامه را یک حرکت حقارت بار می دانستند و فکر می کردند جنگ بایدادامه پیدا کند؛ به عبارت دیگر واقعیت های انقلاب را باید در همان حال و هوا و در همان فضا جستجو و بررسی کرد. شما بعضی مواقع در شرایطی قرار می گیرید و آن چنان فضا تند و حاد می شود که نمی توانید تصمیم منطقی و مناسبی بگیرید . در حالی که وقتی از بیرون نگاه می کنید می بینید تصمیم دیگری زیبنده است.

 

شاید اگر ما و بسیاری از انقلابیون تجربیات بیشتری می داشتیم و این انقلاب یک انقلاب یگانه وتنهایی نمی بود بسیاری از کارها را به نحو دیگری انجام می دادیم ولی همان طور که اشاره کردم وقتی مراجعه می کنیم به آن دوران می بینیم امام خمینی با یک مجموعه ای از انقلابیون تند و تیز مواجه بود که می خواستند کلیه هنجارها را بشکنند و تمام ساختارهای موجود را فرو بریزند ، اما افرادی که مجربتر بودند و تجربه بیشتری داشتند این آهنگ را برنمی تابیدند و مناسب نمی دانستند. امام دراین کوران  وتنوع دیدگاه ها می بایستی این جمع را هدایت و راهنمایی می کردند . بنابراین می توان گفت از یک طرف ترمزی بودند برای تندروهاو از یک طرف محرکی بود برای کندورها و سعی می کرد اینها را رهبری و هدایت و تنظیم بکند.

 

آخرین موضع گیری امام دراواخر عمرشان ، در پاسخ به یک نامه انتقاد گونه که ما به عنوان جمعی از نمایندگان مجلس در اعتراض به انجام برخی کارها نوشتیم تصریح کردند که که شرایط جنگ اقتضائاتی داشته ولی اکنون باید همگی طبق قانون عمل کنیم.(رجوع کنید به صحیفه امام، ج‏21، ص: 202  و 203)

 

منبع: پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران

تداوم حمایت ها و پشتیبانی تشکل های سیاسی مدنی از جنبش دانشجویان و گرامیداشت ۱۶ آذر

Posted:

جرس: در آستانه ۱۶ آذر و روز دانشجو، و همزمان با تشکل ها و گروههای دانشجویی داخل و خارج از کشور، سازمانها و تشکل های سیاسی، مذهبی و مدنی مختلفی نیز، با صدور فراخوان های جداگانه، ضمن گرامیداشت ۱۶ آذر و اعلام حمایت از جنبش دانشجویان کشور، خواستار حضور فعال همگان در اعتراضات و پشتیبانی از اعتراضات و مراسم دانشجویی شدند و همزمان  تجمعاتی در روز ۱۶ آذر برگزار خواهند نمود.

 

در همین رابطه، جبهه ملی ایران (داخل و خارج)، فعالان دانشجویی هامبورگ، هواداران جنبش مسلمانان مبارز، انجمن همبستگی فعالان تبعیدی در ترکیه، جنبش سبز لندن، گروهی از دانشجویان و جوانان آبادان و خرمشهر، جمعی از فعالین تبریز، تشکل هواداران زندانیِ عقیدتی سید حسین کاظمینی بروجردی و همچنین جامعه مدرسین و طلاب قم و نجف(متقن)، با صدور بیانیه های جداگانه و گرامیداشت روز دانشجو، خواسته های مدنی و سیاسی خود را نیز بیان نمودند. 

 

فراخوان انجمن همبستگی فعالان تبعیدی در ترکیه به مناسبت شانزدهم آذر

انجمن همبستگی فعالان تبعیدی در ترکیه ، با صدور فراخوانی اعلام کرد "به همه آزاداندیشان و تلاش گران عرصه آزادی و آزادی خواهی که در تبعید ناخواسته به سر می برند، اعلام می دارد که در روز شانزدهم آذر از ساعت ۱۴ الی ۱۶ مقابل سفارت جمهوری اسلامی ایران در آنکارا برای بزرگداشت شانزدهم آذر و در اعتراض به سرکوب دانشجویان و آزاداندیشان و مردم ایران توسط دولت کودتا، گردهمایی اعتراضی برگزار خواهد شد و بر همین اساس از تمام هم میهنان خواستار همراهی و حضور پررنگ در این مراسم با نمادهای جنبش مردمی ایران هستیم."

  گروه ٢٢ خــرداد هامبورگ همزمان با روز دانشجو و در راستای اعلام حمایت های فراگیر از جنبش دانشجویی داخل کشور، جمعی از فعالان و دانشجویان ایرانی مقیم هامبورگ آلمان، تحت عنوان "گروه ٢٢ خــرداد"، قصد برگزاری تجمعی در شامگاه دوشنبه ۱۵ آذر (۶ دسامبر) را دارند.

