جنبش راه سبز - خبرنامه

جنبش راه سبز - خبرنامه


نامه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به رییس جمهور در مورد رفع حصر

Posted: 17 Oct 2014 09:58 AM PDT

مصالح عالی نظام با حصر و محدودیت نادیده انگاشته می شود
جرس: مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم طی نامه‌ای به رییس جمهوری با تاکید بر لزوم رفع حصر از آقایان کروبی و موسوی و خانم رهنورد نسبت به اجرای قانون اساسی در این باره به وی تذکر دادند.


به گزارش جرس، در بخشی از این نامه آمده است: چگونه می توان پذیرفت عناصری خدوم وبا سابقه درخشان در تاسیس و استمرار این نظام،امروز از حقوق اولیه خود محروم باشند؟ ماجراهای تلخ قبل، مقارن و پس از انتخابات سال ۸۸ هرچه بود امروز پایان یافته است و باید از آن گذشت و به آینده اندیشید، یا اگر بازکاوی و تامل در آن لازم است،تمام ماجرا باید واکاوی شود و همه ی اطراف باید مسئولیت‌های خود را به عهده بگیرند.

 

متن کامل نامه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در ادامه آمده است:

 

بسم الله الرحمن الرحیم

جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر حسن روحانی، رییس جمهور محترم دامت توفیقاته

با سلام و احترام و تشکر از حضرتعالی و همکاران محترمتان که با تدبیر امور، امید را در جامعه ایجاد کرده و حرکت حماسی ملت ایران در 22 خرداد 92 را به حادثه ای مبارک و ماندگار تبدیل کرده اید.

آقای رئیس جمهور، همانطور که استحضار دارید، اقبال مردم و تمایل دل ها به جنابعالی در انتخابات گذشته، علاوه بر ویژگی های شخصیتی و سوابق ارزنده خودتان و حمایت و همراهی چهره های مقبول و مورد اعتماد ملت از شما، مرهون ادبیات، پیام و وعده هایی بود که مطرح کردید. ملت شریف ایران شما را به عنوان کسی که با تکیه به حق و قانون با رفتارهای عنان گسیخته و خود سرانه مقابله می کند و کارها را در مجاری قانونی قرار می دهد، انتخاب کرده اند. اینک شما علاوه بر ریاست قوه مجریه، طبق اصل 113 قانون اساسی مسئول اجرای اصول قانون اساسی هستید و بر همین اساس برای پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سوگند خورده اید.

آقای رئیس جمهور، شما در دوران مبارزه با حکومت استبدادی ستم شاهی مبارزه کرده و در شکل گیری نظام جمهوری اسلامی کوشیده اید، در علم حقوق صاحب نظرید و در حوزه علمیه تربیت یافته و دانش آموخته اید. شما به خوبی واقفید که ارزشمندترین و درخشان ترین بخش قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصولی است که بیان می کند که پایه های استوار این جمهوری بر حق، عدالت، اصول عالی اسلام و حقوق ملت بنا نهاده شده است؛ ولی سوگمندانه باید گفت این اصول در مقام عمل و اجرا چنانکه شایسته این نظام است تحقق نیافته است: از جمله اصل سی و دوم که هرگونه بازداشت را با ترتیب قانونی، ابلاغ فوری و کتبی مورد اتهام، تشکیل پرونده و معرفی به دادگاه ظرف 24 ساعت لازم می داند؛ اصل سی و سوم که اقامت اجباری افراد در یک مکان را به جز از طریق قانون ممنوع می شمارد؛ اصل سی و ششم که حکم به مجازات را صرفا از طریق دادگاه و بر طبق قانون می داند؛ اصل سی و هفتم که اعلام می کند اصل بر برائت است و مجرم شناخته شدن افراد متوقف بر حکم دادگاه است؛ و اصل سی و نهم که هتک حرمت و حیثیت متهمان و حتی محکومان قانونی را ممنوع و موجب مجازات می داند. صرف نظر از تخلفاتی از این اصول که به طور پراکنده در گوشه و کنار اتفاق می افتد، ملت شریف ایران، رای دهندگان به جنابعالی و چشم جهانیان ناظر است که تمامی این اصول آشکارا و علنی در مورد حضرات آقایان کروبی، موسوی و سرکار خانم دکتر زهرا رهنورد و جمعی دیگر از عزیزان انقلاب و ملت اجرا شود؛ و از شما به عنوان مجری قانون اساسی توقع چاره جویی می رود. هر چند بر اساس اصول مذکور هرگونه حبس، حصر، مجازات و محدودیت موکول به قانون و حکم دادگاه است، گفته می شود حصر این حضرات با نظر شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته است؛ با قطع نظر از روایی یا ناروایی چنین اقدامی و علل و انگیزه های آن، امروز از شما که ریاست شورای عالی امنیت ملی را بر عهده دارید امید اقدام داریم.

جنابعالی نیک می دانید که علاوه بر نقض قانون و تضییع حق این عزیزان، مصالح عالی نظام نیز با این حصر و محدودیت نادیده انگاشته می شود. چگونه می توان پذیرفت عناصری خدوم و با سابقه درخشان در تاسیس و استمرار این نظام، امروز از حقوق اولیه خود محروم باشند؟ ماجراهای تلخ قبل، مقارن و پس از انتخابات سال 88 هرچه بود امروز پایان یافته است و باید از آن گذشت و به آینده اندیشید، یا اگر بازکاوی و تامل در آن لازم است، تمام ماجرا باید واکاوی شود و همهی اطراف باید مسئولیت های خود را به عهده بگیرند.

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم که در انتخابات سال 92 برحسب وظیفه از حضرتعالی حمایت کرده، خرسند است که انتخاب شما امید و حرکت سازنده را به جامعه بازگردانده است؛ و در این راستا از هیچ تلاشی برای موفقیت شما که موفقیت جمهوری اسلامی و ملت شریف ایران است کوتاهی نمی کند؛ و مانند اقشار گوناگون ملت انتظار دارد ثمر بخشی اقدامات شما در خصوص اجرای قانون اساسی و احقاق حقوق همگان را مشاهده نماید.

والسلام علیکم

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم

20/7/1393

احمد جنتی: عده‌ای قصد قبضه کردن خبرگان را دارند

Posted: 17 Oct 2014 09:58 AM PDT

مخالفان حصر درک سیاسی و انقلابی ندارند
جرس: دبیر شورای نگهبان با بیان این که ممکن است برخی از اعضای فعلی مجلس خبرگان رهبری صلاحیت حضور در این مجلس را از دست بدهند، گفت: افرادی با ابزار سوء سیاسی قصد قبضه کردن خبرگان را دارند و من از این افراد حسن نیتی سراغ ندارم.


 

به گزارش ایرنا، احمد جنتی ظهر جمعه در برنامه تلویزیونی شناسنامه افزود: تدابیر شورای نگهبان برای انتخابات مجلس و خبرگان یکنواخت است؛ وظیفه ما مشابه است، ما باید احراز صلاحیت کنیم و این وظیفه در خصوص تمام انتخابات بر عهده شورای نگهبان است.

 

وی ادامه داد: شرایط در خصوص احراز صلاحیت برای انتخابات مجلس خبرگان متفاوت است چرا که شرط اجتهاد وجود دارد که احراز آن کار ساده ای نیست؛ در مجلس این شرط نیست. علاوه بر این احراز شرایط خبرگان مخصوص فقها است؛ طبق مصوبه مجلس خبرگان شرایط خبرگان را باید فقهای شورای نگهبان احراز کنند.

 

دبیر شورای نگهبان اظهار کرد: در هر صورت کار شورای نگهبان در درجه اول احراز صلاحیت است وظیفه دیگر شورای نگهبان نظارت بر برگزاری انتخابات و رای گیری است و این مساله در خصوص تمام دوره ها و مراحل انتخابات یکسان است.

 

جنتی اضافه کرد: ناظرین شورای نگهبان باید بر صندوق ها نظارت داشته باشند تا کار اشتباه و خلافی صورت نگیرد. با اتمام رای گیری اعتراضاتی صورت می گیرد؛ رسیدگی به شکایات بعد از اتمام رای گیری نیز بر عهده شورای نگهبان می باشد؛ این مراحل جزء وظایف یکسان شورای نگهبان در هر انتخاباتی است.

 

وی خاطر نشان کرد: الان راجع به خبرگان افرادی با ابزار سوء سیاسی قصد قبضه کردن خبرگان را دارند؛ من از این افراد حسن نیتی سراغ ندارم؛ البته تعداد این افراد زیاد نیست ولیکن بیکار ننشستند؛ این امر به شورای نگهبان مربوط نمی شود و بیشتر از فضای سیاسی و اجتماعی است.

 

دبیر شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که اذعان می شود نمایندگان فعلی خبرگان نیازی به احراز صلاحیت ندارند، درست است یا خیر؟ گفت: این به یک معنا درست است و در معنای دیگر درست نیست.

 

وی افزود: علی القاعده افرادی که تائید صلاحیت شدند باید تائید شوند ولیکن برخی مواقع ممکن است در دوران نمایندگی فردی شرایط لازم را از دست بدهد؛ مجلس هم همین طور است. این مسئله نه تنها در خصوص انتخابات خبرگان بلکه در خصوص احراز صلاحیت نمایندگان مجلس نیز وجود دارد.

 

وی اضافه کرد: اتفاق افتاده است که افرادی را که تعداد آن ها اندک نبوده است در مجلس احراز صلاحیت کردیم، تائید صلاحیت شدند و رای نیز آوردند، در دوران نمایندگی خود در مجلس فعالیت های خلاف انجام دادند که از آن ها سلب صلاحیت شده است؛ در دوره های بعد صلاحیت آن ها رد می شود؛ این اتفاق در مجلس بسیار می افتد.

 

جنتی در پاسخ به این که این امر برای تعدادی واقع می شود؟ گفت: بله؛ این امر اتفاق می افتد؛ برای خبرگان نیز این مسئله مطرح است؛ در یک دوره فردی شرایط لازم را داشته است و تائید صلاحیت شده است و در دوره بعدی به دلیل برخی اقدامات صلاحیت را از دست داده و بنابراین سلب صلاحیت می شود.

 

 مشروح این گقتگو در پی می آید:

 

 

مجری: رمز پرنشاطی و شادابی شما در سن 88 سالگی چیست؟ می گویند زیاد ورزش می کنید؟

 

جنتی: گفته اند و این یکاد بخوانید و برفراز کنید. بله من بعضی مسائل را احتمال می دهم که مؤثر باشد اما عقیده ام این است که عمر و زندگی به دست خداوند است. غیر از این امر مسئله ایی را موثر نمی دانم.

مجری: گفته می شود ورزش می کنید، درست است؟

جنتی: من به طور مرتب ورزش می کنم. هفته ایی دو روز در آب راه می روم و شنا می کنم.

مجری: از دوران تحصیل خود بگوئید.

جنتی: دوران علمی من شامل تحصیل و تدریس به 3 دوره تقسیم می شود. یک دوره در اصفهان است که در آن جا پدرم مرا به مدرسه جده بردند و آن جا مشغول تحصیل شدم. مقدمات هم چون شرح نامه، معالم و... را که اکنون طلبه ها نمی خوانند من مطالعه کرده و گذراندم. این ها را در اصفهان خواندم و به اینجا که رسیدم گفتم بروم قم. عشق زیادی به قم داشتم و یکی از دوستانم نیز به قم رفته بود. پدرم نیز با این که من فرزند منحصر به فردشان بودم با رفتنم به قم موافقت کردند.

این شد که از آن زمان به بعد در قم مشغول به تحصیل شدم.سطح را در قم خواندم. خارج را نیز ادامه دادم. سطح را در خدمت اساتیدی هم چون مرحوم صدوقی(شرح نامه را خدمت ایشان خواندم)، مکاسب را خدمت مرحوم سلطانی، درس رسائل و قوانین را هم خدمت مرحوم بهاء الدینی را گذراندم.من به این اساتید به خصوص مرحوم بهاء الدینی ارادت بسیار داشتم.

