جنبش راه سبز - خبرنامه

جنبش راه سبز - خبرنامه


گزارش تصویری - حضور چهره‌های اصلاح‌طلب در مراسم بزرگداشت پدر دکتر عارف

Posted:

  Get the Flash Player to see this rotator. var s1 = new SWFObject("http://www.rahesabz.net/picstories/image/88/tir/Base/simpleviewer.swf","flashContent", "600", "600", "9.0.124"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addVariable("galleryURL" , "http://www.rahesabz.net/picstories/image/88/tir/hozor eslahtalabha dar marasel pedar aref/gallery.xml"); s1.addVariable("width","600"); s1.addVariable("height","700"); s1.write("container");

 

لینک دانلود تصاویر

 

مدیرمسئول نشریه “روزان” مجرم شناخته شد

Posted:

جرس: هیات منصفه مطبوعات، مدیرمسئول نشریه "روزان" را به اتفاق آرا مجرم تشخیص داد.

 

به گزارش ایسنا، جلسه رسیدگی به اتهام مدیر مسئول نشریه روزان، ششم تیر ماه در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران با حضور هیات منصفه مطبوعات برگزار شد و هیات منصفه مطبوعات بعد از استماع کیفرخواست مدعی العموم و دفاعیات مدیر مسئول، وارد شور شد و مدیر مسئول نشریه روزان را با اکثریت آرا مجرم تشخیص داد و مستحق تخفیف در مجازات دانست.

 

همچنین، شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران، پس از اعلام گذشت شاکی پرونده، برای مدیر مسئول روزنامه دنیای اقتصاد قرار موقوفی تعقیب صادر کرد.
 

معاون احمدی نژاد: شكايت دولت از قاليباف در مرحله دادسراست

Posted:

شکایت رحیمی از نادران نیز در دادسرا می باشد


جـــرس: در حالی که معاون اول و سخنگوی رئیس دولت، کماکان در معرض اتهاماتی چون فساد اقتصادی و مالی قرار دارد و دستگاه قضایی در رسیدگی به آن دچار مشکلات عدیده ای از جانب نهادهای فراقانونی شده، امروز معاون حقوقی محمود احمدی نژاد اعلام کرد "شكایت‌های دولت و رحیمی از شهردار تهران و نادران هنوز در دادسرا قرار دارد."


به گزارش فارس، فاطمه بداغی كه در حاشیه جلسه امروز هیات وزیران با خبرنگاران گفت‌و‌گو می‌كرد، از توضیح بیشتر در خصوص شكایت دولت از شهردار تهران خودداری كرد و خبرنگاران را برای اطلاع از جزئیات این پرونده به قوه قضائیه ارجاع داد.


معاون حقوقی رئیس دولت در عین حال در پاسخ به این سئوال كه اسفندیار رحیم‌مشایی اعلام كرده قوه قضائیه به این پرونده رسیدگی نكرده است، با تائید این مطلب، اظهار داشت: بله، به این مساله رسیدگی نشده است.


خبرنگاری از بداغی درباره آخرین وضعیت شكایت محمدرضا رحیمی معاون اول رئیس جمهور از الیاس نادران نماینده تهران در مجلس پرسید كه وی پاسخ داد: این پرونده در مرحله‌ دادسراست.


معاون حقوقی احمدی نژاد در واكنش به اظهارات روزهای اخیر الیاس نادران كه گفت "قاضی پرونده باید ابتدا به شكایت نمایندگان از رحیمی رسیدگی كند و بعد به شكایت معاون اول رئیس جمهور از آنها، گفت كه تشخیص این موضوع با دادگاه است."


گفتنی است الیاس نادران، نماینده مجلس شورای اسلامی، روز گذشته ضمن استقبال از سخنان محمود احمدی نژاد در مصاحبه مطبوعاتی روز هفتم تیر، خاطرنشان کرد "من از پیشنهاد رئیس دولت استقبال می کنم و منطق حکم می کند که اول ایشان اجازه دهند به اتهامات معاون اول دولت رسیدگی شود و وی مثل بقیه شهروندان کشور به دادگاه احضار و پاسخگو باشند."


احمدی نژاد با وجود اتهامات وارده بر دولت و مدیران دولتی و در عین عدم رسیدگی به موارد اتهامی، در جریان کنفرانس مطبوعاتی روز هفتم تیرماه خود، همانند گذشته بر ضرورت مبارزه با مفسدان اقتصادی تاکید کرده بود.