فعالان دانشجویی "گروه ٢٢ خــرداد"، در بیانیه و فراخوان خود خاطرنشان ساخته اند "در زمانه‌ای که دیکتاتور‌ها می‌‌کوشند خفقان و اختناق را بر جامعه حاکم کنند، دانشجویان فریاد زنده ماندن، مقاومت و پایداری جامعه هستند و مردم نیز نباید این صدای اعتراض را تنها گذارند، چرا که دانشجویان نیازمند همراهی و حمایت مردم می باشند."  مکان و زمان تجمع:  

 Lesesaal B -Uni HH      

Edmund - Siemers- Allee 1      

  20146 HH

Datum: 06.12.2009

Uhrzeit: 19:00 – 21:30 Uhr

 

جبهه ملی (داخل کشور): شانزده آذر ٣٢ نشان از فریاد نسل جوان علیه استبداد دارد

جبهه ملی ایران در بیانیه خود به مناسبت روز دانشجو آورده است "هم اکنون دهها دانشجوی آزادیخواه در زندان های جمهوری اسلامی هزینه آزاداندیشی و میهن دوستی خودرا با شجاعت می پردازند و به مبارزه برای سعادت ملت ایران که سر آغازش تامین آزادی های فردی واجتماعیست افتخار می کنند. شانزدهم آذر روز دانشجوست، روزی که دانشجویان آزاده برای هدف خویش ازدادن خون دریغ نکردند. "

 

این تشکل سیاسی، همچنین خاطرنشان می سازد "جبهه ملی ایران ۱۶ آذر را که روز نمادین فریاد دانشجویان علیه استبداد است گرامی می دارد. به همه شهدای دانشجو درود می فرستد. خواستار آزادی دانشجویان زندانی، این برگزیده ترین فرزندان ملت است... دانشگاه باید استقلال داشته باشد واخراج بدون دلیل موجه و زندانی کردن دانشجویان محکوم است وآمران ومجریان اینگونه اعمال باید پاسخگوی اقدامات خویش باشند. "

 

جبهه ملی(خارج از کشور): علی رغم تمام سرکوب ها در دیکتاتوری کنونی نیز مبارزه همچنان تداوم دارد

هیات اجرائی سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور نیز، طی بیانیه ای در مورد روز دانشجو خاطرنشان ساخته است "ما همواره یاد این مبارزان و دیگر جانباختگان راه آزادی و سرفرازی میهن را گرامی می داریم. دانشجویان و دانشگاهیان ضمن آنکه چشم و چراغ دانش و فرهنگ میهنند، در مبارزات ضد ستم و استبداد نیز همواره پرچمدار و قافله سالار این کاروان بوده اند..."

 

دانشجویان هوادار جنبش مسلمانان مبارز: شش درخواست و مطالبۀ ملی

دانشجویان هوادار تشکل ملی- مذهبی جنبش مسلمانان مبارز نیز، در بیانیه خود به مناسبت روز دانشجو آورده است "ما دانشجویان هوادار جنبش مسلمانان مبارز، درود می فرستیم به تمامی دوستان دربندمان و استقامت و پایداری شان را می ستائیم و ضمن گرامی داشت شانزدهم آذر و محکوم نمودن فضای فشار و تهدید برآمده از دولت کودتا بر دانشگاهها، به حاکمیت هشدار می دهیم که دست از این اعمال برداشته و به فضای علمی دانشگاهها احترام بگذارد و اعتقاد داریم تنها راه برون رفت حاکمیت از فضای به وجود آمده و بازگشت آرامش به جامعه اجرای این موارد است:

۱- آزادی تنها زندانی باقی مانده از حادثه کوی دانشگاه ٧٨ و تمامی دانشجویان و اساتید و آزادی خواهان دربند

٢-بازگرداندن دانشجویان و اساتید آزاداندیش اخراج شده به دانشگاهها

٣-به رسمیت شناختن فعالیت گروههای مختلف دانشجویی و حفظ امنیت آنان

۴-انتخاب روسای دانشگاهها توسط هئیت علمی هر دانشگاه

۵-برچیده شدن نهادهای شبه نظامی از تمامی دانشگاهها

۶-معرفی آمرین و عاملین حمله به کوی، در سالهای ٧٨ و ٨٨ و قاتلین دانشجویان و مردم در حوادث پس از انتخابات

 

جمعی از جوانان و دانشجویان آبادان و خرمشهر به مناسبت ۱۶ آذر: به صحنه مبارزه خواهیم آمد

"...امسال هم ما دانشجویان و جوانان آزادیخواه شهرهای آبادان و خرمشهر، هم گام با دانشجویان سراسر ایران به صحنه مبارزه خواهیم آمد و اعتراض خود را نسبت به وضع موجود اعلام می داریم و از همه دانشجویان آبادان و خرمشهر می خواهیم تا همراه با دانشجویان مبارز سراسر کشور، در این روز بر سر کلاس درس حاضر نشوند و در صحن علنی دانشگاه تجمع کنند تا هر چه متحد تر این اعتصاب سراسری  را  بر پا دارند.