مجری: خاطره خاصی از این استاد دارید؟

جنتی: بله. البته ما ایشان را به اسم آسیدصفی می شناختیم و بعد فهمیدیم ایشان لقب بهاءالدینی دارند. بهاء الدینی بسیار وارسته و اهل عرفان بود. زمانی از منزل خود به مدرسه می آمد، به مکانی رسید که مورچه ها در حال حرکت بودند، اندکی به مورچه ها و خلقت آن ها فکر و شروع به گریه کرد. از زندگی و خلقت مورچه ها عبرت گرفته بود همان گونه که در قرآن ذکر شده است هر خلقتی نشانه و آیه خداوند است؛ بهاء الدینی نشانه خداوند را در مورچه ها دیده و گریه کرده بود. اساتیدی که نام بردم بسیار روان درس را عنوان می کردند.

مجری: هم مباحثه ایی های شما چه کسانی بودند؟

جنتی: آیت الله خزعلی از همه افراد بیشتر بودند. جمعی از دوستان مشهدی اعم از آیت الله خزعلی، آقای نصرالهی، آقای نهاوندی و آیت الله سعیدی بودند که ما با این ها رفیق بودیم و مباحثه ما عمدتا با آیت الله خزعلی بود. وی از دوستان 60-50 ساله من هستند که هم چنان ادامه دارد، گاهی با مرحوم مفتح، سید کرامت الله حسینی که نماینده خبرگان در کهگیلویه بودند نیز مباحثاتی انجام می دادیم.

درس خارج ما نیز عمدتا با آیت الله بروجردی بود که ایشان از فقیه ترین فقهایی بود که من می شناختم، از جهت فقهی بسیار به وی علاقه و عقیده داشتم، در کلاس های درس فقه، اصول و... آیت الله بروجردی شرکت می کردم؛ در مدت کوتاهی در کلاس های آیت الله گلپایگانی نیز شرکت داشتم و بعد هم عمدتا در کلاس ها درس امام (ره)شرکت داشتم. که در کلاس های فقه و اصول ایشان می رفتم.

دوره تدریس من در ابتدا به صورت آزاد در مسجد امام (ره) یا در حجره ایی بود. با حضور تعدادی طلبه مباحثه می کردیم و درس می دادیم. تا زمانی که آیت الله بهشتی به این نتیجه رسیدند که وضعیت حوزه مطلوب نیست و بسیار آزاد است و طلبه ها هدایت نمی شوند؛ در نتیجه تصمیم گرفتند بخشی از حوزه را تنظیم کنند و نظم دهند.

آیت الله بهشتی برنامه مدرسه حقانی را تنظیم کردند و با برای بودجه آن با آیت الله میلانی صحبت کرده بودند که ایشان کمک کنند و این مدرسه را به راه انداختند و برنامه ای 16، 17 ساله را برنامه ریزی نمودند که از ابتدای صرف و نحو آغاز شد تا درس خارج و تحقیقات ادامه یافت.

مجری: اگر طلبه ایی می آمد 17-16 سال در آن مدرسه مشغول تحصیل بود؟

جنتی: بله؛ از ابتدا مسیر و دروس مشخص شده بود.امتحان های بادقتی می گذاشتند.استاد نیز از سوی طلبه ها تعیین نمی شد بلکه استاد برایشان تعیین می شد و اساتید را بر اساس اصول اخلاقی و علمی انتخاب می کردند. مدرسه به آیت الله قدوسی که مدیریت بسیار قوی و نمونه ایی داشت، سپرده شد.من حرف های زیادی در رابطه با ایشان هم دارم. آیت الله قدوسی و آیت الله بهشتی از من برای تدریس دعوت کردند. من در مدرسه حقانی از دروس صرف و نحو آغاز کردم و تا درس رسائل، معالم، کفایه و... ادامه یافت.

در این مدرسه برکات و بازدهی بسیار خوبی داشت. طلاب تربیت شده از نظر علمی مورد اعتماد ما بودند. این طلاب از لحاظ علمی، اخلاقی، سیاسی و... قابل قبول بودند، آیت الله بهشتی هم مرتب خودشان سرکشی می کردند جلسات مشورتی هم به همراه آیت الله قدوسی و آیت الله بهشتی و برخی مواقع آیت الله مصباح داشتیم.و سعی می کردیم در مدیریت مدرسه به آقای قدوسی کمک کنیم.

مجری: از شاگردان آن مدرسه چه کسانی بودند؟

جنتی: بسیاری از کسانی که اکنون در دستگاه قضائی فعالیت می کنند از شاگردان این مدرسه هستند مثل آقای محسنی اژه ای، آقای رئیسی و آقای نیری و... از مدرسه حقانی هستند. از ابتدا نیز کارهای قضایی به دست شاگردان این مدرسه افتاد زیرا زمانی که انقلاب شد آقای قدوسی وقتی که انقلاب شد در مسائل قضائی احساس خلاء کردند زیرا دادگستری آن زمان را که قبول نداشتیم و باید برای دادگاه انقلابی ترتیب وضعیت می دادیم. بنابراین آقای قدوسی خودشان مدرسه را رها کردند و آمدند و تشکیلات قضائی را تحت نظر آیت الله بهشتی راه اندازی کردند. طلاب مدرسه حقانی نیز جذب شدند.

روح شهید بهشتی شاد باشد. این مدرسه حقانی کارد قضایی برای نظام جمهوری اسلامی ایران را تربیت کرد، آیت الله طباطبائی نیز که دست پرورده آیت الله شهید بهشتی بود مدرسه شهیدین را تأسیس کرد که همانند مدرسه حقانی بود و هنوز هم بسیار خوب به فعالیت خود را ادامه می دهد. جامعه الزهرا نیز توسط آقای قدوسی ساخته شد که طلبه های خانم تربیت کردند؛ کار اساسی این است که انسان و عالم تربیت کنند. این کار را آقای بهشتی می کرد.

مجری: یکی از اساتید شما حضرت امام (ره) بودند؛ آیا فعالیت ضد رژیم پهلوی از بدو آشنایی با امام(ره) بود یا قبل از آن بود؟

جنتی: از بدو آشنایی با امام (ره) بود چرا قبل از آن کسی جرات سخن گفتن نداشت. خفقان به اندازه ایی بود که بزرگ تر از ما چه از علما و چه غیر علما جرات سخن گفتن نداشتند و می ترسیدند بنابراین هیچ گونه فعالیت ضد رژیمی وجود نداشت؛ از زمانی که امام (ره) نهضت را آغاز کردند همگی جرات یافتند و حول محور ایشان و با رهبری ایشان وارد صحنه شدند.

مجری: یکی از وظایف شما رساندن اخبار از امام (ره) به حوزه ها و مجامع دینی مختلف بود. این اخبار شامل چه مواردی می شد و چگونه این اخبار را به جاهای مختلف می رساندید؟

جنتی: حرکت امام (ره) برای بسیاری از علما ناشناخته بود.

مجری: ناشناخته بود یا مخالف بودند؟

جنتی: خیر. برخی نمی دانستند امام (ره) قصد انجام چه کاری را دارد؛ برخی هم نظر موافق نداشتند که این نظرات از مصلحت اندیشی بود و اذعان داشتند این حرکات بی فایده است وقتی ساواک و نیروهای نظامی تا این اندازه پر قدرت هستند نمی شود با آن ها درافتاد بنابراین این افراد امکان مبارزه را قبول نداشتند. برخی به وضع موجود عادت کرده بودند.

یک مسئله هم که برخی دیگر را تخدیر کرده بود این موضوع بود که این افراد بر این اعتقاد داشتند که دین از سیاست جدا است؛ این مسئله در بین برخی جا افتاده بود؛ این عده اذعان داشتند وظیفه ی ما مسائل دینی است، طلبه و اهل علم و مرجع تقلید باید بروند و در رساله نویسی، منبر، تبلیغ و... فعالیت داشته باشند و مدیریت کشور و حکومت به دست افراد دیگر باشد و این امور از یکدیگر جدا است. بسیاری به این دلیل نواب صفوی، فدائیان اسلام، آیت الله کاشانی و... را محکوم می کردند.این عده عقیده داشتند عالم نباید وارد وادی سیاست شود. به همین دلیل نیز گاهی اوقات این ها نظر خوبی نسبت به امام(ره) نداشتند.

این ما بودیم که به شهرستان ها می رفتیم و برای علما قصد و نیت امام (ره) را تبیین و روشن می ساختیم. تعداد ما اندک نبود. در ابتدا بسیاری با امام (ره) آشنایی نداشتند و باید معرفی می شدند مثلا این که ایشان از نظر فلسفی و عرفانی و علمی و اخلاقی چنین شخصیتی هستند. در ادامه حرکت انقلابی را توجیه می کردیم و در این روند فساد دستگاه حاکم، ضرورت برخورد با این دستگاه و... توضیح داده می شد.

مجری: برخورد آن ها با شما چگونه بود؟

جنتی: برخوردها بد نبود؛ با علمای اصفهان، خوزستان، خرمشهر و... حضوری صحبت و توجیه کردم. این جلسات بسیار موثر و مفید بود. اعلامیه های امام (ره)را منتشر می کردیم.نظرات انقلابی امام (ره) را بیان می کردیم و می گفتیم که ایشان می خواهند طبق محور اسلام عمل کرده و حکومت اسلامی ایجاد کنند. بنابراین علما را سعی می کردیم توجیه کنیم.

مجری: این جریان چه مدت به طول انجامید؟ و چه تعداد را همراه کردید.

جنتی: بسیاری به تدریج همراه شدند. برخی در نهایت سکوت کردند و تنها کاری که انجام دادند این بود که مخالفت نکنند؛ برخی نیز همراه با جریان انقلاب شدند و در این جریان حرکت کردند؛ آیت الله خادمی از افرادی بود که به وادی انقلاب وارد شد و حرکت های انقلابی را در اصفهان هدایت می کرد.

مجری: 3 بار دستگیری توسط ساواک و 3 سال تبعید به اسد آباد همدان هزینه هایی بود که برای حرکت های انقلابی پرداخت کردید. بخشی از این اتفاق ها را توضیح می دهید؟

جنتی: 3-2 نوبت در قم دستگیر شدم. در ابتدای دستگیری ناراحت و متاثر شدم. در یک نوبت در صحن حضرت معصومه (س) جوانی دست من را گرفت و از سوی ساواک مامور دستگیری من است؛ این که جوانی به آن سن و سال که 24، 25 ساله بود برای دستگیری من آمد برای من بسیار تلخ بود.

در ساواک بازجویی صورت گرفت و برای بردن من به تهران ماشین حاضر شد. من را به تهران آوردند. همراه ما کامیونی حاوی کتاب نیز وجود داشت که بعدها فهمیدم این کامیون حاوی کتاب های شهید اندرزگو است. شهید اندرزگو نیز از شاگردان طلبه مدرسه حقانی بود، با من هم رفیق بود اما من نمی دانستم که ایشان این قدر شجاع و باعرضه است. او را نیز گرفته بودند و به داخل خانه اش رفته بودند و کتاب هایش را هم بار کرده بودند و آورده بودند. من را به قزل قلعه منتقل کردند و بسیاری از دوستان من در آن جا حضور داشتند و بودن دوستان باعث خوشحالی من شد.

مجری: چه کسانی در قزل قلعه بودند؟

جنتی: آقای آذری قمی، ربانی شیرازی، ربانی املشی، شهید محمد منتظری بودند. در سلول از دوستان جدا بودم ولیکن در هواخوری آن ها را می دیدم و ورزش های گروهی انجام می دادیم؛ آقای مروارید هم بودند که بومی زندان شده بود. به اندازه ایی دستگیری او عادی شده بود که وقتی به زندان وارد می شد می گفت شام چیست؟ آن جا دو سه نوبت گذشت.

برای تبلیغ مدتی به خوزستان می رفتم. آقای قائمی پیشنهاد رفتن به خارک را به من دادند هر چند من آشنایی چندانی به این جزیره نداشتم، به جزیره خارک رفتم و به زحمت آقای قائمی که با مأمورین آشنا بودند آن ها را راضی کردند که من به خارک بروم. بعد از چند دوره سفر چند روزه به خارک، به مدت دو سال در آن جزیره ماندم. در این جزیره می توانستم به خوبی فعالیت کنم، مردم علاقه مند بودند و من در مسجد ده و مسجد شرکت نفت منبر می رفتم.