گزارش بی بی سی فارسی” درباره کیانوش آسا از کشته‌شدگان ناآرامی‌های پس از انتخابات”

Posted:

فرهاد دانشجو: سه وزیر کابینه نهم کاندیدای ریاست دانشگاه آزاد هستند

Posted:

اعلام اسامی کاندیداهای ریاست دانشگاه آزاد
جـــرس: در حالی كه چالش‌های دامنه‌دار شورایعالی انقلاب فرهنگی، مجلس شورای اسلامی، حامیان دولت، هیات امنا و موسسین دانشگاه آزاد و حتی دیوان عدالت اداری درباره تغییر اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی و تعیین سرنوشت آن کماکان ادامه دارد، فرهاد دانشجو عضو جدید و انتصابی هیئت امنای دانشگاه آزاد، با تأیید مطرح بودن نامهای برخی وزرای کابینه نهم به عنوان گزینه های تصدی ریاست دانشگاه آزاد، از زمان معرفی سه گزینه قطعی ریاست دانشگاه آزاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد.

فرهاد دانشجو نام محمد سلیمانی، کامران باقری لنکرانی و علیرضا علی احمدی را سه وزیر دولت نهم برای احراز تصدی پست ریاست دانشگاه آزاد و همچنین محمدحسن شجاعی‌فرد رییس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، حمید میرزاده عضو باسابقه هیات امنای دانشگاه آزاد، علی اکبر ولایتی مشاور رهبری در امور بین الملل و وزیر اسبق امور خارجه، عبدالله جاسبی ریاست کنونی دانشگاه آزاد و فرهاد رهبر رییس کنونی و انتصابی دانشگاه تهران را، بعنوان گزینه های ریاست دانشگاه آزاد معرفی کرد.


طبق اساسنامه ای که احمدی نژاد اردیبهشت ماه امسال ابلاغ کرد، سید شهاب ‌الدین صدر رییس سازمان نظام پزشکی و نماینده تهران در مجلس، نسرین سلطانخواه معاون علمی فناوری رییس دولت، محمدحسن شجاعی‌فرد رییس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، فرهاد دانشجو رییس سابق دانشگاه تربیت مدرس و فرهاد رهبر رییس دانشگاه تهران به عنوان اعضای جدید هیات امنای دانشگاه آزاد معرفی شده بودند .


به گزارش مهر، فرهاد دانشجو استاد دانشگاه تربیت مدرس و رئیس سابق آن دانشگاه که اخیرا از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عضویت هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی درآمده و خود نیز از گزینه های ریاست بر دانشگاه آزاد معرفی شده بود، امروز چهارشنبه نهم تیرماه خاطرنشان کرد "در جلسه هیئت امنای دانشگاه که اوایل هفته آتی برگزار می شود، تصمیم گیری درباره گزینه های ریاست آن دانشگاه و معرفی کاندیداهای ریاست در دستور جلسه است."


هنوز مشخص نیست
فرهاد دانشجو در پاسخ به اینکه "چه گزینه هایی برای تصدی ریاست دانشگاه آزاد بر روی میز هیئت امنا قرار خواهند گرفت؟" گفت "کاندیداها هنوز مشخص نشده اند. هر عضوی از هیئت امنا احساس کند گزینه ای وجود دارد که صلاحیت تصدی ریاست دانشگاه آزاد اسلامی را دارد می تواند مطرح کند. به نظر می رسد بیش از ده گزینه در جلسه هیئت امنا مطرح و مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت سه گزینه برای تصدی ریاست دانشگاه آزاد از سوی هیئت امنای دانشگاه به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شود.


من نخواهم آمد
دانشجو وجود نام خود در لیست کاندیداهای ریاست دانشگاه آزاد را رد نکرد؛ اما گفت برخی بنده را به عنوان یک کاندیدا برای ریاست دانشگاه آزاد معرفی کرده اند. این مهم نیست که آیا امکان دارد در جلسه هیئت امنا به عنوان یک گزینه تصدی ریاست دانشگاه آزاد معرفی شوم یا خیر. برای این که در هر صورت بنده ریاست دانشگاه آزاد را قبول نمی کنم.