ما به طور مشخص خواسته های زیر را مطالبه می کنیم:
۱- لغو کمیته های انضباطی و ممنوعیت حضورنیروی نظامی و شبه نظامی و امنیتی در دانشگاه
٢- آزادی کلیه دانشجویان دربند و زندانیان سیاسی
٣- لغو تبعیض جنسیتی و حجاب اجباری و انتخاب آزادانه پوشش
۴- برابری زن و مرد
۵- حفظ فضای علمی دانشگاه و لغو احکام مذهبی در دانشگاه و دروس و رشته های دانشگاه
۶- کمک هزینه و امکانات رفاهی برای دانشجویان و داشتن استاندارد بالا در خوابگاه ها و محیط تحصیل
٧- آزادی بدون قید و شرط سیاسی و بیان و حق داشتن تشکل و تجمع
٨- لغو اعدام و سنگسار

 

جامعه مدرسین و طلاب قم و نجف (متقن): حاکمیت از جوانان می‌ترسد

این تشکل مذهبی نیز طی بیانیه ۱۶ آذر خود خطاب به دانشجویان در سایت خود آورده است "... برادران شما در جامعه مدرسین و طلاب قم و نجف (متقن) ضمن گرامی‌داشت یاد و خاطره دانشجویان شهید و سپاس و قدردانی از استواری و ایستادگی هم‌کلاسی‌ها و شاگردان شما که امروز با سخت ترین شرایط در اسارت و یا غربت بر آرمان‌های خود استوار مانده‌اند، به شما اعلام می‌دارند که امروز، حرکت ضد استبداد شما، راهبر جنبش آزادی‌خواه و استقلال‌ط‌لب مردم ایران است و آگاه باشید که چشم امید دوستان در بندتان به حضور و برگزاری پرشور- و چون همیشه دور از خشونت شما- در مراسم ۱۶ آذر می‌باشد..."

 

"...تعجبی نیست که مسئولان غیرمنتخب و به نحوِ نامشروع تکیه زده بر اریکه‌ قدرت، فکری به حال مشکلات فراوان داخلی و خارجی این دیار نکنند. با این حال آیا آنان گمان کرده‌اند می‌توانند با امنیتی کردن فضای جامعه مشکلات را حل کنند؟ اینان امروز در صدد آن اند که دانشگاه‌ها و فضای جامعه ایران را به پادگان نظامی بزرگی تبدیل کنند و از همین رو است که بر تفنگچیان و نظامیان تکیه زده‌اند. آیا هدف حکومت از این‌که دانشگاه‌ها را، یعنی همان جایی را که می‌بایست امن‌ترین فضا برای ابراز عقاید و فعالیت‌های اجتماعی باشد، از حضور نیروهای لباس شخصی و بسیج پر کرده است، جز این است که جوانان و اساتید و روشنفکران را تحت فشار قرار دهد؟ حاکمیت از جوانان می‌ترسد، جوانانی که استبداد ستیزند، آزادی‌خواه و استقلال‌طلب اند و ستیز آنان با تحجر لرزه بر اندام متحجرین و دیکتاتورها انداخته است. "

 

هواداران  سید حسین کاظمینی بروجردی: ضرورت مبارزه مسالمت آمیز

تشکلی تحت عنوان هواداران زندانیِ عقیدتی، سید حسین کاظمینی بروجردی نیز، با انتشار بیانیه ای در وبگاه خود، ضمن یادآوری دانشجویانِ جانباختۀ کشور و تقدیر از  جنبش دانشجویی، و نقش تاریخی آنها، خواستار گرامیداشت ۱۶ آذر و برگزاری حرکتهای اعتراضی مسالمت آمیز در داخل و خارج از کشور شده اند.

 

آنها در بیانیه خود آورده اند "... طی سالیان متمادی، جنبش دانشجویی ایران همواره یکی از مؤثرترین جنبشهای ملی و مدنی بوده که در مسیر رویارویی با استبداد دینی و خودکامگی سیاسی هزینه های هنگفتی را متحمل نموده است. تداوم روحیه آزادیخواهی و تحجر زدایی، نشأت گرفته از درک واقع بینانه این قشر فرهیخته  نسبت به حقایق موجود در جامعه دارد... امروزه بیش از پیش، ملت نجیب ایران زمین نیازمند الگوگیری از آموزه های رهایی بخش مبارزات مسالمت آمیز است.

سرمشق قرار دادن جنبشهای آزادیخواهی و تعمیم روحیه ظلم ستیزی از اهم ملزومات جهت نیل به جامعه ای مبتنی بر دمکراسی و حقوق شهروندی است. در این راستا همبستگی و هماهنگی سایر جنبشهای مبارز و اقشار آزاده مردمی، به دور از تعصبات اعتقادی، قومی، قبیله ای، نژادی، حزبی و گروهی، دژ عظیمی در مقابل زورگویان و مدعیان خواهد بود که پیروزی و شکست ناپذیری را به ارمغان می آورد."