در ایام آخر حضور من در جزیره خارک فردی به نام دکتر صدارت که رئیس ساواک بود (بعد هم گرفتند و اعدامش کردند)من را خواست و گفت بایداز جزیره بروید. با خیال این که باید از اینجا برویم و هر جا خواستیم هم می رویم سوار هواپیما که شدم دیدم ماموری کنار من نشسته است، این مامور من را به آبادان برد و در آن جا دریافتم مقدمات تبعید من را فراهم می کنند. در نهایت من را به اسد آباد فرستادند که همراه با ماموران ژاندارمری و مسلح این اقدام انجام شد. اول می خواستند دست بند بزنند اما بعدش نمی دانم چه طور شد، شاید دلشان سوخت و منصرف شدند. از آن جا با اتوبوس ما را به اسدآباد بردند.

شب هنگام به اسدآباد رسیدیم و من را تحویل پاسگاه دادند. به دلیل نداشتن مکان، من را به خانه یکی از مامورین پاسگاه بردند. در منزل این مامور خودش گفت که من هم مقلد امام خمینی(ره)هستم.امام جمعه این شهر، آیت الله حمزه ای، از من بسیار استقبال کرد. 3-2 سال در این شهر زندگی کردم؛ نمی توانم بگویم در این شهر به من بد گذشت چه بسا زمان هایی خوش نیز می گذشت؛ از شهرهای مختلف برای دیدار می آمدند و از شهرهای مختلف هم به دیدار من می آمدند از جمله از اصفهان. من تنها تبعیدی این شهر نبودم.

مجری: فعالیت های سیاسی باعث نگرانی خانواده و والدین نمی شد؟ چون تنها فرزندشان هم بودید.

جنتی: والدین نگران می شدند چرا که من تنها فرزند خانواده بودم و علاقه پدر به من بسیار بود. برای خود ناراحت نبودم و همواره ناراحتی من برای خانواده ام بود. در دستگیری ها و تبعیدها به من سخت نمی گذشت و تنها ناراحتی من به خاطر خانواده م بود؛ بعد از گذشت مدت زمانی خانواده نیز به این مسائل عادت کردند.

مجری: شما را از فعالیت های سیاسی نهی نمی کردند؟

جنتی: خیر.

مجری: نخستین مسئولیت شما بعد از انقلاب، ریاست دادگاه حاکم شرع انقلاب اسلامی خوزستان بود. چرا تا این اندازه به خوزستان رفت و آمد می کردید؟ اشاره هم کردید که برای تشریح نظرات امام نیز به خوزستان می رفتید.

جنتی: بعد از پیروزی انقلاب و مبادرت به تشکیل دادگاه انقلاب، من در تهران کار می کردم، در همین قزل قلعه که داستان مفصلی هم دارد. بنا شد ما برویم قاضی شویم و ما هم صفر کیلومتر بودیم. قضاوت نخوانده بودیم ولی با انقلاب و مسائل اسلامی آشنا بودیم. بالاخره به ما گفتند که چاره ای نیست شما بروید اینجا و همین جا دادگاه تشکیل شد و این مجرمین را می آوردند آن جا محاکمه می کردند. مدتی در همین تهران بودم تا این که شهید مطهری به من فرمودند که شما بروید خوزستان. چون زندان ها پر است و قاضی نداریم. با اصرار ایشان من به خوزستان رفتم اما برای این سفر آماده نبودم من اینجا راحت تر بودم.

دادگاه انقلاب اسلامی در خوزستان شکل گرفت و مشغول به کار شدیم؛ به دلیل نداشتن و کمبود قاضی به تهران و خوزستان اکتفا نکرده و به خرمشهر، اصفهان و شهرهای دیگر نیز برای قضاوت رفتم؛ بسیاری از افراد نیز نمی دانستند باید چه کنند. امثال من دوره ای ندیده بودیم.

مجری: با این اوضاع در آن زمان احتمال اشتباه در قضاوت ها وجود نداشت؟ یا اصول کلی را می دانستید؟

جنتی: اصول کلی را می دانستیم و این امر مسلم بود که افراد رژیم باید محاکمه شوند؛ این محاکمه تابع مقدار جرم آن ها بود؛ افراد رژیم سابق به صورت برخی زندان، برخی شلاق و برخی اعدام محاکمه می شدند. در برخی مسائل نیز با امام (ره) در ارتباط بودیم. برخی جاها می ماندیم مثلا من از حضرت امام سؤال کردم که ما چه کسانی را می توانیم اعدام کنیم، ایشان مطلبی فرمودند و گفتند این گونه کار کنید. خیلی وقت ها زیر نظر ایشان عمل می کردیم.

مجری: نخستین امامت جمعه خود را در کرمانشاه تجربه کردید؟

جنتی: خیر؛ امامت جمعه من از خوزستان شروع شد. فضای خوزستان بسیار گرم و پر التهاب بود. مردم از انقلاب بسیار خوشحال و راضی بودند البته ضد انقلاب نیز در دانشگاه ها سنگر گرفته بودند. در ارتش نیز بسیاری کارشکنی می کردند.

در این زمان به من گفتند که در دانشگاه نمازجمعه بخوانم، من هم تا آن زمان امامت نماز جمعه نکرده بودم و دفعه اولم بود.رفتیم دانشگاه و نماز جمعه را اقامه کردیم و مردم هم شور بسیار زیادی داشتند و نماز جمعه با شکوهی برگزار شد. اولین تجربه امامت جمعه من در دانشگاه خوزستان بود.

همان جا به ما گفتند که همین بچه هایی که در دانشگاه سنگر گرفتند قصد دارند که به شما حمله کنند. اقدامی که من انجام دادم ابتکاری بود که خداوند به من الهام کرد و آن هم این بود که مردم را برای حضور در دانشگاه فراخواندم و گفتم که از رایو اعلام کنید که مردم دانشگاه بیایید. مردم حاضر شدند و کسانی که در دانشگاه برای حمله به صفوف نماز جمعه سنگرگیری کرده بودند را دستگیر کردند و به زندان انداختند و موضوع تمام شد که اگر که این کار را انجام داده بودند معلوم نبود چه اتفاقی می افتاد.

نماز جمعه من در خوزستان از همین جا شروع شد اما مسئله کرمانشاه این بود که آیت الله اشرفی که شهید شدند، پست امام جمعه در کرمانشاه خالی ماند. به من گفتند به کرمانشاه برو و نماز جمعه را اقامه کن. در کرمانشاه نماز جمعه برگزار شد؛ در کرمانشاه نیز در دادگاه انقلاب شرکت می کردم. یک مقدار وضع ناامنی نیز وجود داشت حتی بسیاری به من می گفتند صبح ها به نماز نروم زیرا من به غیر از نماز جمعه به نماز جماعت هم می رفتم اما به من می گفتند که این کار خطرناک است. اگر برای نماز صبح می رفتم به بازگشت خود مطمئن نبودم چرا که وضعیت خطرناک بود. اما خدا حفظ کرد. نماز جمعه من از خوزستان آغاز شد و در ادامه در شهرهای کرمانشاه، قم و تهران برگزار شد.

 

** عذرخواهی از مطالب اشتباه احتمالی در نماز جمعه

مجری: اولین بار که در تهران نماز جمعه را اقامه کردید چه سالی بود؟

جنتی: تاریخ دقیق را به یاد ندارم؛ من در قم بودم و نظر مقام معظم رهبری بر این بود که من به تهران بیایم به نظر خطبه های قم برایشان جالب بود و دستور آمدن به تهران را دادند و من به دستور مقام معظم رهبری به تهران آمدم.

مجری: زمانی که خطبه می خوانید از قبل تا چه اندازه زمان می گذارید تا مطالعه انجام دهید و برای خطبه آماده شوید؟ و چه مشاوره هایی دریافت می کنید.

جنتی: معمولا در هفته ایی که قرار است نماز جمعه را اقامه کنم از آغاز هفته دغدغه نماز جمعه را دارم؛ در ابتدای هفته در هر زمانی که مطالبی به ذهن من خطور می کند که لازم است در نماز جمعه گفته شود، را یادداشت می کنم؛ در کنار فعالیت هایم مطالب مورد نیاز برای نماز جمعه را مطالعه می کنم.

در بخش های سیاسی من مشورت نیز دارم و بدون مشورت کار نمی کنم چرا که از بسیاری از مطالب اطلاع ندارم و باید افرادی به من این مطالب را اطلاع دهند زیرا من مشغول کارهای خودم هستم و کارهای شورای نگهبان را انجام می دهم. روزنامه را می خوانم اما خواندن روزنامه ها کفایت نمی کند؛ دوستانی برای مشورت در این زمینه دارم؛ این دوستان شرحی از وضع موجود ارائه می دهند و مسائلی که باید گفته شود را بیان می کنند و من هم با آن ها مشورت می کنم.

مجری: تاکنون شده است اطلاعاتی که به شما دادند نادرست باشد؟ که مثلا بعد اصلاح کنید؟

جنتی: بله؛ این وضعیت را چندین بار تجربه کردم که بعضی وقت ها مطلبی را گفته ام که اشتباه بوده اما در روایت گفته شده است اگر اشتباهی در جمع انجام دادید توبه را نیز در جمع انجام دهید؛ بر اساس دستور اسلام من نیز در نماز جمعه بعدی عذرخواهی می کردم.

 

** تاکید رهبر  بر تداوم امامت جمعه

مجری: چند سال پیش خبری مبنی بر کنارگیری شما از امامت جمعه منتشر شد که بعد تکذیب شد. ماجرا چه بود؟

جنتی: کناره گیری به آن معنا نبود من چند کار داشتم و حجم کاری زیاد بود. کار اصلی من شورای نگهبان است. فعالیت های دیگر برای من فرعی بود. از مقام معظم رهبری خواستم برخی از فعالیت ها از دوش من برداشته شود که یکی از این فعالیت ها نماز جمعه، یکی شورای عالی انقلاب فرهنگی و دیگری مجمع تشخیص مصلحت بود.

به قولی مردی و کاری. لذا تصمیم داشتم بر یک فعالیت تمرکز داشته باشم و به یک فعالیت مشغول باشم؛ مقام معظم رهبری در خصوص فعالیت شورای عالی انقلاب فرهنگی مخالفتی نداشتند و گفتند نمی خواهید نروید ولیکن در خصوص نماز جمعه گفتند که باید نماز جمعه را داشته باشی و در رابطه با تشخیص مصلحت نظام مخالفت کردند و گفتند باید بروی به عنوان شخصیت حقیقی علاوه بر شخصیت حقوقی. من گفتم برخی وقت ها نماز جمعه برای من سنگین است فرمودند فاصله هایش را زیاد کن.

برای کاهش فشار ناشی از نماز جمعه فاصله زمانی را افزایش دادیم؛ قرار بر این شد که دو ماه یک بار برای اقامه نماز جمعه بروم.

مجری: به قول شما گاهی برخی به دلیل گرفتاری های روزمره شان از وضع مردم غافل می شوند. به غیر از روش های مرسوم که مسئولان برای ارتباط با مردم دارند آیت الله جنتی چه روش های دیگری برای آگاهی از وضع مردم در جامعه دارند؟

جنتی: یکی از روش ها حضور من در نماز جمعه است که من به عنوان مأموم می روم اگر کسی حرفی داشته باشد می تواند در نماز جمعه با من در میان بگذارد یا وقت ملاقات بگیرد؛ قسمت عمده ارتباط من با مردم در سفرهای مشهد است. در مشهد به صورت عادی و زوار حضور دارم. از محل سکونتم تا حرم پیاده می روم، در صحن ها و حاشیه حرم پیاده هستم تا ارتباط با مردم برقرار باشد؛ بسیاری از مردم در این زمان ها با من در ارتباط هستند و از مشکلات خود صحبت می کنند. برخی اوقات می گویند ما حرفی گفته ایم و یا شنیده ایم.

 

** تذکر خصوصی به فرجی دانا

مجری: تذکرات شما به مسئولین از طریق تریبون نماز جمعه است یا خصوصی نیز این تذکرات داده می شود؟

جنتی: گاهی به کسانی که احتمال اثر در خصوص آن ها وجود دارد، خصوصی تذکر می دهم. به طور مثال وزیر علوم، آقای فرجی دانا را خواستم و به ایشان گفتم این افرادی را که شما به ریاست دانشگاه می گذارید برخی منحرف و اهل فتنه هستند و سابقه فتنه دارند و گفتم چرا این افراد را می گذارید حتی نام دو مورد هم بردم که سندهایشان هم موجود است که در فتنه نقش داشتند.