اسامی کاندیداها
وی با اعلام نام افرادی چون محمد سلیمانی، کامران باقری لنکرانی، علیرضا علی احمدی، محمدحسن شجاعی‌فرد، حمید میرزاده، علی اکبر ولایتی، عبدالله جاسبی و فرهاد رهبر بعنوان گزینه های ریاست دانشگاه آزاد، تاکید کرد "هیچ کدام از اعضای هیئت امنای دانشگاه آزاد که به تازگی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عضویت در هیئت امنای دانشگاه آزاد درآمده اند حساسیتی حتی بر روی شخص دکتر جاسبی هم ندارند لذا همه افراد را در شرایط مساوی بررسی کنیم. بنابراین اگر قرار باشد رئیس دانشگاه آزاد تغییر کند (که ظاهرا این طور به نظر می رسد) قطعا با احترام و تشکر و قدردانی صورت خواهد گرفت.


با نصف بعلاوه یک جلسه می گذاریم
عضو انتصابی رئیس دولت در هیئت امنای دانشگاه آزاد، در پاسخ به این سوال خبرگزاری مهر که "بر پایه اساسنامه دانشگاه آزاد که اخیرا در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است هیئت موسس دانشگاه آزاد اسلامی باید چهار نفر جهت حضور در جلسه هیئت امنا معرفی کند؛ آیا این افراد معرفی شده اند؟"، گفت "هیئت موسس باید این چهار نفر را به شورای عالی انقلاب فرهنگی یا به وزیر علوم معرفی کند. به هر حال جلسه هیئت امنا با حضور نصف بعلاوه یک اعضا رسمیت پیدا می کند. علاوه بر رئیس فعلی دانشگاه آزاد و چهار عضوی که از سوی هیئت موسس معرفی می شوند، وزرای علوم و بهداشت و رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها و پنج نفری که از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین شده اند در هیئت امنای دانشگاه آزاد عضویت دارند.


بزودی اعلام می شود
فرهاد دانشجو پیرامون زمان قطعی معرفی ریاست دانشگاه آزاد خاطرنشان کرد "تا دو یا سه هفته آتی سه گزینه نهایی جهت تصدی ریاست دانشگاه آزاد از سوی هیئت امنای دانشگاه آزاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی می شود. حال این که شورای عالی انقلاب فرهنگی و روسای قوا و بقیه اعضای این شورای عالی چگونه می خواهند تصمیم بگیرند، دیگر بحث قانون است. "


مشکلی نداریم
همزمان نسرین سلطانخواه عضو دیگر انتصابی دولت در هیئت امنای دانشگاه آزاد، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس گفت: تا جایی كه بنده اطلاع دارم هیئت موسس دانشگاه آزاد هنوز چهار عضو پیشنهادی خود برای شركت در جلسه هیئت امنا را معرفی نكرده است.

وی افزود: در این زمینه مشكلی وجود ندارد و هیئت امنای دانشگاه آزاد اكثریت لازم برای برگزاری جلسات خود را دارد و بر همین مبنا جلسه هیئت امنا جدید دانشگاه آزاد هم در اوایل هفته آینده برگزار می‌شود.


گفتنی است اعضای هئیت موسس دانشگاه آزاد، با اعلام وقفی بودن آن دانشگاه، هرگونه دخالت دولت در امور آن دانشگاه را "غیر قانونی و غیر شرعی" می دانند.

جزئیات 11پیشنهاد ایران برای حل مشکل محاصره غزه توسط لاریجانی در اجلاس دمشق

Posted:

جرس: رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی به هیچ قاعده بین المللی وفادار نیست، 11 پیشنهاد عملی کشورمان برای حل مشکل محاصره غزه را در اجلاس اضطراری بین المجالس در دمشق ارائه کرد.

 

به گزارش مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس جمهوری اسلامی ایران که برای شرکت در اجلاس اضطراری بین المجالس اسلامی عازم سوریه شده است امروز در سخنانی در این اجلاس با تقدیر و تشکر از سوریه به دلیل اهتمام در برگزاری این اجلاس بیان داشت: نشست روسای پارلمان های کشورهای اسلامی این پیام را دارد که نمایندگان ملتهای مسلمان سیاست های تهاجمی تجاوزکارانه و فراساختاری رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین، همسایگان عرب خود و سایر ملل منطقه در مرحله ای ارزیابی می کنند که غفلت از آن به خروش توده های عظیم جوامع مدنی بدل خواهد شد.