 

 

کینه بازجویان از یک خانواده

Posted:

آغاز حبس تعزیری لیلا توسلی

 جرس: همسر و وکیل لیلا توسلی، فعال مدنی و از شاهدین وقایع عاشورای سال گذشته، که به دلیل افشای شواهد خود، به حبس محکوم و اخیرا به زندان منتقل شده، می گوید "هفته پیش کتبا احضاریه ای از طرف شورای احکام زندان اوین ارسال شد و ایشان سه روز مهلت داشتند که خودشان را معرفی کنند که در مهلت قانونی هم این کار را کردند.. ما یکشنبه  14 آذر ماه به همان شعبه مراجعه کردیم و امیدوار بودیم که مهلتی داده شود اما متاسفانه قرار بازداشتش صادر و حکم دو سال به ما ابلاغ شد. اما امیدواریم که این وضعیت تغییر کند و مقامات قضایی نه تنها لیلا بلکه شرایط آزادی همه زندانیان سیاسی را فراهم کنند، اما..."

 

لیلا توسلی 14 آذر ماه و در پی احضار به اوین راهی زندان شد . جرم لیلا توسلی تشویش علیه نظام بود اما در واقع لیلا توسلی به علت اینکه شاهد یک قتل از سوی ماموران انتظامی  در عاشورای سال گذشته بود به دوسال زندان محکوم شد. لیلا توسلی سال گذشته و در پی انتشار فیلمی که نشان می داد چگونه ماموران نیروی انتظامی یک معترض را با ماشین زیر می گیرند و دوبار از پیکرش عبور می کنند. با بی بی سی مصاحبه کرد و خبر داد که این صحنه فجیع را از نزدیک دیده و شاهد این جنایت بوده است . گرچه فرماندهان نیروی انتظامی این جنایت را تکذیب نکردند و تنها مدعی شدند خودروی نیروی ضد شورش دزدیده شده بود . اما خبری از دزد و یا پلیس مجرم نشد و این شاهد جنایت بود که دادگاهی شد و به جرم دیدن به زندان محکوم شد . در آستانه محرم و عاشورا دستگاه قضایی با فرستادن احضاریه ای حکم زندان را به لیلا توسلی ابلاغ کرد و این در حالی است که لیلا یکماه پیش ازدواج کرده است و حالا ماههای آغازین زندگی مشترک را می بایست در زندان به سر برد.

 

میرزاده همسر و وکیل لیلا به جرس میگوید: هفته پیش کتبا احضاریه ای از طرف شورای احکام زندان اوین ارسال شد و ایشان سه روز مهلت داشتند که خودشان را معرفی کنند که در مهلت قانونی هم این کار را کردند.. ما یکشنبه  14 آذر ماه به همان شعبه مراجعه کردیم و امیدوار بودیم که مهلتی داده شود اما متاسفانه قرار بازداشتش صادر و حکم دو سال به ما ابلاغ شد. اما امیدواریم که این وضعیت تغییر کند و مقامات قضایی نه تنها لیلا بلکه شرایط آزادی همه زندانیان سیاسی را فراهم کنند.

 

 پدر، خواهر و داماد

لیلا توسلی تنها عضو خانواده نیست که به زندان می رود . محمد توسلی از برجستگان نهضت آزادی ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری بازداشت شد . توسلی که زمانی شهرداری تهران در دولت موقت را عهده دار بود، پس از یک دوره بازجویی و حبس انفرادی آزاد شد . اما داماد او مهندس فرید طاهری یکسال پیش و به بهانه شرکت در تظاهرات روز عاشورا بازداشت شد و به زندان رفت . بازداشت فرید طاهری همچنان ادامه دارد و در این مدت حتی یک روز هم به مرخصی نیامده است . بازجویان البته به این هم اکتفا نکردند و همسر فرید طاهری سارا توسلی را هم چند روز بعد و به جرم شرکت در مراسم روز عاشورا و رفتن به خانه خواهر میرحسین موسوی برای تسلیت شهادت فرزندش بازداشت کردند. از خانواده سارا و فرید طاهری تنها یک دختر دبیرستانی مانده بود که به زندان نرفته بود که بازجویان او را هم به بازداشتی یک روزه بردند. چند ماه بعد مهندس طاهری در لایحه دفاعیه ای از رفتار کینه جویانه بازجویان گفت که او را در حضور دخترش شلاق می زدند و مورد ضرب و شتم و توهین قرار می دادند تا روحیه اش در هم بشکند.

شکواییه طاهری با اینکه پرده از رفتاری غیر انسانی در دستگاه امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی بر می داشت . اما هیچ واکنشی از سوی ریس قوه قضاییه و مسوولان نظام درپی نداشت. سارا توسلی به شش سال حبس  و 74 ضربه شلاق محکوم و در دادگاه تجدید نظر این حکم به پنج سال حبس تعلیقی تبدیل شد . حکم دادگاه علیه سارا توسلی که یک دانپزشک و استاد دانشگاه است را می توان یکی از احکام منحصر به فرد در تاریخ قضاوت به شمار آورد .