اما اگر بدانم تذکرات خصوصی اثر گذار نیست خصوصی نمی گویم اما خیلی وقت ها با مسائل مربوط به مصلحت کشور سر و کار داریم که تذکر می دهیم و یا در رابطه با دستگاه قضایی کشور بیشتر زیرا بسیاری از مردم از سیستم دستگاه قضایی شکایت دارند که مثلا پرونده ای دارند ولی رسیدگی نشده است من بسیاری از شکایات و نامه های مردم را به آیت الله لاریجانی برای آقای اژه ای و مسئولین مربوطه و دوستان در دستگاه قضایی می رسانم.

مجری: مسئولین به تذکرات امام جمعه عمل می کنند؟

جنتی: نمی توان گفت به طور کامل عمل می شود البته بی اثر هم نیست؛ تریبون نماز جمعه جایگاهی است که بر آن حساب می کنند؛ برخی مسئولین برای آبرو و حیثیت خود و زیر سوال نرفتن نزد مردم رعایت می کنند و به تذکرات عمل می کنند.

تذکرات در نماز جمعه بی اثر نیست ولیکن اثر کلی نیز ندارد چرا که اظهار می کنند امام جمعه از مسئله مطرح شده به درستی اطلاع نداشته است.

 

** اختلاف سلیقه زیاد با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی

مجری: مدتی پیش از جایگاه نماز جمعه تذکری را به فرزند خود آقای علی جنتی دادید. این تذکر تا چه اندازه مورد قبول وی قرار گرفت؟ آیا به طور خصوصی به وی تذکر دادید؟

جنتی: بله؛ چندین بار به طور خصوصی در خانه به وی تذکر دادم؛ به صورت کلی بگویم وزارت ارشاد باید ریشه ایی اصلاح شود؛ فضای وزارت ارشاد باید تغییر کند. در برخی دیگر از وزارت خانه نیز این چنین است؛ با اصلاح موردی مشکل حل نخواهد شد.

مجری: تذکری که به فرزند خود در نماز جمعه دادید پدرانه بود یا از جایگاه امام جمعه بود؟

جنتی: من لازم دیدم به عنوان امام جمعه تذکری بدهم. برای تاثیر بیشتر تصمیم گرفتم خصوصی مطرح شود. نظر من این بود که تذکرات خصوصی بیشتر اثر می گذارد.

مجری: رابطه این پدر و فرزند برای مخاطبان جالب است. آیا با ایشان خود بحث زیاد می کنید؟

جنتی: خیر؛ اختلاف سلیقه بین ما وجود دارد همان طور که او نیز در مصاحبه ایی این مسئله را عنوان کرد؛ اختلاف سلیقه ما کم نیست؛ مثلا از نظر اسلامی من تشخیصی دارم ایشان آن را قبول ندارد. گاهی اوقات نیز در خصوص مسائل مباحثه می کنیم و قانع هم نمی شود.

مجری: خانواده در این بحث ها دخالت می کنند؟

جنتی: برخی مواقع اعتراض ها و نظراتی از سوی خانواده نیز صورت می گیرد.

مجری: همسر شما اصولا از شما یا از فرزند خود طرفداری می کند؟

جنتی:از من حمایت می کنند.

مجری: از جمله 6 فقهی بودید که از اول اسفند 58 از امام (ره) برای شورای نگهبان حکم دریافت کردید. این اتفاق به چه صورت رخ داد؟

جنتی: من در این وادی ها نبودم و هیچ گاه باور نمی کردم یک روز به عنوان شورای نگهبان انتخاب شوم. همواره گمان می کردم شورای نگهبان به نیروهای بالاتر، باسابقه تر، با تجربه تر و جامع تر از من نیاز دارد. این مسئولیت هیچ گاه به ذهن من نمی آمد.

زمانی که در دادگاه انقلاب اهواز بودم به من اطلاع دادند که امام (ره) شما را برای شورای نگهبان انتخاب کردند. من با شنیدن این خبر بهت زده شدم. افرادی که در خصوص فقها با امام (ره) صحبت کردند من را می شناختند و بدون اطلاع من برای امام (ره) تعریف کردند؛ خود امام هم که من را می شناختند. بدون این که نظر من را بخواهند ولایتا(ولایت فقیه کار خود را کرد) من را انتخاب کردند. در این جریان من به طور کلی بی اطلاع بودم.

مجری: چطور شد حکم اول اسفند 58 صادر شد ولیکن 26 تیر ماه 59 فعالیت آغاز شد؟

جنتی: امکان آغاز فعالیت زودتر از این زمان وجود نداشت؛ ما از صفر کیلومتر شروع کردیم. شورای نگهبان نهادی بی سابقه در حکومت گذشته بود. وزارت ها و ادارات دیگر در حکومت گذشته سابقه داشتند و همه جا برقرار و سرپا بود ولیکن شورای نگهبان سابقه نداشت. در این زمان شورای نگهبان باید ایجاد و تولید می شد.

برای شروع کار ما حتی ساختمانی و هیچی و هیچی مختص این کار نداشتیم؛ برخی مواقع در طبقه اول مجلس در اتاقی که می گفتند اتاق شاه بوده در آن جا جلسات را برگزار می کردیم؛ باید مکانی برای این سازمان تهیه می شد؛ این ساختمان توسط آیت الله ربانی شیرازی به دلیل رابطه دوستانه ایی که با بنی صدر داشت، برای ما فراهم شد.

بعد از تهیه مکان باید آئین نامه، امکانات، نیروی انسانی و... تامین می شد. این گونه نبود که با صدور حکم جلسه تشکیل شود.

 

** حضور 35 ساله در شورای نگهبان

مجری: راز ماندگاری 35 ساله شما در شورای نگهبان چیست؟

جنتی: گمان می کنم امام (ره) و مقام معظم رهبری از عملکرد من ناراضی نبودند؛ رفتار من به گونه ایی نبود که موجبات نارضایتی رهبری را فراهم کند و شاید به این خاطر بوده که ضعفی و تخلفی نداشتم. من در زمان امام (ره) و زمان مقام معظم رهبری به تامین نظرات رهبری مقید بودم. در زمینه هایی که از نظرات رهبری بی اطلاع بودم جویای نظرات می شدم و همان در زمان امام(ره) و هم اکنون نظرات مقام معظم رهبری را در مسائل جویا می شوم به عبارت دیگر تابع امام (ره) و رهبری بودم.

عمدتا در انتخابات مواردی بود که نمی دانستیم چه اقدامی انجام دهیم و کار برای ما ابهام داشت، از رهبری نظرات را جویا می شدم؛ این مسئله در خصوص موضع گیری ها نیز مطرح است. در خصوص موضع گیری ها با امام (ره) و رهبری هماهنگ بودم.

مجری: از چه سالی دبیر شورای نگهبان شدید؟

جنتی: در مهر ماه سال 1371 به عنوان دبیر، اولین امضا را زدم. دبیری شورای نگهبان طبیعی است که از خود اعضا پیشنهاد داده می شود. هر مدتی یک نفر دبیر بودند یک مدت آقای صافی بودند مدتی آقای گیلانی بودند و مدتی آقای محمدی گلپایگانی و مدتی نیز آقای مهدوی کنی که خدا شفایشان دهد در دوره های مختلف مسئولیت دبیری شورای نگهبان را بر عهده داشتند.

مجری: در مدت زمانی که مسئولیت دبیری شورای نگهبان را بر عهده دارید تا چه اندازه از عملکرد شورای نگهبان راضی هستید؟

جنتی: معمولا نارضایتی چندانی نداشتم. برخی مواقع خودمان اشتباهاتی کردیم و بعد از پی بردن به اشتباه اعلام کردیم. در مجلس ششم افرادی را که صلاحیت نداشتند تائید کردیم؛ از ما ایراد می گرفتند که سختگیری می کنید و باید شرح صدر داشته باشید و اجازه دهید افراد دیگر وارد عرصه شوند. تکرار این ایرادات سبب شد باور کنیم باید قدری توسعه دهیم.

 

** استغفار از تایید صلاحیت برخی

مجری: این هااز سوی چه کسانی عنوان می شد؟

جنتی: خیلی از افراد طرفدار همین ها که تأیید شدند و کسانی که در جریان دیگری فکر می کردند و فکر آن ها همانند ما نبود و معتقد بودند باید در خصوص مسائل انقلابی با شرح صدر برخورد شود و در نهایت انقلابی فکر نشود. مثلا در بررسی صلاحیت ها می گفتند چرا عده ای را رد می کنید چرا دوستان آن ها را رد کرده اید.

مجری: به همین دلیل کمی سر آن انتخابات بازتر گرفتید؟

جنتی: بله، ما گفتیم تجربه کنیم بسیاری را تائید کردیم و بعدها به اشتباه خود پی بردیم و بارها از اشتباه خود استغفار کردم و این مسئله را در تریبون ها اعلام کردیم.

مجری: اداره جلسات شورا به چه نحوی است؟ برخی ها طوری جلسات شورا را تصویر می کنند و می گویند بدون هیچ مخالفتی باید مثلا یک چیزهایی تصویر شود و یا مثلا اعضا فرصت ابراز نظر مخالف ندارند. آیا این گونه است؟

جنتی: این که برخی اذعان دارند مخالفین حق ابراز نظر ندارند، ظلم، سوء ظن و شایعه سازی بی جا است که نسبت به شورا صورت می گیرد؛ این امر توهین و جسارت به اعضاء شورا است؛ این گونه نیست. هر یک از اعضاء برای خود رای دارد و در زمان رای گیری ها بحث و بررسی صورت می گیرد چه در رابطه با مجلس و مصوبات و قانونی که در آن جا تصویب می شود چه در مسائل انتخابات. جلسه جلسه بحث است کار شورا از ابتدا به این گونه بوده است و هیچ گاه این گونه نبود که تنها یک نفر حق نظردهی داشته باشد.

 

** در شورای نگهبان اختلاف جایگاهی ندارد

مجری: اختلاف سلیقه در شورا نقطه ضعف محسوب می شود؟

جنتی:اختلاف نظر طبیعی است و باید باشد؛ اگر اختلاف نظر نباشد به معنای این است که افراد اهل تشخیص نیستند و نظر خاصی ندارند.

مجری: این اختلاف نظرها همدلی ها را تحت تاثیر قرار نمی دهد؟

جنتی: از ابتدا ورود ما به شورای نگهبان تا کنون تلاش داشتیم هماهنگی برقرار شود و تا حد زیادی در این زمینه موفق بودیم؛ من مکرر گفتم شورای نگهبان جایگاهی دارد که اختلاف در آن جایی ندارد؛ 6 فقیه که منصوب امام (ره) و رهبری هستند و 6 نفر حقوقدانی که منتخب مجلس هستند و با پیشنهاد قوه قضاییه هستند. باید در جایگاه بالا و برجسته ایی باشند.

شورای نگهبان همانند اداره ایی که در کارمندان با یکدیگر اختلاف دارند و اسباب زحمت را فراهم می کنند، نیست؛ تا جایی که امکان دارد نباید اجازه دهیم بین اعضاء اختلاف به آن معنا به وجود آید و البته اختلاف نظر هست اما نباید در شورا دو دستگی ایجاد شود.و به حمدالله این حالت را هم در طول این سال ها حفظ کردیم و می گویم که اختلاف نظر بوده و حتی داد و قال کرده ایم اما هماهنگی و رفاقتمان پابرجا بوده است.

مجری: مهم ترین بحث ها در سال های اخیر در شورای نگهبان بر چه مباحثی بوده است؟

جنتی: بحث های داغ اصولا حول محور انتخابات است؛ در بحث های مجلس و مصوبات آن اصولا از نظر علمی بحث می شود و فقها بر سر مسئله ای اختلاف نظر پیدا می کنند که مثلا این مصوبه از نظر شرعی خلاف شرع است و یا نیست. جهت شرعی بودن مصوبات اختلاف نظر پیش می آید؛ برخی مواقع بحث ها حاد می شود وبحث ها داغ می شود و داد و قال می شود و محیط جلسه همانند جلسات مدرسه های فیضیه و طلبگی می شود. طوری که من می گویم اینجا مدرسه فیضیه نیست.