 

وی تاکید کرد: امروز نظام بین الملل و ملت های خاورمیانه با تهدید نامتقارن روبرو است و در مقابل آن باید اقدامات پیشگیرانه طراحی کرد و دراین راه نمی توان امیدی به مجامع بین المللی داشت هر چند باید از این ظرفیت در جهت افشاگری بهره جست و در برابر جنایات پایان ناپذیر رژیم صهیونیستی باید الگوی خودیاری را محور کار قرار داد.

 


لاریجانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه دیگر نباید به صرف صدور یک بیانیه و چند سخنرانی اکتفا کنیم، 11 پیشنهاد خود را به عنوان گام های عملی مطرح کرد.

 

وی گفت: کمیته سوم حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل کیفرخواست ریچارد گلدستون را بررسی کرده و باید پیگیری شود که شورای حقوق بشر در این موضوع نظر خود را اعلام کند و در این زمینه باید از ظرفیت حقوقدانان جهان اسلام بهره جست.

 

لاریجانی ادامه داد: شورای امنیت هر چند ناتوانی خود را در مقابله با رژیم صهیونیستی نشان داده اما با این همه در مقابل موج تنفر افکار عمومی مجبور به صدور چند قطعنامه و بیانیه شده چرا برای محقق کردن این قطعنامه ها مجازاتی در نظر نگرفته است که در این باره باید از پتانسیل جهان اسلام بهره جست و موضوع را پیگیری کرد.

 

در پیشنهاد سوم جمهوری اسلامی ایران که از سوی لاریجانی در اجلاس دمشق مطرح شد آمده است رژیم صهیونیستی دارای سلاح اتمی است و آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت نمی‌تواند به سادگی از کنار این موضوع بگذرد. پیگیری این موضوع امری ضروری است و در اینجا من لازم می دانم فاش کنم که در مذاکرات اتمی ایران وزیر خارجه یک کشور اروپایی که عضو دائمی شورای امنیت نیز است به بنده گفت مسئله اتمی ایران حتی اگر صاحب سلاح اتمی هم شوید برای ما اهمیت نداشت بلکه موضع جمهوری اسلامی ایران در مسئله فلسطین مسئله اصلی ماست.

 

لاریجانی در پیشنهاد دیگری گفت بین المجالس اسلامی می‌تواند کنفرانسی را در جهت همیاری و مقاومت با حضور ان جی او های ضد جنگ و ضد جنایت بشری تدارک بیند تا از ظرفیت آنان جهت کمک به ملت فلسطین بهره گیری شود.

 

در پیشنهاد دیگری از سوی ایران مطرح شده که نهادهای پارلمانی عضو در اولین فرصت زمینه های قانونی قطع روابط سیاسی، تجاری ، اقتصادی و فرهنگی با رژیم صهیونیستی را تصویب به دولت های خویش ابلاغ کنند و دبیرخانه این اتحادیه موضوع را پیگیری و نتیجه آن را به اطلاع اعضا برساند.

 

علاوه بر این لاریجانی از نهادهای پارلمانی خواست با اقدام قانونمند خویش خواستار پافشاری دولت های کشورهای خود برای لغو عضویت رژیم صهیونیستی در سازمان های منطقه ای و بین المللی شوند.

 

در پیشنهاد دیگر لاریجانی آمده است لیست شرکت های تجاری و صنعتی رژیم صهیونیستی با هدف تحریم محاصره بازرگانی این رژیم میان پارلمان های عضو بین المجالس در هر شش ماه تبادل و در دستور کار اقدام قرار گیرد.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود گفت: نهادهای پارلمانی بین المجالس اسلامی با تصویب قانون داخلی دولت های خویش را متعهد به ممانعت تردد شناورهای رژیم صهینونیستی و پهلوگیری آنها در بنادر کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی کنند.

 

لاریجانی همچنین از پارلمان های کشورهای اسلامی خواست با مصوبه قانونی استفاده هواپیماهای رژیم صهیونیستی از فضای هوایی کشورهای خود را ممنوع کنند.

 
پیشنهاد دهم جمهوری اسلامی ایران اعزام کاروان جدید کمک رسانی به غزه از سوی پارلمان های کشورهای اسلامی است و برای تحقق این امر و استمرار آن لاریجانی درخواست کرد دبیرخانه اتحادیه بین المجالس اسلامی کمک های پارلمان ها را سامان دهد.