دادگاه، سارا توسلی را به جرم سر دادن الله اکبر و حضور چهار ساعته در خانه خواهر مهندس موسوی محکوم کرد. در حکم دادگاه آمده بود که متهم می گوید مگر الله اکبر گفتن جرم است و این عبارت استفهامی در رای دادگاه ، به گونه ای اعجاب آور نشان می داد که در نظام اسلامی الله اکبر گفتن در روز عاشورا یک جرم بدیهی به شمار می رود. فرید طاهری که در زندان اوین به سر می برد در لایحه دفاعیه اش گفته بود که بازجویان سعی می کردند با بازداشت و زندانی کردن همسر و دخترش به او فشار بیاورند تا هر آنچه بازجویان می خواهند را بر زبان بیاورد.

  مبارز هشتاد ساله در زندان  

از آنجا که شیوه مسوولین امنیتی نظام محاصره خانواده زندانیان سیاسی است. به نظر می رسد فشار و اجرای احکام ناعادلانه برای خانواده توسلی در نهایت برای جنگ روانی با ابراهیم یزدی دبیرکل نهضت آزادی و کهنسالترین زندانی سیاسی ایران است .

همسر مهندس محمد توسلی خواهر دکتر ابراهیم یزدی است و این نسبت سببی ، بازجویان را به این نتیجه رسانده است که تمام خانواده توسلی را تهدید کنند. ابراهیم یزدی بیش از دو ماه است با هشتاد سال سن در اوین به سر می برد و حتی بیماری او نیز باعث نشد که بازجویان چند روزی مرخصی استعلاجی به این مبارز قدیمی رژیم پهلوی بدهند. 16 آذر ماه قرار است که ابراهیم یزدی در دادگاه محاکمه شود . در روزی که یادآور جنبش دانشجویی است که ابراهیم یزدی و مهدی چمران از بنیانگذارن آن بودند. تقارن تاریخی محاکمه یزدی با روز 16 آذر نشانه تاسف آور کژراهه ای است که نظام می رود و مبارزان قدیمی و بنیانگذاران انقلاب اسلامی را به محاکمه می کشد .

 

فرزانه بذرپور

شانزده آذر؛ روز همصدایی پیشگامان آگاهی

Posted:

نیلوفر زارع
جرس: انبوه بیانیه ها و پیام های نوید بخشی که در آستانه شانزدهم آذر ماه منتشر شده است حکایت از استواری جنبش دانشجویی ایران برای مبارزه در مسیر آزادی خواهی دارد. روح واحد همه بیانیه های منتشر شده طی روزهای اخیر اطمینان به پایان شب ظلمانی و فرارسیدن آفتاب آزادی است. در این بیانیه ها و پیام ها از دانشجویان به عنوان پیشقراولان آزادی خواهی در جامعه خواسته شده که به مبارزه برای تغییر وضع موجود ادامه دهند و بدانند که استبداد شکننده تر از آن است که بتواند در مقابل خواست تغییر مقاومت کند. تدارک گسترده دانشجویان در شهرهای مختلف کشور برای برگزاری باشکوه روز دانشجو نیز نشان از آن دارد که علی رغم همه تهدیدها، تحمیل ها و فشارهایی که طی ماه های گذشته بر بدنه جنبش دانشجویی وارد شده است این جنبش با قدرتی بیش از گذشته در صحنه حضور دارد و حتی حاضر به یک گام عقب نشینی از مطالباتش نیست.

 

سکوت ممنوع

گستره برنامه های تدارک دیده شده برای روز دانشجو در شهرهای مختلف ایران به حدی است که امکان بازتاب دادن تمامی برنامه ها در این گزارش میسر نیست اما برنامه سراسری فریاد الله اکبر در شب سه شنبه را می توان برنامه محوری و مورد توافق همه گروه های دانشجویی دانست. بر اساس برنامه تعیین شده توسط کنشگران جنبش دانشجویی ساعت 9 شامگاه دوشنبه قرار است فریاد الله اکبر توسط همه کسانی که دل در گرو تغییر دارند و از شیوه استبدادی حاکم به تنگ آمده اند سر داده شود. این برنامه سرآغازی بر برنامه های خاص روز شانزدهم آذر خواهد بود. بر اساس تجربه های قبلی پیش بینی می شود که برخی برنامه های روز دانشجو با ممانعت نیروهای امنیتی و شبه نظامیان بسیجی روبرو شود و احتمال  ضرب و شتم و بازداشت فعالان دانشجویی نیز دور از ذهن نیست. با این حال در بیانیه های منتشر شده توسط دانشجویان دانشگاه های مختلف سراسر کشور بر این نکته تاکید شده است که دانشجویان علی رغم همه موانع موجود سکوت نخواهند کرد و تا رسیدن به ساحل آزادی از اعتراض دست نخواهند کشید.