مجری: نحوه بررسی اسناد و مدارک برای احراز صلاحیت انتخابات به چه صورت است؟

جنتی: روال این گونه است که ما باید صلاحیت را احراز کنیم یعنی ما باید این را احراز کنیم که این فرد شرایطی را که در قانون مجلس آمده است را دارد و تائید صلاحیت به این معنا است که شورای نگهبان شهادت می دهد شرایط لازم را دارد؛ این کار سخت و سنگینی است.

صلاحیت و عدم صلاحیت برخی به راحتی قابل تشخیص است؛ چون نسبت به این افراد شناخت وجود دارد. این ها بحث ندارد. برای کسانی که شناختی که به راحتی همه بشناسند وجود ندارد از منابعی که در دسترس ما گذاشته اند نظر خواهی می کنیم؛ از منابع مورد نظر که برایمان گذاشتند در خصوص سوابق این افراد استعلام می کنیم که مثلا فلانی با این مشخصات در وزارت کشور ثبت نام کرده اند شما چه سوابقی از این ها دارید. بعد این ها جواب می دهند و هر کدام اطلاعاتی می دهند. با جمع آوری اطلاعات جمع بندی صورت می گیرد؛ علاوه بر این به کمک نیروهایی که در شهرستان ها داریم اطلاعات خود را تکمیل می کنیم.

منابع اطلاعاتی نیروهای ما در شهرستان ها از اطلاعات وزارت اطلاعات کم تر نیست؛ بانک اطلاعات داریم و منابع اطلاعاتی داریم. این افراد برای این کار آموزش دیدند تا اطلاعات غیر مستند ارائه ندهند و شایعات را مطرح نکنند. گزارشات این نیروها برای ما مفید است چرا که محلی هستند و این ها به سوابق انقلابی، دینی و... افراد آگاهی دارند.

مجری:این که می گویند برای انتخاب ریاست جمهوری مثلا برای آقای فلانی که شناخته شده هم است رأی می گیریم آن یک طور دیگری است؟ در خود شورا رأی گیری می شود؟

جنتی: آن ساده تر است؛ رای گیری که همین است فرقی نمی کند. اما در مجلس بار خیلی سنگین تر است چون سراسری است و کشور است و برای انتخابات به دلیل حضور افراد بیشتر، ناشناخته بودن بسیاری از افراد و... کار سخت تر است؛ در ریاست جمهوری چون تعداد افراد محدودتر است و غالبا هم افراد شناخته شده تر هستند و شرایط هم در قانون اساسی آمده است به سرعت روند کار کمک می کند.

شرایط انتخاب فرد برای ریاست جمهوری در قانون اساسی ذکر شده است برخلاف شرایط نماینده که در قانون اساسی عنوان نشده است که یک نقصی در قانون اساسی است؛ شرایط نماینده را در قانون مجلس تصویب شده است و در قانون اساسی وجود ندارد

 

** عده ای قصد قبضه کردن خبرگان را دارند

مجری: با توجه به سازوکار مجلس شورای نگهبان،سال دیگر دو انتخاب حساس داریم. یکی مجلس و یکی خبرگان رهبری. برای خبرگان رهبری چه تدابیری اندیشیده شده است؟ چون برخی از این انتخابات ابراز نگرانی می کنند این نگرانی برای چیست؟

جنتی: تدابیر شورای نگهبان برای انتخابات مجلس و خبرگان یکنواخت است؛ وظیفه ما مشابه است. ما باید احراز صلاحیت کنیم و این وظیفه در خصوص تمام انتخابات بر عهده شورای نگهبان است.

شرایط در خصوص احراز صلاحیت برای انتخابات مجلس خبرگان متفاوت است چرا که شرط اجتهاد وجود دارد که احراز آن کار ساده ایی نیست؛ در مجلس این شرط نیست. علاوه بر این احراز شرایط خبرگان مخصوص فقها است؛ طبق مصوبه مجلس خبرگان شرایط خبرگان را باید فقهای شورای نگهبان احراز کنند.

در هر صورت کار شورای نگهبان در درجه اول احراز صلاحیت است وظیفه دیگر شورای نگهبان نظارت بر برگزاری انتخابات و رای گیری است و این مسئله در خصوص تمام دوره های و مراحل انتخابات یکسان است.

ناظرین شورای نگهبان باید بر صندوق ها نظارت داشته باشند تا کار اشتباه و خلافی صورت نگیرد؛ با اتمام رای گیری اعتراضاتی صورت می گیرد؛ رسیدگی به شکایات بعد از اتمام رای گیری نیز بر عهده شورای نگهبان می باشد؛ این مراحل جزء وظایف یکسان شورای نگهبان در هر انتخاباتی است.

الان راجع به خبرگان افرادی با ابزار سوء سیاسی قصد قبضه کردن خبرگان را دارند؛ من از این افراد حسن نیتی سراغ ندارم؛ البته تعداد این افراد زیاد نیست ولیکن بیکار ننشستند؛ این امر به شورای نگهبان مربوط نمی شود و بیشتر از فضای سیاسی و اجتماعی است.

مجری: این که اذعان می شود نمایندگان فعلی خبرگان نیازی به احراز صلاحیت ندارند، درست است؟

جنتی: این به یک معنا درست است و در معنای دیگر درست نیست؛ علی القاعده افرادی که تائید صلاحیت شدند باید تائید شوند ولیکن برخی مواقع ممکن است در دوران نمایندگی فردی شرایط لازم را از دست می دهد؛ مجلس هم همین طور است. این مسئله نه تنها در خصوص انتخابات خبرگان بلکه در خصوص احراز صلاحییت نمایندگان مجلس نیز وجود دارد.

اتفاق افتاده است که افرادی که تعداد آن ها اندک نبوده است، را در مجلس احراز صلاحیت کردیم، تائید صلاحیت شدند و رای نیز آوردند، در دوران نمایندگی خود در مجلس فعالیت های خلاف انجام دادند که از آن ها سلب صلاحیت شده است؛ در دوره های بعد صلاحیت آن ها رد می شود؛ این اتفاق در مجلس بسیار می افتد.

مجری: بنابراین این امر برای تعدادی واقع می شود؟

جنتی: بله؛ این امر اتفاق می افتد؛ برای خبرگان نیز این مسئله مطرح است؛ در یک دوره فردی شرایط لازم را داشته است و تائید صلاحیت شده است و در دوره بعدی به دلیل برخی اقدامات صلاحیت را از دست داده و بنابراین سلب صلاحیت می شود.

 

** نامزد ریاست خبرگان نیستم

مجری: در اجلاسیه اخیر در شهریور ماه دو فوریتی تقدیم هیات رئیسه شد با توجه به کسالت آیت الله مهدوی، تا این هیئت رئیسه که تعیین شده ابقا شود دو فوریت آن رای نیاورد، امکان دارد برای اجلاسیه اسفند اصل این را رای گیری کنند؛ گمان می کنید چنین مسئله ایی رای بیاورد؟

جنتی: من نمی توانم به صورت قطعی پیش بینی کنم؛ به نظر من رای می آورد ولیکن نمی توان قطعی بیان کنم.

مجری: اگر رای نیاورد دوباره باید انتخاب دیگر برگزار شود.

جنتی: درست است.

مجری: ممکن است شما نامزد ریاست شوید؟

جنتی: نخیر؛ من به درد این کار نمی خورم و به من هم گفتند گفتم من آمادگی برای این کارها ندارم. انشاالله خداوند آقای مهدوی را شفا عنایت کند.

مجری: به نظر شما نیاز به تغییرات ساختاری در شورای نگهبان نیاز است؟

جنتی: من این مسئله را احساس نمی کنم؛ خلایی نمی بینم؛ هر دستگاهی باید به فکر اصلاحات باشد و نمی توان عنوان کرد بهترین وضعیت را داریم ولیکن تغییرات ساختار احساس نمی شود.

مجری: نظر شما در خصوص حق انتخاب مردم و جایگاه مردم در انتخابات و نظام جمهوری اسلامی چیست؟

جنتی: این نظری است که امام و امت امام همه یک نظر را دارند و من هم یکی. از نظر قانون اساسی تمام مردم حق رای دارند و هر فردی حق یک رای در هر دروه انتخابات را دارد؛ این حق را نمی توان از کسی سلب کرد؛ قانون اساسی نیز بر این مبنا پایه گذاری شده است؛ مردم سالاری دینی به این معنا است که حاکمیت متعلق به مردم است و کسانی که مردم انتخاب می کنند به نمایندگی از سوی مردم به امور مملکت رسیدگی می کنند. از رهبری گرفته تا ریاست جمهوری تا خبرگان و مجلس شورا.

 

** فرزندی که راهش را جدا کرد

مجری: خیلی تلاش کردید آقا محمد حسین به مسیر باز گردند؟

جنتی: بله؛ یک دفعه برخلاف انتظار من یک بار در زندان حسین را آوردند؛ من خیلی دلم می خواست او را ببینم. مدتی با او بحث کردیم که اثر نداشت؛ بعد از انقلاب و آزادسازی وی در خانه مدتی با او صحبت کردم و این صحبت ها دلسوزانه و پدرانه بود ولیکن تحت تاثیر رضوی قرار گرفته بود.آن ها زیاد رویش کار کردند و صحبت های من در نهایت اثرگذار نبود.

مجری: امتحان سختی است و از این امتحان سربلند بیرون آمدید. چگونه از این امتحان سربلند بیرون آمدید چرا که اندک نیستند افرادی که در نظام گرفتار فرزندان خود می شوند.

جنتی: ما به اسلام و انقلاب و نظام بیش از فرزند علاقه مند هستیم؛ فرزندی که راه خود را از ما جدا می کند طبیعی است که...

 

**مخالفان حصر درک سیاسی و انقلابی ندارند

مجری: با توجه به فتنه بزرگ 88 آیا شده مردم از شما بپرسند دو نفری که از شورای نگهبان تائید شدند و عامل فتنه بودند به چه دلیل تائید شدند؟

جنتی: من اینجا بحث زیادی دارم. این افراد به اتفاق آرا تائید نشدند و اختلاف رای وجود داشت؛ تائید این فرد بر اساس اکثریت رأی بود؛ اتفاق نبود بلکه اکثریت بود. همان موقع نیز عده ای نظر مخالف داشتند منتهی اکثریت رأی دادند. دوم این که مبنای رای اکثریت این بود که از این افراد سابقه ایی آن چنانی نداشتیم. مسائلی که بعد پیش آمد قبلا سابقه این چنینی نبود که دلیل بر رد صلاحیت باشد. زمان آقای موسوی و کروبی سوابقی که از آن ها سلب صلاحیت کند و نشان بدهد که شرایط موجود در قانون اساسی را ندارند، ما نداشتیم. طبیعی است این افراد مانند بقیه تائید شوند؛ برخی مسائلی در جنبه کار وجود داشت که نمی خواهم متعرض شوم.

به هر حال این اتفاقات بعد آمد و بعد هم ما ناراحت شدیم که چرا این ها را تأیید کردیم. اما نمی توانستیم تأیید هم نکنیم. اگر تائید نمی کردیم خود این ها و دیگران اعتراض می کردند که به چه دلیلی این ها را تأیید نکردید در حالی که شرایط موجود در قانون اساسی را دارا بودند؛ به اعتراض آن ها نمی توانستیم جواب روشنی بدهیم.

مجری: برخی عنوان می کنند به چه دلیل این دو نفر در حصر هستند و نظام دوست دارد فقط یک نظام در رابطه با فتنه شنیده شود و این ها بیرون بیایند. شما چه پاسخی در این خصوص دارید؟

جنتی: این گونه افراد نه درک سیاسی دارند و نه درک انقلابی دارند و نه در امام و رهبر تسلیم هستند. این امر را به صراحت عنوان می کنم که این مشکلات را دارند. این گونه افراد این مسئله را که عوام الناس کوچه بازار ما دریافتند درک نکردند و آن این که حرکت آن ها با حمایت و پشتیبانی جدی آمریکا و اسرائیل بوده است.

اسرائیلی ها یکی از حرف هایی که گفتند این بود که حرکت سبز این افراد از سرمایه های بزرگ ما است. این عین مطالبی است که اسرائیلی ها گفتند و اسناد این مسائل موجود است؛ بعد هم حرکتی که شد به عنوان تقلب مطرح کردند که دروغ محض هم بود باید برای همین ادعا مجازات می شدند یعنی اگر باقی مسائل را در نظر نگیریم اما این دو نفر باید برای ادعای تقلب در انتخابات که دروغ محض بود مجازات می شدند.