لاریجانی در پایان سخنان خود بیان داشت برای پیگیری مصوبات این نشست دبیرخانه باید موظف شود با نظارت سه نفر از روسای مجالس کشورهای اسلامی که انتخاب می شوند اقدامات را سامان داده و هزینه های لازم را تعیین نماید و گزارش آن در نشست آتی ارائه شود.
 

حسيني: بحث مدل و لباس را با جديت بيشتري دنبال مي‌كنيم

Posted:

جرس: وزير ارشاد با اعلام اين كه يكشنبه آينده جلسه ‌اي با وزیران بازرگاني، صنايع، آموزش و پرورش و مديراني از صدا و سيما خواهيم داشت، گفت: در اين جلسه بحث مدل و لباس را با جديت بيشتري دنبال خواهيم كرد.

 
به گزارش فارس، سيد محمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ظهر امروز (چهارشنبه) در حاشيه جلسه هيات دولت در جمع خبرنگاران در خصوص برنامه‌هاي اين وزارتخانه براي بحث عفاف و حجاب گفت: براي اجراي طرح عفاف و حجاب با شوراي فرهنگ عمومي اين مسئله را با دقت دنبال مي‌كنيم.


وي با اشاره به جلسه اخير خود با مسئولان مطبوعات و خبرگزاري‌ها اظهار داشت: از كتاب‌ها، تئاتر و فيلم خوب در زمينه عفاف و حجاب حمايت مي‌كنيم؛ چرا كه كار فرهنگي عميق‌تر است كه با توجه به اينكه در معرض تبليغات گسترده شبكه‌هاي ماهواره‌اي هستيم به مسئله عفاف و حجاب توجه بيشتري داريم.
 

کاهش 30 درصدی معوقات بانکی

Posted:

خروج چک پول‌های 50 هزار تومانی از جامعه تا 4 ماه آینده

جرس: رئیس کل بانک مرکزی از کاهش 20 تا 30 درصدی معوقات بانکی طی دو تا سه ماه گذشته خبرداد و گفت: خروج چک پول‌های 50 هزار تومانی از جامعه تا 4 ماه آینده انجام می شود.

 

به گزارش مهر، محمود بهمنی امروز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران در مورد معوقات بانکی گفت: طی دو تا سه ماه اخیر نه تنها بدهی های معوق بانکی افزایش نیافته است، بلکه با کاهش 20 تا 30 درصدی نیز مواجه شده است.

 

رئیس کل بانک مرکزی از بخشودگی جرائم بانکی در صورت تسویه بدهی‌ها خبر داد و افزود: معوقات بانکی با تسهیلات پرداختی ارتباط دارند، به نحوی که اگر تسهیلات پرداختی بانکی بیشتر باشد، معوقات نیز به همان نسبت بیشتر خواهد بود و میزان معوقات بانک‌ها را باید نسبت به مصارف آنها سنجید.

 

خروج چک پولهای 50 هزار تومانی از جامعه تا 4 ماه آینده

 

وی از خروج چک پولهای 50 هزار تومانی بانک مرکزی طی سه تا چهار ماه آینده از جامعه با توجه به انتشار اسکناسهای 10 هزار تومانی خبرداد و تصریح کرد: انتشار اسکناس 10 هزار تومانی به معنای اضافه شدن پول در جامعه نیست، زیرا معادل اسکناس‌هایی که منتشر می‌شود، اسکناس‌های فرسوده نیز خارج می شود.

 

بهمنی در مورد کاهش نرخ سود بانکی با توجه به کاهش نرخ تورم گفت: نرخ سود بانکی فعلی با توجه به نرخ منابع یعنی سپرده‌ها تعیین شده و در این خصوص یک تا دو ماه پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها و مشخص شدن قیمت‌ها تصمیم‌گیری خواهد شد.

 

وی افزود: اگر پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها افزایش قیمت‌ها را شاهد باشیم، نرخ سود بانکی افزایش خواهد یافت در غیر اینصورت نرخ سود بانکی کاهش می یابد.

 

نرخ سپرده ها علی الحساب است

 

وی نرخ سود سپرده های بانکی را سود علی الحساب عنوان کرد و افزود: در بانکداری اسلامی نرخ سود سپرده ها به صورت علی الحساب پرداخت می شود اما بانک‌ها باید نرخ سود واقعی را در پایان هر سال محاسبه کرده و به سپرده گذاران پرداخت نمایند. به نحویکه سال گذشته یکی از بانکها 5.2 درصد سود بیشتر به سپرده گذاران پرداخت کرد.