اعتراض با همه ابزارها

اعتراض مستمر جنبش دانشجویی ایران به شیوه استبدادی حاکم، کنشگران این عرصه را متوجه راهکارهای تازه ای برای تاثیرگذاری بیشتر و پرداخت هزینه کمتر کرده است. برای مثال امسال بسیاری از گروه ها در آستانه روز دانشجو اقدام به پخش تراکت ها، انتشار اعلامیه ها در فضای مجازی و انتشار روزنامه های اینترنتی "کلمه سبز" و "اعتمادملی" کرده و با گرفتن فیلم و عکس از این فعالیت ها و قراردادن آن روی شبکه اینترنت، سرزندگی جنبش دانشجویی را در یک رابطه تعاملی به آگاهی سایر کنشگران جنبش رسانده اند. شیوه های نوین به کار گرفته شده توسط دانشجویان برای رساندن فریادهای اعتراضی خود به گوش استبداد حاکم اما به معنای دست کشیدن از اعتراض های جمعی و حضوری نبوده است. در بیانیه برخی از گروه های دانشجویی برنامه هایی برای اعتراض علنی و دسته جمعی در روز شانزدهم آذر تعریف شده و این مساله نشان دهنده آن است که کنشگران جنبش دانشجویی از همه ابرازهای موجود برای نشان دادن نارضایتی خود از وضع موجود استفاده می کنند.این در حالی است که از نگاه ناظران مسایل ایران فعالان جنبش دانشجویی همواره اصلی ترین حاملان آگاهی به بدنه جامعه بوده اند و فربه شدن این جنبش یکی از اصلی ترین معیارها برای تشخیص میل تحول خواهی جامعه ایرانی است.

 

فشار همه جانبه

فشارها بر بدنه دانشگاه متاثر از ستیز کلی حکومت با همه نهادهای طرفدار تغییر است. به باور تحلیلگران دانشگاه همواره در سیبل حکومت های استبدادی قرار داشته و حاکمان اقتدارگرا برای خاموش کردن صدای اعتراض شهروندان پیش از هر جا دانشگاه را نشانه رفته اند. رفتارهای حکومت فعلی ایران با دانشجویان نیز از همین قاعده پیروی می کند. آنها نه تنها دانشجویان بلکه اساتید تحول خواه دانشگاه را نیز زیر فشارهای شدید امنیتی قرار داده تا بلکه دانشگاه را از روح اعتراض تهی کنند.در بیانیه ای که به تازگی از سوی برخی اساتید دانشگاههای تهران و شهرستان ها منتشر شده با ذکر مجموعه ای از همین فشارها آمده است که " رویکرد محدود کننده و امنیتی دولت های نهم و دهم نسبت به دانشگاهها و وقایع سال های گذشته به قدری گسترده و دردناک بوده که بیم آن می رود دستاوردهای مورد اشاره را تحت الشعاع قرار داده و نرخ رشد علمی کشور و فضای دانشگاهها را دگرگون و معکوس ساخته باشد. " در این بیانیه به مواردی همچون حضور قابل توجه نیروهای امنیتی و احضار مداوم دانشجویان جهت بازجویی در اغلب دانشگاهها،نصب گسترده دوربین های مداربسته و دستگاههای شنود در برخی دانشگاهها،محدودیت شدید فعالیت های صنفی و سیاسی،ایجاد محدودیت های جدید برای دختران دانشجو تحت عنوان رعایت حجاب  به عنوان بخشی از اقدام های امنیتی حکومت در حریم دانشگاه ها اشاره شده است. علاوه بر این ادامه بازداشت و زندانی کردن دانشجویان و محکومیت آنان بدون رعایت مراحل دادرسی و بهره مندی از وکیل،ادامه محرومیت و ستاره دار شدن دانشجویان و ممانعت از ورود به مقاطع تحصیلی بالاتر به دلیل فعالیت سیاسی، تهدید و احضار کمیته های انضباطی و حراست ها نیز به عنوان دیگر محور محدود کننده عرصه دانش ذکر شده است. در کنار این ها، انحلال بسیاری از تشکل های فراگیر مانند انجمن های اسلامی ، محدودیت شدید برای فعالیت تشکل های موجود ، ادامه فشار بر اساتید به دلیل بیان مواضع و منوط نمودن ترفیع و ارتقای آنها به نوع مواضع سیاسی ، ادامه تعلیق فعالیت علمی و یا بازنشسته کردن اجباری اساتید و تعلیق فعالیت تشکل های صنفی و مستقل اساتید دانشگاهها و یا محدود سازی شدید فعالیت آنها به عنوان سایر محورهای فشار حکومت علیه دانشگاه عنوان شده است.