دادگاه باید این ها را احضار کند و بگوید دلیل تقلبی که می گویید چیست دلیل اذعای تقلب در انتخابات را از این دو نفر جویا می شد؛ شما دارید نظام، شورای نگهبان، وزارت کشور، هیات اجرایی را متهم می کنید ادعای تقلبتان چه بوده است.

 

** حمایت بیرونی ازاعتراضات

بعدش هم دو چیز مشخص شد؛ یکی این که از بیرون کشور حمایت می شدند و دلایل فراوانی مبنی بر این امر وجود دارد؛ دیگر این که در خیابان ها خود را نشان دادند؛ در خیابان ها مسجد به آتش کشیدند، عکس امام (ره) را پاره کردند، این ها گفتند نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران سر دادند، در خصوص ولایت فقیه اعلام نظر منفی کردند، و ضد ولایت فقیه فقاهتشان را اعلام کردند. آدم کشتند آتش سوزی کردند و یک نقطه سفید ندارند و همه کارنامه شان سیاه است. مسئله براندازی نظام بود به اسم تقلب. بعضی این ها که نام نمی خواهم ببرم و افرادی بودند که زندان بودند و بعد آزاد شدند و الان هم آزاد هستند و در تشکیلات ریاست جمهوری قبلی هم بودند خودشان گفتند این تقبل رمز حرکت ضد انقلابی ما بود.

 

** اعتراض به آزادی دو نفر از سران اعتراضات ۸۸

بر سر این عوامل منت گذاشته شده است؛ اگر بنا به محاکمه این ها بود هیچ قاضی عادل و آگاهی جزء حکم اعدام برای آن ها صادر نمی کرد؛ در هیچ کشوری با افرادی که در مقابل نظام می ایستند( نه در مقابل رئیس جمهور یا وزیر یا قاضی بلکه در مقابل نظام ایستادند)این گونه رفتار نمی شود؛ بنابراین منت سرشان گذشاتند و به هر دلیل که هر اسمی رویش بگذارنداز جمله به دلیل لطف و مهربانی اسلامی تخفیف قائل شدند. و الا هر جای دیگر این ها را درجا اعدام می کردند.

زمانی که ما در دادگاه انقلاب فعالیت می کردیم، بعضی را شک می کردیم که باید اعدام کنیم یا نه امام (ره) می فرمودند در خصوص کسی که جرم او مسلم است نباید معطلش کرد؛ زمانی که موسولینی را به دادگاه آوردند قاضی پرسید اسمت چیست جواب که داد دستور اعدام او را صادر کردند چرا که جرم وی مسلم بود؛ تنها نیاز به شناسایی بود که فرد را اشتباهی نیاورده باشند. نظر امام این گونه بود. این گونه باید همان موقع اعدام می شدند اما نشدند.

من تعجب می کنم از این ها که این حرف ها را می زنند. چرا این ها سوال نمی کنند دو نفر دیگر از سران فتنه باید آزاد باشند؟ یکی از آن ها که همین طور دارد راه می رود و زیرآبی می رود و راه دو نفر دیگر را ادامه می دهد. باید اعتراض شود که چرا این افراد دستگیر نشدند نه این که چرا آن دو نفر در حصر هستند. این اعتراض به جا است و حق هم هست و جوابی ندارد.

یکی دیگر از سران فتنه هم به من گفتند بیست هزار صفحه پرونده دارد و جرم او هم واضح واضح است و مدتی فراری بود و بعد هم برگشت. چرا این تا حالا مونده است. اعتراض به این مسائل به جا و درست است؛ خدا می داند رسیدگی به این پرونده تا چه زمانی قرار است ادامه یابد. تا زمان ظهور ادامه پیدا می کند.

 

** استفاده از تجربیات سال 88 برای انتخابات 92

مجری: سال 92 روزهای سختی داشتید؛ در انتخابات سال 92 تا چه میزان از تجربیات سال 88 استفاده کردید؟

جنتی: ما از این تجربه سال 88 که بسیار سخت و بد بود استفاده کردیم.آن تجربه برای ما تابلو بود که باید حواسمان را جمع کنیم و خیلی دقت کردیم این اتفاقات تکرار نشود. من نمی توانم خیلی توضیح بدهم.

مجری: این درست است که برخی می گویند بعضی از اعضاء شورا داوری را در سال 88 رعایت نکردند؟

جنتی: این امر مغالطه ای است که اکنون فرصت شرح آن نیست؛ گاهی مسئله گرایش مطرح است به این معنا که هر فردی می تواند گرایش خاصی داشته باشد حتی قاضی عادل که می توان پشتش نماز خواند نیز ممکن است با مراجعه دو نفر نسبت به یکی علاقه داشته باشد و نسبت به دیگری علاقه نداشته باشد منتها این محبت و علاقه نباید در حکم او بی عدالتی ایجاد کند.

شورای نگهبان نیز ممکن است برخی اعضاء(آن که مدعی هستند می گویند برخی از اعضا) به یک فرد علاقه داشته باشند ولیکن در رای آن ها اثرگذار نیست؛ ما از اعضاء داوری بی طرفانه می خواهیم به این معنا که به دلیل علاقه به فرد خاص او را تائید نمی کنم و یا به دلیل این که فلانی را دوست ندارم ردش نمی کنم.این دو تا با هم خلط می شوند، من اسم این دو را می گذارم مغالطه.

۲۶مهرماه، روزهمیاری با مصدومین مین نامگذاری شد

Posted: 17 Oct 2014 06:44 AM PDT

توسط جمعی از فعالان مدنی
جرس: جمعی از فعالان مدنی در حمایت از مصدومان مین، روز 26 مهر ماه را به عنوان روز همیاری با مصدومین مین نامگذاری کردند.

 

به گزارش جرس، 26 مهر ماه 1392، هفت کودک در روستای نشکاش از توابع شهرستان مریوان در استان کردستان بر اثر انفجار مین، مصدوم شدند. در این انفجار که روز جمعه و در یکی از پایگاه‌های نظامی متروکه در این روستا رخ داد، گشین کریمی، پای اش و آلا روبینا، چشم اش را از دست دادند.

 

در سالگرد این حادثه، فعالان حقوق مدنی و شهروندی در اطلاعیه ای که به همین منظور صادر کرده اند، نوشته اند: «بیاید با هم و در کنار هم، همراه کسانی باشیم که تاوان جنگی را می دهند که ۲۶ سال پپش تمام شده است.»

 

گشین کریمی، آلا روبینا، متین رخش بهار، خبات کریمی، بهنوش ضیایی مقدم، سینا دژآهنگ و زانا پاو، هفت کودکی هستند که به هنگام بازی در نزدیکی محل زندگی شان بر اثر انفجار مین خنثی نشده، مجروح شدند.

 

احمد منتظری به دادسرای ویژه روحانیت احضار شد

Posted: 17 Oct 2014 05:52 AM PDT

جرس: حجت الاسلام احمد منتظری به دادسرای ویژه روحانیت احضار شد.


به گزارش جرس، مطابق این احضاریه وی باید بیست و ششم مهر ماه خود را به دادسرای ویژه روحانیت شعبه چهارم معرفی کند.

 

احمد منتظری، فعال و صاحب نظر سیاسی، از روحانیون منتقد حاکمیت است.

 https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?view=att&th=1491e217c8d39a11&attid=0.1&disp=inline&realattid=2c95927f092b99d3_0.1&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8h6QjadhUQGDx6dA15O3H1&sadet=1413565695910&sads=J7XojTeexBDfd2LC1QcU8qUXIks

 

اظهارات احمد خاتمی در خطبه‌های نماز جمعه تهران درمورد اعتراضات سال۸۸

Posted: 17 Oct 2014 05:34 AM PDT

جرس: خطیب امروز نماز جمعه تهران حوادث بعد از انتخابات سال ۸۸ را "زخمی کهنه در تاریخ انقلاب اسلامی است" خواند و گفت: برخی‌ به دنبال قبح‌زدایی از فتنه هستند.

 

به گزارش فارس، سیداحمد خاتمی خطیب امروز نماز جمعه تهران در خطبه دوم نماز جمعه گفت: این فتنه یک زخم کهنه در تاریخ انقلاب اسلامی است؛ فتنه‌ای که در آن در یک سو منافقین، سلطنت‌طلبان و رقاصه‌ها بودند و در سوی دیگر مردم و ولایت.

 

وی افزود: فتنه‌ ۸۸ در حقیقت مقابله با جمهوریت نظام بود، ناکامان در انتخابات می‌گفتند چون ما رأی نیاوردیم انتخابات باید باطل شود و این یعنی مقابله با جمهوریت و رهبر حکیم انقلاب از جمهوریت نظام دفاع کردند، فتنه‌ای که تا ابد ننگ حمله به روز عاشورا را دارد. تهران را در روز عاشورا تبدیل به میدان جنگ کردند، اهانت به امام راحل کردند و به مسجد حمله کردند، تعدادی را به شهادت رساندند. فتنه‌ای که سرمایه‌سوزی برای این انقلاب بود. ۸۵ درصد مردم پای صندوق رأی آمدند و آنها این سرمایه را سوزاندند.

 

خطیب امروز نماز جمعه تهران ادامه داد: احساس می‌کنم بعضی‌ها می‌خواهند بگویند فتنه چیزی نبوده است و از آن قبح‌زدایی کنند، در حالی که مقام معظم رهبری می‌فرمایند فتنه خط قرمز ماست.

 

عضو هیأت رئیسه مجلس خبرگان رهبری اظهار داشت: فتنه‌گران می‌خواهند مجوز داده شود و در مجالس خود، خلاف امنیت ملی نظام عمل کنند. من به این جماعت قلیل می‌گویم حماسه‌سازان ۹ دی زنده و در صحنه‌اند.

 

خاتمی گفت: به آنها می‌گویم آن مردم عزیزی که حماسه باشکوه ۹ دی را در تهران و در همین میدان انقلاب آفریدند و یکپارچه گفتند «این همه لشکر آمده، به عشق رهبر آمده»، این حماسه‌سازان نخواهند گذاشت قلیلی از فتنه‌گران میدان‌داری کنند و با تمام وجود در مقابل آنها خواهند ایستاد.

 

وی در بخش دیگری از خطبه امروز با اشاره به فرارسیدن عاشورای حسینی گفت: ما هر چه داریم از کربلاست و آفرین بر شما خوبان که قلبتان به عشق حسین(ع) می‌تپد.

 

خطیب امروز نماز جمعه تهران ادامه داد: این عزاداری‌ها سرمایه است و باید از این سرمایه درست استفاده شود، خطبای مجالس که رکن عزای امام حسین هستند، مبانی نهضت حسینی و اردوگاه سیدالشهدا را ترسیم کنند.

 

خاتمی گفت: ویژگی‌های این اردوگاه را بیان کنند و مداحان این مجالس که نمک این مجالس هستند هدفمند بخوانند. با اشعار خود بصیرت‌افزایی کنید. سبک خودی باشد و بانیان مجالس عزاداری باور داشته باشند وقتی که جوان‌ها در اختیار آنها قرار می‌دهند امانت است و بر عمق معرفتی و اخلاقی آنها بیفزایند.

 

وی همچنین با اشاره به فرارسیدن سالگرد تأسیس وزارت اطلاعات گفت: وزارت اطلاعات از روز تأسیس تاکنون خدمات ارزشمندی را به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران داشته است و تحرکات شیطنت‌آمیز دشمنان علیه انقلاب پیوسته زیر دید این عزیزان بوده است. بسیاری از توطئه‌ها را رصد و در نطفه خفه کرده‌اند. منزوی کردن جریان نفاق در عرصه امنیتی حاصل کار این عزیزان است. دستگیری ریگی این سردسته آدمکش‌ جنوب شرق کشور کار بسیار بزرگ وزارت اطلاعات و برخورد با سایت‌های تفرقه‌افکن از حسنات این وزارت به حساب می‌آید.