 

به گفته بهمنی اگر قرار باشد نرخ سود بانکی مقطوع باشد، شرط بانکداری اسلامی و بدون ربا محقق نمی‌شود. سود قطعی سپرده‌گذاران باید پس از نشست مجمع و تائید بانک مرکزی محاسبه شده و به آنها بازگردانده شود.

 

نرخ سود سپرده ها دو تا سه درصد بیشتر از نرخ تورم

 

وی با تاکید بر اینکه نرخ تورم در تعیین نرخ سود بانکی بی تاثیر نیست، اظهارداشت: نرخ سود بانکی باید 2 تا 3 درصد بیشتر از نرخ تورم باشد و این موضوع را هر ساله در تعیین نرخ سود در نظر می گیریم.

 

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه این روند بر افزایش انگیزه سپرده گذاران تاثیر گذار است، عنوان کرد: با افزایش نرخ تورم میزان سود سپرده ها نیز تغییر می کند، زیرا یکی از وظایف بانک مرکزی حفظ ارزش پول و ایجاد تعادل در پرداخت‌ها است.
 

شروط احمدی نژاد برای مذاکره؛ تن دادن به چماق و هویج غرب

Posted:

نیلوفر زارع
 جرس: سه شرطی که "محمود احمدی نژاد" برای مذاکره بر سر برنامه هسته ای اعلام کرده است نه دربردارنده تهدیدی جدی است و نه نشانه ای از قاطعیت در آن دیده می شود. احمدی نژاد هدف از گذاشتن پیش شرط برای مذاکرات هسته ای را تنبیه طرف های مذاکره به دلیل اعمال تحریم علیه ایران عنوان کرده است اما مشخص نیست که شروط اعلام شده از سوی او  چگونه ممکن است به تنبیه حامیان تحریم بیانجامد؟ این شروط شامل به تعویق انداختن مذاکرات تا نیمه مرداد ماه، درخواست از طرف های مذاکره برای اعلام نظر پیرامون بمب هسته ای اسراییل، درخواست از آنها برای این که اعلام کنند آیا از مصوبه كنفرانس بازنگري ان. پي. تي در نيويورك تبعيت مي‌كنند يا نه؟ و در نهایت این شرط عجیب برای طرفین مذاکره که پاسخ دهند منظورشان از مذاکره با ایران چیست؟ احمدی نژاد در نهایت خواهان تغییر ترکیب گروه مذاکره کننده با ایران نیز شده است. شرطی که به عقیده ناظران هدف از آن گنجاندن کشورهایی چون ترکیه و برزیل به هیات مذاکره کننده خواهد بود. این پیش شرط ها در مقایسه با تحریم های شدیدی که طی هفته های اخیر از سوی شورای امنیت سازمان ملل و برخی قدرت های جهانی علیه ایران وضع شده است واکنشی بسیار ملایم به شمار می رود. احمدی نژاد پیش از تصویب قطعنامه چهارم تحریم ها در شورای امنیت سازمان ملل تهدید کرده بود که در صورت تصویب تحریم ها کشورش به میز مذاکره بازنخواهد گشت اما او اکنون وعده انجام مذاکرات برای دو ماه آینده را داده است. وعده ای که بی تردید غرب را خشنود خواهد کرد و این باور را در آنها تقویت می کند که تحریم ها اثر خود را گذاشته اند.  

 

شوک غیرقابل مهار

 