پرهیز از انقلابی گری

تقریبا در تمام بیانیه ها و پیام های منتشر شده به مناسبت شانزدهم آذر بر انجام فعالیت های مسالمت آمیز و مدنی برای بیان اعتراض ها و مطالبات دموکراسی خواهانه تاکید شده است. برخی ناظران می گویند که این تاکیدها نشان دهنده جا افتادن گفتمان اعتراض غیرانقلابی در بستر دانشگاه است. "حمید رضا جلایی پور" به عنوان یکی از تحلیل گران سیاسی که نسبت به این اتفاق ابراز خشنودی می کند به تازگی در سخنانی پیرامون روز دانشجو اظهار داشته "  بر خلاف دهه پنجاه كه گفتمان مسلط زمانه، گفتمان انقلابي بود و جوانان به راه‌هاي انقلابي، راديكال و سريع تغييرات اميد بسته بودند، امروز گفتمان برتر زمانه مردم‏سالاري و اعتقاد به راه‌هاي تغيير تدريجي، مدني و اصلاحي است. " او معتقد است که اگر به "محتواي فعاليت‏ها و پيام‌هاي فعالان دانشجويي از لحاظ گفتماني توجه كنيم، تصديق مي ‏كنيم كه: دانشجويان مبلغ و مروج گفتمانِ اقتدارگرايي ديني، يا ناسيوناليسم عظمت‏طلب، يا بنيادگرايي فرقه‏اي، يا ليبراليسم افسارگسيخته يا نيهيليسم نيستند.... بلکه از احترام به عزتِ نفس و حقوق شهروندان، تحمل و مداراي يكديگر در سطح خانواده، محيط‏هاي كار و نهادهاي مدني" دفاع می کنند."

تاکید بر حرکت های مسالمت آمیز توسط دانشجویان در بیانیه های رهبران جنبش سبز به مناسب روز دانشجو نیز به خوبی مشهود است. "میرحسین موسوی" در بیانیه خود ضمن  یادآوری این نکته به فعالان جنبش دانشجویی که "هدف وسیله را توجیه نمی کند"  گفته است" تا یکایک ما، خود را از آلودگی ها و نقایص اخلاقی پاک نسازیم، انتظار داشتن جامعه اخلاق بنیادی که در آن همه انسانها بتوانند به قله های شکوفایی انسانی خود برسند، بیهوده است." او در بیان برخی راه های مسالمت آمیزی که دانشجویان می توانند از آن طریق دامنه تغییرخواهی را در جامعه گسترش دهند نیز گفته " تماس های چهره به چهره، بالابردن توانمندی ها در تحلیل آنچه پیرامون ما در جریان است، با مطالعه و بحث و گفتگو در جمع های کوچک حقیقی یا مجازی و با توسعه شبکه های اجتماعی که از آسیب فضای امنیتی موجود در امان باشند، آشنایی با تاریخ اسلام و ایران و به ویژه حوادث جنبش های مردم این سرزمین از مشروطه تا کنون، می توانند بخشی از تلاش های ما و نه همه آن باشد." در همین حال مهدی کروبی دیگر رهبر جنبش سبز نیز در بیانیه خود به مناسب روز دانشجو با تاکید بر عنصر اعتراض مسالمت آمیز در فعالیت های این جنبش و درس گرفتن از تجربه های گذشته گفته است: " حرکتهای اصلاحی سالیان اخیر، نقش جوانان و جنبش دانشجویی را به عنوان یکی از مهمترین “گروه های مرجع” در ایران تثبیت کرده است و در شرایطی که جامعه ما نیاز به روشنگری و آگاهی بخشی هرچه بیشتر و تبیین راهبردهای اصلاح طلبانه برای عموم شهروندان دارد... شما دانشجویان باید این مسوولیت را به گستره کشور و در جای جای نقاط ایران بسط و گسترش دهید. "

این صدا خاموش نمی شود

همصدایی همه گروه های دانشجویی برای پیگیری مبارزه مسالمت آمیز در مسیر آرمان های دموکراتیک امیدها برای زوال هر چه سریعتر استبداد را زنده نگاه داشته است. به باور بسیاری از ناظران، دانشگاه از روز نخست تاسیس اش در ایران مبدا تحولات بوده و اکنون به دلیل حاکم شدن گفتمان دموکراسی خواهی، شرایط بیش از هر زمان دیگری برای تغییر مهیاست. تحلیل گران می گویند اگر در شانزدهم آذر ماه سال 32 دانشجویان بابت اعتراض به تسلط بیگانگان بر کشور هزینه دادند و فریادهایشان با گلوله پاسخ داده شد امروز فریادهای آزادی خواهی آنها رنگ انقلابی گری ندارد. دانشجویان منادی دموکراسی در وطن و تعامل با جهان هستند. آنها نه از خشونت هواداری می کنند و نه مایل به پیگیری شیوه هایی هستند که دست حکومت را برای برخوردهای خشن بازبگذارد. هر چند حتی راه های مسالمت آمیز هم از سوی نهادهای امنیتی و قضایی تحمل نمی شود و هر روز اخبار تعلیق، احضار، ستاره دار شدن ، بازداشت و شکنجه دانشجویان در رسانه ها منتشر می شود اما این بیش از هر چیز نشان دهنده ترس حکومت از تاثیرگذاری نهاد دانشگاه است و بنابر یک قاعده همیشگی آن که می ترسد می ترساند.