 

خاتمی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به صدور حکم اعدام آیت‌الله شیخ نمر باقرالنمر توسط عربستان، تصریح کرد: جُرم آیت‌الله نمر این است که چرا از انقلابیون حمایت می‌کند؟ چرا می‌گوید ولایت ‌فقیه؟ چرا می‌گوید شیعه حق حیات در عربستان دارد؟ این از نظر دولت عربستان جُرم است(!)

 

وی ادامه داد: این حکم ظالمانه و جاهلانه صادر شده و مقامات حقوق بشری که از حکم اعدام آدم‌کُش‌ها در نظام جمهوری اسلامی ایران انتقاد می‌کنند و می‌گویند ضدحقوق‌بشر است در برابر حکم اعدام دولت عربستان برای شیخ نمر اعتراض نکردند، این هم حقوق‌بشر آمریکاپسند است.

 

امام جمعه موقت تهران در ادامه سخنانش تأکید کرد: من به دولت عربستان می‌گویم این لقمه به این راحتی از گلوی‌تان پایین نمی‌رود، اعدام این روحانی آزاده عواقب سختی دارد و هزینه سنگینی شما خواهید پرداخت.

 

وی همچنین از اظهارات سخیف وزیر خارجه عربستان انتقاد کرد و یادآور شد: وزیر خارجه عربستان گفته ایران بخشی از مشکل است نه راه‌حل؛ عجیب است، کیست که نداند گروهک داعش را دلارهای نفتی شما به وجود آورد؟ کیست که نداند هر تروری در جهان اسلام با دلارهای نفتی شماست؟ کیست که نداند از خزانه قارونی‌تان مسلمانان مظلوم هستند که به خاک و خون کشیده می‌شوند؟ واقعیت این است که شما نه تنها بخشی از مشکل بلکه تمام مشکل هستید.

 

خاتمی تصریح کرد: البته ما عصبانیت شما را هم کاملاً درک می‌کنیم، میلیارد‌ها دلار خرج کردید تا دولت سوریه را سرنگون کنید اما ناکام ماندید، میلیارد‌ها دلار در عراق خرج کردید که به کامتان برسید اما نرسیدید.

 

وی در پایان خطاب به دولت عربستان گفت: شما بیچاره‌اید و عقده‌ای هستید و عقده‌تان را با فحش دادن به ایران دنبال می‌کنید.
 

سردار سلامی: سپاه محدودیتی جهت مقابله با گروهک‌های معاند و تکفیری ندارد

Posted: 17 Oct 2014 05:16 AM PDT

جرس: جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: سپاه هیچ محدودیتی جهت مقابله با گروهک های معاند و تکفیری ندارد.


 

به گزارش ایسنا، سردار سلامی در نشستی خبری، در تبیین رویکرد سپاه برای مقابله با گروه های تروریستی و تکفیری که در کشورهای همسایه پناه گرفته و بعد از شرارت به آنجا می گریزند افزود: ما معتقدیم هر کشوری باید تعهدات و مسئولیت های خود را در قبال امنیت داخلی و همچنین امنیت کشورهای همسایه به رسمیت بشناسد و امنیت مناطق مرزی یک مفهوم و خواستگاه و نیازی مشترک بین کشورهای همجوار است.

 

وی گفت: اصولا اساس کار سپاه دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر نیست.

 

سلامی همچنین تصریح کرد: وقتی احساس کنیم همسایگان ما قادر نیستند به تعهدات خود عمل کنند یا این‌که اراده ای برای اجرای آنها وجود ندارد، در هر صورت ما مجبور به برخورد با دشمنان خود هستیم و اولویت ما برای مواجه با دشمنانی که از آن سوی مرزها وارد می شوند، این است که خود سیستم های امنیتی آن کشورها مانع رشد و توسعه ی این گروهک ها شوند و از اقدامات آنها جلوگیری شود.

 

جانشین فرمانده سپاه خاطرنشان کرد: ما مرزهایمان را مستحکم می کنیم و گروه های معاند بدانند ما سایه به سایه آنها را تعقیب می کنیم و تحرکات شان را زیر نظر داریم و هر نقطه ای که باشند آن ها را پیدا خواهیم کرد و اگر دست از شرارت بر ندارند بدون شک سپاه هیچ محدودیتی را برای خود جهت مقابله با آن ها قائل نمی شود.

 

وی گفت: خوشبختانه امروز سیستان و بلوچستان، با مشارکت بومیان و طوایف از امنیت بالایی برخوردار شده و از استانداردهای خوب و بالایی در خصوص امنیت برخوردار است و این با مشاهده ی توسعه و پیشرفت مردمان به وضوح قابل مشاهده می باشد.

 

سلامی بیان کرد: نظام اولویت خود را برای رفع محرومیت ها و ارتقای سطح استانداردهای زندگی متمرکز کرده و این استان نیز در چند سال اخیر به غیر از برخی تحرکات مرزی که آن هم در خارج مرزها پشتیبانی می شود از ثبات امنیتی خوبی بر خوردار بوده است.

 

نماینده آیت الله سیستانی: ارتش و مردم می توانند شهرهای عراق را در برابر داعش محافظت کنند

Posted: 17 Oct 2014 05:16 AM PDT

جرس: شیخ مهدی کربلایی نماینده آیت الله سیستانی گفت: نیروهای مسلح، داوطلبین مردمی و فرزندان عشایر غیور می توانند در برابر حملات داعش ایستادگی کنند و شهر و سرزمینشان را محافظت کنند.

 


به گزارش شفقنا به نقل ازفرات نیوز، نماینده آیت الله سیستانی درکربلا در ادامه گفت: عشایر عرب اصیل- به ویژه در مناطق غربی کشور و استان انبار- باید اراده ی خود را محکم کنند و با توکل بر خدا و حمایت ارتش در جنگ علیه تروریست های داعش جدی تر اقدام نمایند تا به فضل خدا پیروزی را از آن خود و کشور عراق سازند.

 

وی در ادامه گفت: مسئولان حکومتی باید در سامان دادن به روند پذیرش داوطلبین مردمی مکانیسم دقیق تر و شفاف تری را به کار گیرند. همچنین دولت باید ملزومات ضروری برای ایستادگی داوطلبین دلاور را فراهم آورد و در پیروزی بر تروریستهای تکفیری آنان را یاری کند.
 

بادامچیان: محمد خاتمی بهترین گزینه نظام برای فرستادن به اروپاست

Posted: 17 Oct 2014 05:16 AM PDT

جرس: عضو شورای مرکزی موتلفه با تاکید بر اینکه رییس جمهوری که دو دوره ریاست دولت را بر عهده داشته، برای نظام ارزشمند است، گفت: محمد خاتمی بهترین گزینه نظام برای فرستادن به اروپاست و احمدی‌نژاد نیز بهترین گزینه برای فرستادن به فلسطین است.

 

اسدالله بادامچیان در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا در خصوص چگونگی امکان ائتلاف نیروهای تندرو اصولگرا با تشكل‌های میانه‌رو این جریان با توجه به اینكه جریان میانه‌روی اصولگرایان هموراه منتقد جدی دولت دهم و نیروهای تندرو بوده است، گفت: ما اختلافی نداریم و اصلا چه کسی گفته است چنین اختلافی بین اصولگرایان وجود دارد؟

 

عضو شورای مرکزی موتلفه در موررد انتقاداتی كه اصولگرایان به دولت احمدی‌نژاد بیان می‌كردند، تاکید کرد: اسم این چیزی که شما می‌گویید اختلاف نیست بلکه دیدگاه‌های مختلف است. چراکه اصولگرایان در همه دولت‌ها با نکات مثبت آن موافق و با نقاط منفی یا ضعف آن موافق نیستند.

 

نائب رییس جبهه پیروان درباره امكان بازگشت احمدی‌نژاد به عرصه قدرت، اظهار کرد: من توصیه می‌کنم که آقای احمدی‌نژاد نیاید. من چنین توصیه‌ای را هم به آقای خاتمی عرض کرده بودم تا دیگر به صحنه نیایند. علت این است که هیچ نظامی رییس جمهورش را دور نمی‌اندازد. رییس جمهوری که دو دوره ریاست دولت را بر عهده داشته، برای نظام ارزشمند است. یعنی اگر فردا روزی آقا بخواهند ماموریتی به کسی بدهند، آن فرد چنین افرادی هستند. پس طوری رفتار کنند که آقا بتوانند این ماموریت به آنان محول كند.

 

بادامچیان ادامه داد: به نظر شخصی من، اگر نظام بخواهد کسی را به اروپا بفرستد، اگر آقا خاتمی صحیح عمل کنند، بهترین گزینه برای این انتخاب هستند. همچنین اگر نظام بخواهد کسی را به فلسطین بفرستد، اقای احمدی‌نژاد اگر درست رفتار کند، بهترین انتخاب است.

 

نایب رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری در ادامه تاکید کرد: شخصی که ۲ دوره رییس جمهوری در کارنامه سیاسی خود دارد، یک شخصیت مورد قبول برای هر کسی خواه با هر خط مشی و سلیقه‌ای خواهد بود. اگر این شخص بخواهد وارد بازی‌های سیاسی و دعواهای سیاسی شود، حتما آسیب خواهد دید. لذا توصیهٔ من به آقای احمدی‌نژاد این است كه بازیکن روی نیمکت بماند.

 

بادامچیان همچنین در مورد كارشكنی‌های برخی اصولگرایان تندرو در به وحدت رسیدن این جریان گفت:‌ ما در انتخابات گاهی می‌خواهیم ائتلاف بین تشکل‌ها و احزاب سیاسی برقرار کنیم که یعنی‌‌ همان بده و بستان عرف در جامعه است. این دور از موازین انقلاب و امام (ره)، رهبری و نظام است که برای ائتلاف سهم خواهی کرده و یا تعیین کنیم سهم هرکسی از این ائتلاف چقدر خواهد بود.

 

وی ادامه داد: ما نباید در ائتلاف روی این كار کنیم که سهم تو چقدر است یا سهم ما چقدر می‌شود و بعد دست جمعی کار کنیم. ما باید برای انتخابات مجلس آینده عناصر صالح و شایسته را به مجلس بفرستیم. پس ابتدا افراد را مشخص کنیم و سپس هرکسی خواست از او حمایت کند. یعنی ائتلاف باید بر ارزش‌های اسلامی، ملی و شهدا داشته باشیم.

 

این نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در ادامه با تاکید بر ضرورت توجه به مردم، تصریح کرد: ملت ما نمی‌خواهد که این حزب با آن حزب دعوا کند و سهمی بگیرند بلکه می‌گویند که بیایید کار کنید و بهترین راه و افراد را انتخاب کنید. اگر به عنوان مثال حزب موتلفه بهترین افراد را برای مجلس دهم انتخاب کرد و اصلاح طلبان نیز به این نتیجه رسیدند که این افراد بهترین هستند اگر از آنان حمایت کنند یک اتفاق خوب است که در کشور رخ می‌دهد. چنین رفتارهایی ملت را آرامش می‌دهد و در صحنه بین المللی اعتبار می‌دهد.

 

بادامچیان در ادامه تاکید می‌کند: این صحبت نه خطاب به اصلاح طلبان که خطاب به پایداری‌ها و اصولگرایان نیز هست. اگر بر ارزش‌ها هماهنگی کنند برنده خواهند بود. اصلاح طلبان هم روی ارزش‌ها تاکید داشته باشند و نه آنکه روی برخی جریان‌های خود ساخته اصرار بورزند که چون اصلاح طلب هستند، حساب خود را از بقیه کشور جدا می‌دانند.

 

نایب رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری با تاکید بر اینکه اصلاح‌طلبان متعلق به این ملت و تابع نظام هستند، تصریح کرد: بعضی‌ها نمی‌خواهند این واقعیت را قبول کنند و دائم خلاف این حرف را ادعا می‌کنند. من از مردم می‌خواهم که به این ”بعضی‌ها“ که خلاف این واقعیت را ادعا می‌کنند رای ندهند. رای دست ملت است و ببیند که کدام احزاب روی ارزش‌ها تمرکز دارند و کدام یک به این ارزش‌ها توجهی ندارند. اصلاح طلبان عضوی از مردمان این کشور هستند.

 

بادامچیان در ادامه تصریح کرد: ممکن است افراد یک زمانی دنبال جناح بازی‌ها بروند و بر سر قدرت دعوا کنند. الان برخی از اصلاح طلبان به خاطر قدرت در حالیکه روحانی را قبول ندارند کنار او و در یک صف ایستاده‌اند. همچنین برخی از اصلاح طلبان نیز بازی دیگری را به راه می‌اندازند تا نسل دوم، سوم و چندم اصلاحات را به راه می‌اندازند كه چنین رفتاری درست نیست.