وقتی سران دو کشور برزیل و ترکیه در تهران پای بیانیه ای را امضا می کردند که هدف از آن انتقال بخش عمده ای از اورانیوم کم تر غنی شده ایران به ترکیه بود بسیاری از محافل دیپلماتیک امیدوار بودند که چنین توافقی بتواند تنش ها بر سر برنامه هسته ای جمهوری اسلامی را کاهش دهد اما بدبینی غرب به توافق تهران آنها را به سمت تصویب چهارمین تحریم های شورای امنیت سوق داد. واکنش مقام های ایران به گونه ای بود که نشان می داد آنها از تصویب تحریم های جدید جا خورده اند. در برهه های قبلی هر وقت غرب برای تحریم ایران به آمادگی می رسید تلاشی از سوی جمهوری اسلامی با هدف به تاخیر انداختن تحریم ها انجام می شد. طرف های مذاکره کننده با ایران نیز معمولا مجاب می شدند که مدتی دیگر با دیپلمات های جمهوری اسلامی سر میز مذاکره بنشینند. اما ناکامی مذاکرات هسته ای میان تهران و غرب طی سالهای اخیر فضای بدبینی میان آنها را به حدی تقویت کرده که غربی ها یکی از قابل توجه ترین تلاش های ایران برای مذاکره را با سردی و بی اعتنایی پاسخ دادند. آنها توافق انتقال سوخت هسته ای از ایران به ترکیه را نه نشانه آشتی جویی بلکه بازی دیگری برای خرید زمان از سوی جمهوری اسلامی تعبیر کردند و بهترین راه به عقب راندن دیپلمات های تهران را در تشدید تحریم ها دیدند. ایران ابتدا سعی کرد با حالتی از اعتماد به نفس در مقابل تحریم ها موضع گیری کند و از بی حاصل بودن آن بر اقتصاد کشور سخن بگوید اما گسترش امواج تحریم ها به طور واضحی مقام های جمهوری اسلامی را نگران کرده است. در فضای رخوت آلودی که بر کسب و کار ایران حاکم است تحریم های تازه می تواند به فلج شدن بخش های حساس و استراتژیک صنایع تولیدی منجر شود و ریسک سرمایه گذاری را به میزان قابل توجهی بالا ببرد. دولت ایران که با کاهش نقدینگی در بازار جلوی ایجاد شوک تورمی را گرفته است نگران است که تحریم های بانکی و تحریم های مربوط به حامل های انرژی از قبیل ممنوعیت ورود بنزین شوک تورمی غیرقابل مهاری را به جامعه تحمیل کند و تمام ادعاهای دولت مبنی بر بی اثر بودن تحریم ها را یک شبه بر باد دهد.

 

شرکا فراری می شوند

 

حتی چند روز پیش از آن که باراک اوباما طرح مشترک مجلس نمایندگان و سنای آمریکا مبنی بر تحریم صنایع انرژی و بانکداری ایران را امضا کند خبرهای بد برای اقتصاد ایران از راه رسیده بود. شرکت فرانسوی توتال در راستای موج تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی از توقف فروش بنزین خود به ایران خبر داد و گزارشها همچنین حاکی از انصراف پاکستان برای مشارکت در پروژه خط لوله گاز با ایران شور موسوم به خط لوله صلح بود. این پروژه برای ایران جنبه حیثیتی داشت و هدف آن نشان دادن ثبات جمهوری اسلامی به عنوان قدرتی بود که کشورهای منطقه حاضرند در پروژه های طولانی مدت اش شریک شوند اما انصراف هند در سال گذشته از این پروژه و انصراف پاکستان پس از تحریم های تازه ایالات متحده تلاش تهران برای قدرت نمایی را کاملا بی اثر کرده است. لیست بلندبالای شرکت هایی هم که برای پاینبدی به تحریم های جهانی علیه ایران از مشارکت در پروژه های مربوط به بخش انرژی ایران منصرف شده اند آینده به شدت نابسامانی برای این بخش ترسیم می کند. پیش از اعلام انصراف توتال فرانسه شرکت‌های نفتی لوک اویل روسیه، بریتیش پترولیوم، انی ایتالیا، رویال داچ‌شل، پتروناس مالزی، ریلیانس هند، شرکت بین‌المللی ترافیگورا ، شرکت ویتول، شرکت ‌اسمیت اینترناشنال،‌ شرکت سوئیسی گلنکور نیز فروش نفت و فراورده‌های نفتی را به ایران متوقف کرده‌ بودند و اعلام انصراف توتال زنگ خطری جدی برای سایر شرکت هایی خواهد بود که ممکن است ریسک مشارکت با ایران را بپذیرد. اینها تنها بخشی از تحریم های جهانی است که گریبان اقتصاد به شدت آسیب پذیر ایران را گرفته است. تحریم موسساتی که با بانک های ایرانی همکاری می کنند، تحریم پست بانک و تحریم شرکت هایی که تجهیزات شنود و فیلترینگ اینترنت را در اختیار ایران می گذراند اسباب تشویش بیش از پیش  مقام های جمهوری اسلامی را فراهم کرده است. آنها هر چند سعی می کنند با لحنی به ظاهر آرام نگرانی خود از پیامدهای تحریم بر اوضاع به شدت شکننده سیاسی و اقتصادی را پنهان نگاه دارند اما در نهایت دست خود را رو می کنند.