 ترس بیمارگونه حکومت از نهاد دانشگاه به حدی است که علاوه بر همه فشارهای قضایی و امنیتی برای پالایش دانشجویان و اساتید طرفدار تغییر درصدد قلب ماهیت رشته های علوم انسانی هم برآمده است تا از این طریق خصلت انتقادی نهفته در این رشته ها را خنثی کنند. با این حال بسیاری از چهره های دانشگاهی و آکادمیک نسبت به سرنوشت محتوم این سناریوها هشدار داده و با بیان این که انتقاد در ذات علم نهفته است گفته اند که سناریوهای پالایش و مهندسی فرهنگی نتیجه ای جز شکست و رسوایی به همراه نخواهد داشت.

تهدید سردار رادان به برخورد “قاطعانه” با “اخلال‌گران امنیت” در آستانه ۱۶ آذر

Posted:

جرس: در آستانه روز دانشجو، جانشین فرمانده نیروی انتظامی مانند دیگر مناسبت‌ها از برخورهای "قاطعانه" با "اخلالگران" سخن گفت و مدعی شد: نیروی انتظامی برای آرامش و امنیت مردم تلاش می‌کند بنابراین هر گروه یا افرادی که بخواهند در آرامش و امنیت مردم اختلال ایجاد کنند، پلیس قاطعانه در برابر آنها می‌ایستد.

 

به گزارش مهر، احمدرضا رادان ظهر دوشنبه در جمع مسئولان و فرماندهان نیروی انتظامی استان بوشهر اظهار داشت: مهمترین وظیفه پلیس، پیشگیری از جرائم و پیگیری مستمر تا کشف جرم است. پلیس باید به موقع نرم و مودبانه و در بعضی از مواقع نیز در برخورد با مزاحمان نوامیس مردم، زورگیران ، سارقان مسلح و .... با اقتدار و محکم برخورد کند.

 

رادان چندی پیش نیز با بیان این که "پلیس دیگر تذکر نمی‌دهد" گفته بود: متجاوزان و کساني که حق مردم را پايمال مي‌کنند امسال منتظر برخورد قاطع پليس باشند.‏


وی همچنین مدعی شده بود: جريان تجمعات اخير از يك جريان اجتماعي خارج است و به يك جريان ضد انقلابي و ضد ديني تبديل شده است، بنابراین پليس بدون اغماض در اين زمينه برخورد مي‌كند.
 

مجمع روحانیون مبارز از مسئولان خواست به فرمان ۸ ماده‌ای آیت‌الله خمینی عمل کنند

Posted:

جرس: شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز یکشنبه شب، چهاردهم آذر ماه، به ریاست سید محمد خاتمی تشکیل جلسه داد و ضمن بحث و بررسی و تحلیل شرایط سیاسی داخلی و بین‌المللی از مسئولان خواسته شده است تا به مفاد فرمان ۸ ماده‌ای آیت‌الله خمینی بیش‌تر توجه کنند.

 

 

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مجمع روحانیون مبارز، در جلسه مجمع تاکید شده است: با توجه به سالگرد صدور فرمان 8 ماده ای حضرت امام خمینی که در شرایط خاص سال های نخستین بعد از پیروزی انقلاب صادر شد که از افتخارات درخشان دوران مدیریت بی بدیل حضرت امام است، توجه بیشتر اصحاب رسانه و به خصوص مسؤولان امر در دستگاه های قضایی، امنیتی، انتظامی و اجرایی به مفاد آن که تضمین کننده حقوق اساسی و شرعی ملت برای همیشه است را خواستار شد.

 

از سوی دیگر، در جلسه مجمع، ترور دو استاد دانشگاه محکوم و عنوان شده است: ترور دو دانشمند و استاد برجسته دانشگاه که منجر به شهادت دکتر مجید شهریاری شد به شدت محکوم و آنرا اقدام جنایتکارانه و رذیلانه از سوی صهیونیست ها و دشمنان پیشرفت و ترقی ملت ایران و ایادی مزدور و منافق آنان دانست و ضمن تسلیت به خانواده شهید بزرگوار دکتر شهریاری و آرزوی سلامتی برای دکتر عباسی و همسر بزرگوارشان، هوشیاری و اقدام شایسته در حفظ سرمایه های ملی کشور از سوی مسؤولان و دستگاه های ذیربط را خواستار شد.

 

در این جلسه همچنین به مناسبت فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری امام سوم شیعیان، بیانیه ای جامع و تحلیلی صادر شد.