 

این عضو شورای مرکزی موتلفه خطاب به اصولگرایان و اصلاح طلبان، اعلام کرد: مردم دعوای قدرت را نمی‌پذیرند و چه خوب است که به جای دعوای قدرت، دعوای ارزش‌ها را داشته باشیم که این با حمایت رسانه‌ها محقق می‌شود. وقتی دعوای ارزش‌ها بین جریان‌های سیاسی برقرار باشد دیگر افراد برای حضور در عرصه رقابت فقط خودشان نمی‌آیند و حضور اصلح را در میدان کافی می‌دانند.

 

این فعال سیاسی اصولگرا ارزش‌ها را برای موتلفه یک خط قرمز دانست و گفت: بر همین اساس بود که در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی دعوایی نداشتیم و چه بسا که تا روزهای پایانی آقای عسگراولادی با آقای خاتمی رفت و آمد داشتند. اکنون نیز در دولت ‌آقای روحانی ما بنای دعوای مخالفت نداریم. هرجا که ارزش‌ها رعایت شود حمایت می‌کنیم و هرجا که ارزش‌ها رعایت نشوند حمایت نخواهیم کرد.
 

 

اعضای جدید شورای مرکزی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات انتخاب شدند

Posted: 17 Oct 2014 06:12 AM PDT

جرس:نشست عادی مجمع عمومی «انجمن دفاع از آزادی مطبوعات» صبح روز جمعه ۲۵ مهرماه ۱۳۹۳ برگزار و هفت عضو اصلی و دو بازرس جدید شورای مرکزی انجمن برگزیده شدند.

به گزارش جرس در این نشست که با حضور ۴۰ نفر از ۷۸ عضو مجمع عمومی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات برگزار شد آقایان محمود علیزاده طباطبایی با ۳۳ رای، رضا کفاش تهرانی ۳۱ به ترتیب بالا‌ترین آرا را کسب کردند و خانم‌ها مرجان طباطبانی و بدرالسادات مفیدی و آقایان محمد جواد مظفر، مصطفی ایزدی و فواد صادقی به عنوان پنج عضو اصلی دیگر انتخاب شدند.

آقایان رحمانقلی قلی‌زاده، عباس صفایی فر، غلامعباس ابراهیمبای سلامی، محمد رضا زهدی و حسین عبدالهی نیز به ترتیب در جایگاه اعضای علی البدل قرار گرفتند.

با توجه به محدویت‌های قانونی برای بیش از دوبار عضویت در شورای مرکزی انجمن، تعدادی از بنیانگذاران و اعضای قدیمی در این دوره از انتخابات نامزد نشدند و تعدادی نیز به نفع نامزدهای جوان‌تر از عضویت در شورای مرکزی کناره گیری کردند.

عیسی سحرخیز و پرویز شهپر نیز در این نشست به ترتیب با ۳۶ و ۳۵ رای به عنوان بازرسان جدید انجمن برگزیده شدند.

اعضای جدید شورای مرکزی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات در اولین نشست خود که هفتهٔ آینده تشکیل خواهد شد، در مورد انتخاب رئیس، نایب رئیس، دبیر و سخنگوی جدید انجمن اقدام خواهند کرد.
 

کاهش نرخ اشتغال زنان؛ بازار کار‌ مردانه‌تر شده است

Posted: 17 Oct 2014 04:56 AM PDT

فیروزه رمضان‌زاده
جرس: درحالی که سهم زنان در تحصیلات دانشگاهی بالا‌تر رفته و آمار فارغ التحصیلان دانشگاهی دختر بیشتر از پسران است اما با این وجود، سهم زنان تحصیل کرده ایرانی از بیکاری، چشمگیر‌تر از سهم مردان است 

 بسیاری از فعالان حقوق زنان هشدار داده‌اند که چنانچه در زمینه اشتغال زنان ایرانی در بازار کار، اقدام مناسبی صورت نگیرد٬ جامعه و خانواده در ابعاد وسیع اقتصادی و اجتماعی دچار آسیب جدی خواهد شد. بررسی گزارش نتایج طرح آمارگیری نیروی کار تابستان ۹۳ که از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده نشان می‌دهد که نرخ بیکاری زنان جوان دو دهم درصد افزایش یافته است.

بنابراین گزارش٬ نرخ بیکاری زنان در گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ سال در بهار ۱۳۹۳ معادل ۴۳ و ۴ دهم درصد بود که این نرخ در فصل تابستان به ۴۳ و شش دهم درصد افزایش یافت. همچنین آمارهای ارائه شده نشان می‌دهند که از مجموع بیش از ۷۶۸ هزار نفر بیکار فارغ التحصیل دانشگاهی ۳۶۳ هزار و ۷۴۰ هزار مرد و ۴۰۴ هزار و ۳۱۱ نفر زن هستند که بیشترین تعداد زنان بیکار با ۱۳۴ هزار و ۷۹۱ نفر در رشته‌های علوم اجتماعی، بازرگانی و حقوق تحصیل کرده‌اند. در مجموع، ۱۰۰ هزار و ۹۱۲ مرد و زن در رشته‌های علوم انسانی و هنر و ۷۶ هزار و ۱۹۱ نفر در علوم ریاضی و کامپیو‌تر بیکار هستند.

خبرگزاری مهر نیز در گزارشی که سوم مهرماه مننشر کرد از «رکود خانه نشینی زنان جویای کار» خبرداد. در بخشی از این گزارش آماده است: «امکان اشتغال زنان نسبت به مردان تا ۵۰ درصد کمتر است. نرخ بیکاری زنان در گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ سال در بهار سال جاری ۴۳ و ۴ دهم درصد بود که به معنای بیکاری دو برابری زنان به نسبت مردان است.» زمستان سال گذشته در «همایش ملی بانوان» اعلام شد که تنها ۲۵ درصد از زنان تحصیل کرده ایران جذب بازار کار می‌شوند و باقی آن‌ها خانه دار و بدون شغل هستند.» بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که نرخ بیکاری زنان در طول دولت‌های نهم و دهم دو برابر شده است. از سوی دیگر، شرایط کار زنان به سمت کارهای سخت و افزایش ساعت کار پیش رفته و از سوی دیگر، میزان اخراج زنان از محل کار نیز افزایش یاقته است.

هرچند حسن روحانی در جریان رقابت‌های انتخاباتی با رقبای خود وعده داده بود «تفاوت فاحش بین نرخ بیکاری زنان و مردان جبران می‌شود» اما به نظر می‌رسد که در این دولت نیز امیدی به بهبود وضعیت اشتغال زنان وجود ندارد. پروین محمدی، عضو اتحادیه آزاد کارگران ایران در این باره گفته است: «شرایط فعلی باعث سوءاستغفاده کارفرمایان از زنان شده است به طوری که در حال حاضر ۷۰ درصد از زنان کارگر در شرایط نامساعدی مشغول به کار هستند و این موضوع شامل زنان تحصیل کرده شاغل در بیمارستان‌ها، معلمان حق التدریس و ساعنی مراکز آموزشی هم می‌شود. حتی دختران لیسانسه با ساعتی ۱۵۰۰ تومان مزد تدریس می‌کنند.»

چرخه‌ افزایش جمعیت به جای اشتغال و تولید ملی رشد بی‌سابقه بیکاری زنان در ایران ریشه در سیاست‌های دولتمردان جمهوری اسلامی دارد. سیاست‌هایی که از سخنان آقای خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی برگرفته شده است. آنجا که در دی ماه ۱۳۹۰ درباره موضوع اشتغال زنان اعلام کرد: «اشتغال، کار اساسی زن در خانه و خانواده و مسئولیت مهم همسری و مادری را تحت الشعاع قرار ندهد و دوم آنکه مساله محرم و نامحرم به خوبی رعایت شود.»

عباس شکری، تحلیلگر و روزنامه نگار ساکن نروژ در این زمینه به جرس می‌گوید: «میزان مشارکت زنان در حوزه‌های مختلف از جمله اقتصاد و بازار کار، بستگی دارد به رویکرد کسانی که سکان ادارهٔ کشور را در دست دارند. یعنی اینکه آیا آنان حضور زنان در جامعه و مشارکت در بازار کار را بر می‌تابند یا تنها وظیفهٔ شوهرداری، زایمان، بچه‌داری، آشپزی و خانه‌داری را برای آن‌ها در نظر دارند. نشانه‌های موجود در ایران حکایت از همین رویکردی است که بیان کردم. در این معنا، زن از عرصه‌های مهم اجتماعی محروم می‌شود و در چرخه‌ تولید ملی نقشی مگر افزایش جمعیت ندارد.» به گفته این روزنامه نگار، جهان در دو قرن اخیر، شاهد پدیده اجتماعی ـ اقتصادی جدیدی به نام مشارکت زنان در بازار کار» بوده است. این رخداد، پیامد تغییر و تحولات اساسی در رویکردهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی جوامع بشری به مسئله زنان و کار» بوده است. اما با وجود این شرایط، مشارکت زنان ایرانی در بازار کار، صد سال بعد از حضور همتایانشان در جوامع صنعتی بوده است و این مشارکت، در طول سه دهه اخیر، با نوسان‌های شدیدی روبه‌رو شده است. وی با نگاهی به وضعیت فعلی بازار کار ایران، معتقد است: «زنان ایرانی، فاصله زیادی تا وضعیت مطلوب دارند.

در حال حاضر، نرخ مشارکت زنان، حدود یازده درصد و نرخ بیکاری آنان حدود بیست درصد است. از ترکیب جمعیت فعّال کشور، ۸۵ درصدِ نیروی فعّال را مردان و فقط پانزده درصدِ آن را زنان تشکیل می‌دهند.» بی‌توجهی به بیکاری و عدم حضور زنان در فرصت‌های شغلی به مفهوم هدر دادن این بخش از بدنه نیروی انسانی جامعه است. ازسوی دیگر، نگاه جنسیتی که هم چنان نسبت به زنان در جامعه وجود دارد باعث شده است که مرد‌ها همچنان نان آور خانواده باقی بمانند و همین نگاه سنتی به طور حتم در افزایش نرخ بیکاری زنان به نسبت مردان بی‌تاثیر نبوده است. عباس شکری در ادامه می‌گوید: «برای مشارکت و اشتغال بیشتر زنان باید از دیدگاه‌های سنتی و مردسالارانه که از در جامعه ما ریشه در باورهای مذهبی دارد دوری جست و به شایستگی‌های آنان توجه شود. اگر چنین شود و مردم، به سطحی از توسعه فردی دست یابند که به زنان امکان انتخابْ بر اساس خواسته‌ها و شایستگی‌هایشان بدهد، نه تنها زنان که کل جامعه هم از توانمندی‌های آن‌ها بهره‌مند خواهد شد. بنابراین برای حذف موانع موجود بر سر راه اشتغال زنان، می‌توان به: رفع تبعیض میان زن و مرد در بازار کار، دسترسی یکسان داشتن زن و مرد به منابع مالی و آموزشی، برخورداری زنان از حقّ مالکیت قانونی، مشارکت احتمالی دیگران در نگهداری از کودکانِ زنان شاغل و تقسیم کار در منزل، اشاره کرد.» وی با بیان اینکه حاکمیت نظام مردسالارانه که بسترهای قانونی و عرفی را برای حضور اجتماعی زنان، محدود می‌کند، باید جای خود را به برابری زن و مرد بدهد تاکید می‌کند که مشارکت زنان در همه عرصه‌ها، ارتباطی معنادار با قوانین حقوقی و مدنی جامعه دارد. تشویق زنان برای حضور در جامعه، نیاز به یک تحوّل اساسی در زیرساخت‌های فکری و فرهنگی آنجامعه دارد. امروزه، یکی از شاخص‌های مهم توسعه انسانی را امکان رقابت برابر زنان و مردان در همه فعّالیت‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی می‌دانند. در این میان، کشورهایی موفّق‌تر بوده‌اند که زنان آن جوامع، حضور و مشارکت پُررنگ‌تری در عرصه‌های مختلف اجتماعی داشته‌اند.