 

بازی در زمین غرب

 

 پیش شرط های احمدی نژاد برای مذاکرات هسته ای در آینده سوای عباراتی که با هدف اقناع هواداران حکومت در داخل بیان شده   در مجموع به معنای بازی کردن در زمین غرب است. او پذیرفته است که به الگوی چماق و هویچ تن دهد و پس از مواجهه با تحریم های جهانی ادامه مذاکره را بپذیرد. ادعای او مبنی بر این که انجام مذاکرات در دو ماه آینده به معنای ادب کردن طرفین مذاکره است نیز ادعایی توخالی به نظر می رسد. تقریبا تمام ناظران اطمینان داشتند که پس از اعمال تحریم های بین المللی به یک بازه زمانی برای بازگشت طرفین به میز مذاکره نیاز است. این زمان می توانست به مراتب طولانی تر از آن چیزی باشد که احمدی نژاد در پیش شرط های خود عنوان کرده است. در نظر گرفتن تنها دو ماه زمان برای بازگشت به میز مذاکرات نشان دهنده آن است که تهران مایل به عصبانی کردن بیشتر غرب نیست. مقام های جمهوری اسلامی به این دریافت رسیده اند که گذر زمان نه تنها چیزی را عاید آن ها نمی کند بلکه با ترغیب غرب به تشدید تحریم ها موجب  شکنندگی و بی ثباتی بیشتر در اقتصاد کشور می شود. بی ثباتی اقتصادی نیز به طور طبیعی خطر اوج گیری و علنی شدن دوباره نارضایتی های سیاسی را به همراه خواهد داشت و جبهه نامنسجم محافظه کاران حاکم بر تهران را در یک قدمی فروپاشی قرار خواهد داد.

 

 پیش شرط های کاملا تبلیغاتی نظیر این که غرب نظر خود را درباره بمب هسته ای اسراییل اعلام کند یا این که بگوید از مصوبات کنفرانس بازنگری در قرارداد ان پی تی تابعیت می کند نیز دستاوردی را نصیب دیپلمات های هسته ای ایران نخواهند کرد. مطمئنا غرب به این پرسش ها بی اعتنا می ماند همان طور که نامه های احمدی نژاد به سران برخی از کشورهای جهان نیز بی پاسخ ماندند.تنها شرطی که ممکن است غرب بر سر آن با ایران به چانه زنی بپردازد تغییر هیات مذاکره کننده با ایران است. اگر جمهوری اسلامی بخواهد کشورهایی مانند ترکیه و برزیل را به مذاکرات دعوت کند سایر طرفین مذاکره با احتیاط به این درخواست واکنش نشان خواهند داد. آنها ممکن است به طور کامل درخواست تهران را رد نکنند اما در عمل زمینه انصراف ترکیه و برزیل را از مشارکت در مذاکره فراهم آورند. این دو کشور پس از ناکام ماندن در اجرای توافق نامه تهران از میانجی گری درباره برنامه هسته ای ایران سرخورده شده اند و مقام های برزیلی به صراحت اعلام کرده اند میلی به ادامه دخالت در این زمینه ندارند. بنابراین بعید نیست که حتی اگر ایران از این دو کشور برای پیوستن به میز مذاکره دعوت کند این کشورها از پذیرش چنین دعوتی سر باز بزنند. ورای اینها از آنجا که راه حلی تازه و امتحان نشده ای برای خروج پرونده هسته ای ایران از بن بست وجود ندارد اصل انجام مذاکرات دو ماه آینده توام با تردیدهای فراوان است. ایران در هفته های اخیر با تاکید بر غنی سازی اورانیوم در مقیاس بیست درصد و ممانعت از ورود دو بازرس آژانس بین المللی انرژی اتمی به تردیدهای غرب درباره نیات خود از برنامه هسته ای دامن زده است گزارش تازه سازمان سیا مبنی بر ذخیره کافی اورانیوم کم تر غنی شده ایران برای ساخت دو بمب اتمی نیز به تقویت آمریکا در چانه زنی با سایر قدرت های جهانی برای پایبندی به تحریم ها علیه جمهوری اسلامی منجر شده است. در این فضای مملو از بی اعتمادی توافق بر سر دستور العملی که بتواند پایه ای برای مذاکرات سازنده ایجاد کند بیش از همیشه مورد تردید قرار دارد و این در حالی است که شکست مذاکره یعنی تحریم های بیشتر برای ایران.